Micuţa Aya, bebeluşul-miracol născut sub dărâmături în Siria, se reface în spital

Botezată de personalul spitalului, Aya este singura supravieţuitoare din familia sa în urma cutremurului care a lovit oraşul Jindires, din provincia Alep, în dimineaţa zilei de luni. Mama, tatăl şi cei patru fraţi au murit în cutremurul care le-a distrus locuinţa cu patru etaje.

08 feb. 2023, 23:27
Micuţa Aya, bebeluşul-miracol născut sub dărâmături în Siria, se reface în spital

Aya, supranumită ”bebeluşul-miracol”, salvată după ce a venit pe lume sub dărâmături în locuinţa familiei sale dintr-un oraş controlat de rebeli situat în nordul Siriei, ”se simte bine”, potrivit medicului care o are în grijă.

Botezată de personalul spitalului, Aya este singura supravieţuitoare din familia sa în urma cutremurului care a lovit oraşul Jindires, din provincia Alep, în dimineaţa zilei de luni.

Imaginile unui alt miracol: Un copil de 5 ani, salvat de sub dărâmături. I se vedeau doar trei degete de sub placa imensă de beton căzută la cutremur
Mama, tatăl şi cei patru fraţi au murit în cutremurul care le-a distrus locuinţa cu patru etaje. O înregistrare video în care salvatorii, majoritatea rezidenţi din aceeaşi localitate, scot nou-născutul de sub dărâmături, după care cer o pătură cu care să o acopere a devenit virală luni pe reţelele de socializare.

”Este în stare stabilă, dar are câteva coaste fracturate care se vor vindeca în timp”, a declarat pentru DPA medicul Hani Marouf în timp ce verifica starea de sănătate a micuţei paciente, plasată într-un incubator la spitalul din Afrin.

Aya s-a născut sub dărâmături, iar unul dintre salvatori a tăiat cordonul ombilical cu un cuţit şi a extras-o din moloz.

”A ajuns la spitalul nostru adusă de un vecin al familiei”, a spus Marouf.

Bebeluşul era ”într-o stare foarte proastă”, a declarat medicul prin telefon pentru DPA. Aya avea ”membrele vinete”, răni pe tot corpul şi era acoperită în totalitate de praf.

”Dacă nu ar fi fost descoperită la timp, ar fi murit într-o oră”, a spus el. Starea fetiţei s-a ameliorat, ”este mult mai bine şi răspunde la tratament”.

Familia bebeluşului era refugiată din provincia siriană Deir al-Zour, estul Siriei, a adăugat medicul.

Bilanţ oficial Turcia şi Siria: Peste 11.200 de morţi şi zeci de mii de răniţi după cutremurele devastatoare

”Oamenii noştri sunt într-o cursă contracronometru pentru a salva mai multe vieţi”, a declarat pentru DPA Raed Saleh, comandantul organizaţiei de salvare Căştile Albe, care acţionează în special în zonele controlate de opoziţie, notează Agerpres.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, care a zguduit luni sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine, a ucis peste 12.000 de persoane în total, potrivit unui nou bilanţ furnizat miercuri de oficiali şi salvatori, relatează AFP.

În zonele din Siria controlate de guvern au fost ucise 1.262 de persoane şi alte 1.730 în zonele rebele, potrivit Căştilor Albe. În Turcia, bilanţul indică cel puţin 9.057 de morţi.