Cum arată acum Mihailo Dianov, eroul de la Azovstal! Militarul ucrainean a fost torturat de ruși cât timp l-au ținut prizonier

Mihailo Dianov, cunoscut și ca eroul de la Azovstal, a fost operat de curând în Statele Unite ale Americii, după ce rușii l-au bătut și umilit timp de patru luni.

14 dec. 2022, 15:25
Cum arată acum Mihailo Dianov, eroul de la Azovstal! Militarul ucrainean a fost torturat de ruși cât timp l-au ținut prizonier

Mihailo Dianov, un fost soldat de la oțelăria Azovstal din Mariupol,  a fost operat în Statele Unite ale Americii, acolo unde medicii au reușit să îi refacă brațul.

Militarul ucrainean, în vârstă de 42 de anim, a fost eliberat după ce a stat patru luni în captivitate, acolo unde rușii l-au tratat cu brutalitate. Mai exact,  i-au smuls cu clești dispozitivul medical care îi fixa brațul rănit și au făcut asta pe viu, ceea ce i-a distrus osul.

Luptătorul s-a numărat printre cei care au fost ținuți de ocupanții ruși în închisoarea din Olenivka, în partea ocupată a regiunii Donețk. Într-un interviu acordat postului britanic de televiziune Sky News, Dianov a descris închisoarea ca pe un lagăr de concentrare, potrivit The New Voice of Ukraine.

Citiți și: Războiul din Ucraina. Soldaţii ucraineni se distrează sub bombardamentele ruseşti VIDEO

Mihailo Dianov: „Ne-au tratat ca pe niște animale”

Bărbatul a povestit că rușii i-au dezbrăcat, înfometat, electrocutat, bătut și umilit în cele mai barbare moduri cu putință.

„Era imposibil să mâncăm. Ni se dădeau 30 de secunde pentru a mânca. Trebuia să mănânci tot ce puteai în 30 de secunde. Pâinea era foarte veche. Unor băieții cărora li s-au scos dinții, nu le ajungea timpul să mănânce, erau doar 30 de secunde și apoi trebuia să te oprești. Apoi trebuia să te ridici imediat și să fugi. Așa a fost tot timpul”, povestește Dianov.

Soldatul a mai spus că unii prizonieri au fost aruncați în izolare și torturați pentru că au luat o firimitură de pe jos și au mâncat-o. Au fost bătuți cu bâte, electrocutați și li s-au înfipt ace sub unghii.

„Credeți-mă, după o lună fără hrană, când închizi ochii, uiți de familia ta, de țară, de tot. Nu te gândești decât la mâncare”, spune el.

În plus, ocupanții au umplut închisoarea cu mai multe persoane decât a fost proiectată să găzduiască. În loc de 150 de persoane în bloc, erau 800 de persoane. Din cauza faptului că se afla în mod constant în agomerația de prizonieri, Dianov a dezvoltat probleme cu picioarele și acum are dificultăți de mers.

Patru luni de captivitate în Rusia l-au schimbat dincolo de orice recunoaștere. Soldatul a slăbit 40 de kilograme, iar starea sa de sănătate s-a deteriorat semnificativ.

Mihailo Dianov a fost operat la braț într-un spital din SUA

În imaginile postate pe Twitter, sunt prezentate radiografii cu brațul său înainte și după intervenția chirugicală.

În momentul capturării sale, brațul drept al lui Dianov era rupt

Ocupanții au efectuat operația doar cu ajutorul cleștilor și fără anestezie. În timpul șederii sale în captivitate, din cauza lipsei de îngrijire medicală, osul a crescut la loc într-un semicerc.

„Toată lumea este rănită. Eu mă consider o persoană puternică din punct de vedere mintal, dar multe lucruri și-au pierdut valoarea pentru mine”, spune Dianov.

Pe 21 septembrie, Ucraina a primit 215 prizonieri ruși, dintre care 108 erau luptători din batalionul Azov. Printre ceilalți se numărau polițiști de frontieră, pușcași marini și membri ai gărzii naționale.

Citiți și: Mesajul emoționant transmis de un soldat de pe frontul din Ucraina către toate mamele: „O să ne întoarcem toți și-o să ne faceți ceva bun de mâncare!” VIDEO