Aberdeen și Zagreb câștigă premiile UE pentru mobilitate urbană durabilă

Comisia Europeană a anunțat laureații ediției din 2012 a Săptămânii europene a mobilității și ai premiului pentru cel mai bun plan de mobilitate urbană durabilă. Premiile le-au fost înmânate orașelor de către comisarii europeni Siim Kallas și Janez Potočnik, în cadrul unei ceremonii de premiere care a avut loc la Bruxelles, în Belgia (Théâtre du Vaudeville), pe 6 martie.
Cristina Dinu
07 mart. 2013, 13:45
Aberdeen și Zagreb câștigă premiile UE pentru mobilitate urbană durabilă

Vicepreședintele Siim Kallas, responsabil cu transporturile, a declarat: „Aberdeen, câștigătorul premiului pentru mobilitate urbană durabilă din acest an, precum și ceilalți finaliști se află în avangarda eforturilor UE de a include durabilitatea în planificarea mobilității urbane. Planurile de mobilitate urbană elaborate în prezent de orașe și autorități locale sunt esențiale în sporirea eficienței și a competitivității. În conformitate cu tema anului 2012, finaliștii se evidențiază prin accentuarea rolului important acordat cetățenilor – un factor-cheie al unui planificări urbane de succes pe termen lung.”

 „Prin organizarea unei serii de activități dedicate mobilității durabile, orașele care au intrat în competiție pentru premiul Săptămânii europene a mobilității contribuie în mod tangibil la crearea unei Europe mai durabile. Astfel de eforturi vor educa, informa și, cel mai important, vor inspira mai multe persoane și orașe să includă durabilitatea în viața de zi cu zi”, a declarat Janez Potočnik, comisarul pentru mediu.

Câștigătorul ediției din 2012 a Săptămânii europene a mobilității (SEM), orașul Zagreb (Croația), este o stea în ascensiune în domeniul mobilității urbane durabile. Orașul a câștigat premiul datorită campaniei sale bine organizate pentru promovarea săptămânii, a puternicei legături cu tema anului 2012 („Ne mișcăm în direcția cea bună”), precum și datorită celor 62 de activități separate care au implicat peste 150 000 de cetățeni.

Zagreb, Croaţia

Capitala croată a transformat Săptămâna europeană a mobilității într-o festivitate care a durat o săptămână: cetățenii au participat la activități sportive în mediul urban și la sesiuni de formare, au călătorit cu tramvaie de epocă, au vizitat centre de informare privind mobilitatea pe două roți și au contribuit la reproiectarea spațiilor publice de parcare pentru biciclete. Beneficiile ecologice ale săptămânii au fost măsurate prin monitorizarea calității aerului și a intensității zgomotului și prin crearea unor puncte de control al sănătății în diverse locuri din oraș.

Aberdeen este un oraș cu aproximativ 220 000 de locuitori, cu sectoare petroliere și agricole bine dezvoltate, unde există un trafic intens de mărfuri, iar locuitorii săi se bazează foarte mult pe autoturismele private. Planul de mobilitate urbană durabilă al orașului Aberdeen abordează obiective sociale, de mediu și economice, precum și obiective în domeniul integrării și al siguranței și pune un accent sporit pe transportul durabil. Planul este elaborat în strânsă consultare cu cetățenii și cu părțile interesate și presupune ateliere deschise, anchete, o campanie de promovare și o prezență inovatoare în mijloacele de comunicare în masă și pe internet. Aproape 500 de persoane au completat sondaje online, iar conturile pe Facebook și Twitter au ajutat cetățenii să contribuie în mod direct la elaborarea planului.

În cadrul ediției din 2012 a Săptămânii europene a mobilității, Zagreb și-a adjudecat locul întâi înaintea finaliștilor Gävle (Suedia) și Östersund (Suedia). Aflați mai multe despre finaliștii Săptămânii europene a mobilității aici.

Aberdeen a obținut primul loc la categoria planurilor de mobilitate urbană durabilă devansând alte două orașe finaliste: Ljutomer (Slovenia) și Toulouse (Franța). Aflați mai multe despre cei trei finaliști aici.

Premiul Săptămâna europeană a mobilității (SEM) răsplătește autoritatea locală despre care se consideră că a obținut cele mai multe rezultate în ceea ce privește sensibilizarea opiniei publice în materie de mobilitate durabilă și punerea în aplicare a măsurilor pentru a realiza trecerea la transportul urban durabil. Orașul câștigător este ales de un grup independent de experți în materie de transport, care evaluează toate candidaturile eligibile și selectează o listă scurtă de 10 autorități locale despre care consideră că au avut rezultate extraordinare. Orașului câștigător i se acordă posibilitatea de a coopera cu o societate profesională în domeniul producției pentru a filma un clip promoțional de trei minute care să îi evidențieze realizările. Împreună cu ceilalți finaliști, câștigătorul este, de asemenea, promovat ca un exemplu de bune practici. În 2012, pentru premiul Săptămânii europene a mobilității s-au primit 30 de candidaturi din 15 țări .

Premiul anual pentru Planul de mobilitate urbană durabilă se atribuie orașelor și regiunilor care demonstrează excelență în elaborarea și punerea în aplicare a planurilor de mobilitate urbană durabilă pe care le-au elaborat. Aceste planuri sunt concepute de către autoritățile locale și definesc măsuri de abordare a provocărilor în materie de mobilitate durabilă atât în prezent, cât și în viitor. În 2012, din punct de vedere tematic, acest premiu a pus accentul pe participarea cetățenilor și a părților interesate. Autoritatea locală câștigătoare este selectată de un juriu de experți pe baza criteriilor de evaluare și eligibilitate ale premiului și primește 10 000 EUR pentru a sprijini activitățile de sensibilizarea a opiniei publice în materie de mobilitate urbană sustenabilă. Pentru ediția din 2012 a Planului de mobilitate urbană durabilă, s-au primit 29 de candidaturi din 12 țări.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Planta pe care bunicii o puneau în apă pentru ca puii să nu se îmbolnăvească. Funcționează și azi
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Parizerul din supermarketuri. Ce se ascunde în compoziție
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Curs valutar 7 mai. Cât costă 1 euro, după ce George Simion și Nicușor Dan au câștigat primul tur al alegerilor
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică