FOTO: Cea mai exotică mașină de la Dacia, creată la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Doar două modele mai arată scoase ca din țiplă

2000 este cel mai rar model fabricat de Dacia. De asemenea, este și cel mai rapid, fabricat special pentru Nicolae Ceaușescu. O mașină din această serie se află abandonată, pe o stradă din România. 

15 dec. 2022, 12:38

Dacia 2000 este, de fapt, un Renault 20 asamblat în uzina de la Mioveni. Modelul a intrat în istorie cu cea mai mare capacitate cilindrică.

Mașina creată la comanda dictatorului Nicolae Ceaușescu avea un motor de 2000 cmc, ce producea 109 CP și atingea o viteză de 180 km/h.

Automobilul s-a vândut doar în două culori, negru și bleumarin. Doar Nicolae Ceaușescu și apropiații săi aveau acces la modelul considerat excentric la acea vreme.

Dacia 2000 este un model hatchback cu 5 uși, înrudit cu Dacia 1300, produs în perioada 1979 – 1985. Printre dotările suplimentare ale Daciei 2000 se numără geamurile electrice, regulatorul de viteză, scrumieră cu iluminare, aer condiționat, direcție asistată, instalație audio, computer de bord, motoare cu injecție.

 

Dacia 2000, un model exotic

 

Modelele Dacia 2000 au pus probleme serioase echipelor de service din acea vreme, pentru că întreținerea era costisitoare iar accesul la consumabile, uleiuri de calitate și piese de schimb era foarte limitat.

În plus, în premieră pentru industria auto din România acelor ani, a fost introdusă diagnoza computerizată, cu care mecanicii din România nu erau familiarizați. După căderea regimului comunist, aceste modele au fost scoase la vânzare către populație, dar interesul pentru ele a fost destul de scăzut. În prezent, doar două exemplare mai există restaurate, potrivit specialiștilor din domeniul auto.

Nicolae Ceaușescu era un mare pasionat de mașini. De-a lungul timpului s-a putut bucura de cadouri spectaculoase din partea oficialilor din diverse state ale lumii. De exemplu, în 1974 dictatorul a primit de la șahul Iranului un Paykan Hillman Hulter, care în 2021 a fost vândută la licitație, pentru 95.000 de euro. Fiica fostului președinte a deținut și ea un model excentric pentru secolul trecut, un Renault Fuego GTS.