Bilanț oficial cutremur Turcia și Siria: Peste 19.300 de morți. Numerele explodează de la oră la oră. Numai un miracol îi mai poate salva pe cei prinși sub dărâmături

De la oră la oră, numărul persoanelor decedate în Turcia și Siria crește dramatic. Acest cutremur reprezintă una dintre cele mai mari tragedii din istoria recentă. Situația de acolo a tras un semnal de alarmă inclusiv pentru românii care știu foarte bine ce ar însemna un astfel de cataclism pentru București.

09 feb. 2023, 17:35
Bilanț oficial cutremur Turcia și Siria: Peste 19.300 de morți. Numerele explodează de la oră la oră. Numai un miracol îi mai poate salva pe cei prinși sub dărâmături

Update ora 17:00:

Aproape 20.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în cutremurele care au zguduit, pe 6 februarie, Turcia şi Siria. Potrivit celui mai recent bilanţ, peste 19.300 de morți au fost recuperaţi de sub dărâmături, iar numărul acestora creşte de la o oră la alta. Numărul răniților este de ordinul zecilor de mii.

Update ora 15:00: Cu fiecare oră care trece, bilanțul victimelor tragediei din Turcia și Siria se modifică dramatic. Ultimele informații oferite de autorități arată că numărul total al morților a ajuns la cel puțin 17.500.

În Turcia, bilanţul deceselor a crescut la 14.351 de morţi, în timp ce alte 63.794 de persoane au fost rănite, a declarat joi vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

Numărul total al deceselor în Siria se ridică la cel puţin 3.192, dintre care 1.930 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării, potrivit grupului de protecţie civilă „Căştile albe”, şi 1.262 de morţi în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.

Ora 10.00: Bilanț cutremur Turcia și Siria. Conform cifrelor oferite de autorități, numărul persoanelor decedate în urma cutremurului din Turcia și Siria depășește deja 16.000, în timp ce numărul răniților se ridică la peste 50.000.

În Siria, numărul total al victimelor este de cel puțin 3.162, dintre care 1.900 în zonele controlate de rebeli din nord-vest, conform grupului de apărare civilă „Caștile Albe”. Aproximativ 1.262 de decese au fost înregistrate în părți ale țării controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene. În Turcia, bilanțul a crescut la cel puțin 12.873, a anunțat joi Agenția Turciei pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD).

Citește și: Micuţa Aya, bebeluşul-miracol născut sub dărâmături în Siria, se reface în spital

Acest bilanț va deveni din ce în ce mai dramatic în următoarele zile, pe măsură ce echipele de căutare și salvare cercetează dărâmăturile a mii de clădiri prăbușite, au avertizat agențiile de asistență.

Mii de clădiri s-au prăbușit în cele două țări și agențiile de ajutor avertizează cu privire la repercusiuni „catastrofale” în nord-vestul Siriei, unde există milioane de persoane vulnerabile, care se bazau deja pe sprijinul umanitar. Eforturi masive de salvare sunt în desfășurare, comunitatea globală oferind asistență în operațiunile de căutare și recuperare.

Iată ce știm despre cutremur și de ce a fost atât de mortal.

O serie de factori au contribuit pentru a face acest cutremur atât de letal. O cauză foarte relevantă pentru bilanțul sumbru este momentul zilei în care s-a produs acesta. Cutremurul a lovit dimineața devreme, mulți oameni erau în paturile lor când s-a întâmplat, iar acum sunt prinși sub dărâmăturile caselor lor.

În plus, vremea rece și umedă care se înregistrează în regiune și condițiile precare au făcut ca echipele de salvare să ajungă cu o mai mare dificultate în zonele afectate, iar eforturile de salvare și recuperare de pe ambele părți ale graniței au devenit semnificativ mai dificile.

Temperaturile sunt deja foarte scăzute, dar miercuri erau de așteptat să scadă cu câteva grade sub zero. Și presiunea atmosferică este scăzută în Turcia și Siria. Pe măsură ce aceasta se îndepărtează, acest lucru va aduce „aer semnificativ mai rece” din centrul Turciei, potrivit meteorologului senior de la CNN, Britley Ritz.

Citește și: ROMÂNIA TV, în mijlocul infernului din Turcia. Peste 30 de români, repatriaţi din mijlocul ruinelor VIDEO