ROMÂNIA TV, în mijlocul infernului din Turcia. Peste 30 de români, repatriaţi din mijlocul ruinelor VIDEO

Bilanţul cutremurului din Turcia şi Siria creşte de la oră la oră. Costin Soare, împreună cu operatul Alex Stănescu, se află în zona cea mai afectata. Amandoi au fost martori astazi atat la miracole, cat si la drame cumplite.

08 feb. 2023, 22:29
ROMÂNIA TV, în mijlocul infernului din Turcia. Peste 30 de români, repatriaţi din mijlocul ruinelor VIDEO

CUTREMUR în Turcia şi Siria. Trimișii noștri speciali din Turcia, Costin Soare și Alex Stănescu, ne-au oferit și astazi cele mai bune imagini de acolo, datorita lor o tara intreaga vede exact ce se intampla in fiecare moment în infernul de acolo. Cele mai tari transmisiuni, zi lumina, in mijlocul pericolului care e la tot pasul. Si maine, ora de ora, echipa noastra, Costin si Alex ne aduc cele mai bune, cele mai tari imagini din locuri unde doar ei au ajuns ca jurnalisti din Romania.

Cel mai grav cutremur de suprafaţă din secolul 21

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 care s-a produs luni în Turcia a fost înregistrat ca fiind „cel mai grav” cutremur de mică adâncime din secolul al XXI-lea, a declarat seismologul japonez Shinji Toda pentru agenţia turcă Anadolu.

Shinji Toda a afirmat că în Turcia a avut loc cel mai grav cutremur de mică adâncime din acest secol, soldat cu moartea a peste 8.500 de persoane şi rănirea altor 50.000, potrivit ultimelor cifre oficiale oferite de autorităţile turce.

Alţi 10 cetăţeni români au fost preluaţi, miercuri, din Turcia, cu aeronave ale Ministerului Apărării Naţionale, din Adana şi Malatya, iar numărul total al persoanelor repatriate a ajuns la 31, informează Ministerul Afacerilor Externe.

„Trei cetăţeni români, o mamă şi doi copii, au fost preluaţi de o aeronavă militară română de pe Aeroportul din Adana. Ulterior, alţi şapte cetăţeni români, studenţi Erasmus, aflaţi într-o zonă puternic afectată în urma seismelor, au fost preluaţi de pe Aeroportul din Malatya. Ca urmare a demersurilor Ambasadei României la Ankara, un voluntar de cetăţenie română a asigurat sprijinul necesar deplasării studenţilor la aeroport”, precizează MAE.

Potrivit sursei citate, până în prezent, cu ajutorul zborurilor umanitare MApN, au fost repatriaţi 31 de cetăţeni români şi doi cetăţeni polonezi. Alţi cinci cetăţeni români s-au repatriat, miercuri, inclusiv cu asistenţa Ambasadei de la Ankara, cu un zbor de linie.

MAE menţionează că misiunea diplomatică a României la Ankara menţine, în continuare, legătura cu alţi 10 cetăţeni români care şi-au exprimat dorinţa de a se repatria, dar se află la distanţă mare de aeroporturile Adana şi Malatya, continuând eforturile de identificare de soluţii de repatriere pentru aceştia, respectiv cu alţi 36 de cetăţeni români, care au contactat misiunea diplomatică cu diverse solicitări, dar care nu au cerut sprijin pentru repatriere.

Reprezentanţii Ambasadei României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce şi române competente.

MAE le recomandă cetăţenilor români aflaţi în zonele afectate de cutremur să se informeze din surse oficiale despre evoluţia situaţiei de la faţa locului şi să respecte instrucţiunile autorităţilor turce.

De asemenea, MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 şi +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. Totodată, cetăţenii români au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al secţiei consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia şi Siria a continuat să crească miercuri, ajungând la peste 11.700 de morţi, iar şansele de supravieţuire scad tot mai mult după două zile de la dezastru. În acelaşi timp, criticile tot mai mari în legătură cu reacţia autorităţilor l-au obligat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să recunoască deficienţele în răspunsul guvernului. Pe de altă parte, creşte furia populară şi în legătură cu standardele de construcţie.

Bilanţ oficial Turcia şi Siria: Peste 11.200 de morţi şi zeci de mii de răniţi după cutremurele devastatoare

Vorbind în provincia Hatay, aproape de epicentrul cutremurelor, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat miercuri că numărul persoanelor din Turcia al căror deces este confirmat a crescut la 9.057. Oficialii sirieni şi o organizaţie din nord-vestul Siriei, din zona aflată sub controlul rebelilor, au declarat că numărul morţilor din Siria a ajuns la 2.662, ceea ce ridică bilanţul combinat la 11.719 de decese. De asemenea, sunt aproape 50.000 de răniţi în Turcia şi 5.000 în Siria.

Se aşteaptă însă ca numărul morţilor din ambele ţări să crească în continuare. Sutele de clădiri prăbuşite în oraşe au devenit morminte pentru oamenii care dormeau în locuinţele lor atunci când cutremurul a lovit, în zorii zilei.

 

În Turcia, este cel mai grav bilanţ de la cutremurul cu magnitudinea de 7,4 grade din 1999, care a ucis 17.000 de persoane, dintre care 1.000 la Istanbul. În 1939, 33.000 de persoane au murit în urma unui cutremur în provincia Erzincan, în estul ţării.

Mulţi din zona dezastrului au dormit în maşini sau pe străzi, sub pături, temându-se să se întoarcă în clădirile mult şubrezite.

Echipa Romania TV, martoră la o minune în Turcia. O femeie a fost scoasă în viața de sub dărâmături, după mai bine de două zile de la marele cutremur. Dintre ruine încă se aud voci ale victimelor

Salvatorii au lucrat în ultimele două zile în condiţii de frig năprasnic, după ce cutremurul cu magnitudinea 7,8 a zguduit luni în zori sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine, urmat de replici puternice. Vremea rea complică eforturile de salvare în Turcia, iar în Siria situaţia este şi mai complicată din cauza conflictului civil. Or, primele 72 de ore sunt cruciale pentru găsirea supravieţuitorilor, spun specialiştii.

Autorităţile turce au difuzat o înregistrare video cu supravieţuitori salvaţi, printre care o tânără în pijamale şi un bărbat mai în vârstă acoperit de praf, scos dintre dărâmături cu o ţigară rămasă neaprinsă, prinsă între degete.

Oficialii turci au declarat că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanţă de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est. În Siria, seismul a ucis oameni până în sud, la Hama, la 250 km de epicentru.

În Siria, 23 de milioane de persoane sunt „potenţial în pericol, inclusiv cinci milioane de persoane vulnerabile”, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Ajutoarele ajung cu mare greutate, iar în Jandairis, o zonă controlată de rebeli, aproape toate clădirile au fost grav avariate . „Sunt cam 400 – 500 de persoane prinse sub fiecare clădire prăbuşită, cu doar 10 oameni care încearcă să-i scoată. Şi nu există maşini”, a relatat un localnic.

Unii dintre cei ucişi în Turcia erau refugiaţi din războiul din Siria. Sacii cu cadavrele lor au ajuns la graniţă în taxiuri, în dube dărăpănate şi în grămezi, pe camioane cu platformă, pentru a fi duşi la locurile de odihnă finală în ţara lor de origine.