Reguli stricte pe piața muncii. Ce ar trebui să știe toți angajații din România. De ce sporuri puteți beneficia dacă vă sunt încălcate drepturile

Angajatorul nu își poate obliga salariații să înceapă mai devreme programul de lucru sau să plece mai târziu. Munca suplimentară poate fi realizată doar cu acordul ambelor părți și trebuie compensată fie prin ore libere, fie prin acordarea sporului negociat. Angajații pot beneficia de diverse beneficii.
Alina Costache
07 mart. 2023, 10:34
Reguli stricte pe piața muncii. Ce ar trebui să știe toți angajații din România. De ce sporuri puteți beneficia dacă vă sunt încălcate drepturile

Vești bune pentru angajații din România. Aceștia nu pot fi obligați de angajatori să stea peste program sau să vină mai devreme la lucru. Conform legislației, programul de lucru trebuie să se încadreze în limitele timpului prevăzut în contract. Dacă este necesară munca suplimentară, este nevoie atât de acordul angajatorului, cât și de acordul salariatului. Totuși există limitări în acest sens, specifice în cazul persoanelor angajate cu timp parțial, precum și o durată normală de opt ore/zi și de 40 de ore/săptămână pentru cei cu normă întreagă. Dacă angajatorul nu respectă aceste reguli, acesta riscă sancțiuni financiare.

Citește și: Ce salarii primesc angajații hipermarketurilor din România. Câți bani se dau la Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora

Indiferent de tipul de activitate prestată, programul de lucru prevăzut în contract trebuie respectat. Angajatorul este obligat să ia măsurile necesare pentru a se asigura că timpul de muncă este respectat. În cazul în care acesta solicită prestarea muncii suplimentare, acesta trebuie, de asemenea, să repecte dispozițiile legale. Programul de lucru este negociat încă din momentul semnării contractului individual de muncă, iar acesta este un aspect esențial care poate fi modificat numai cu acordul ambelor părți.

Conform Codului muncii, timpul de muncă este definit ca fiind „orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziția angajatorului și își îndeplinește sarcinile și atribuțiile”, orice depășește acest interval se consideră „muncă suplimentară”.

Tot conform Codului muncii, o regulă generală în conformitate cu art. 41 alin. (3) din Constituție, durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, în cazul salariațiilor cu normă întreagă, iar în cazul angajaților cu timp parțial – interdicția prestării în afara timpului de muncă prevăzut în contract. Niciun salariat încadrat cu timp parțial nu ar putea presta în afara timpului de muncă prevăzut în contract. În cazul nerespectării prevederilor cu privire la acest aspect, dacă se constată că salariatul a prestat muncă nedeclarată, poate fi vorba și despre o amendă de la 10.000 la 15.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.

Ce sporuri pot să primească angajații dacă prestează muncă suplimentară

Luând în calcul singura variantă în care am putea discuta despre muncă suplimentară, aceasta fiind orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziția angajatorului și își îndeplinește sarcinile și atribuțiile, dar depășește cele opt ore/zi, observăm că este nevoie atât de solicitarea angajatorului, cât și de acordul salariatului, așa cum prevede clar art. 120 alin (2) și art. 121.

Dacă vorbim despre un program de lucru inegal, atunci ambele părți trebuie să țină cont de limitarea timpului de muncă săptămânal. Un astfel de program poate funcționa numai în cazul în care este menționat în mod expres în contractul de muncă.

Un nou concept introdus în Codul Muncii se referă la „programul individualizat”. Acesta poate fi stabilit numai cu acordul părților, fie la inițiativa angajatorului și cu acordul salariatului, fie la solicitarea salariatului, în măsura în care activitatea unității permite o astfel de abordare.

În cazul în care angajatorului îi solicită salariatului să presteze muncă suplimentară, timpul respectiv trebuie evidențiat și compensat. Acest lucru se poate face fie prin acordarea orelor libere plătite în termenul legal, fie prin plata sporului negociat, conform art. 122 și 123 din Codul muncii.

Așadar, angajații nu pot fi obligați de angajator să se prezinte înaintea începerii programului de lucru sau să rămână peste program. Pentru acest lucru este necesar ca salariatul să își dea acordul, iar, în acest caz, perioada respectivă trebuie să fie evidențiată corespunzător cu precizarea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru.

Nu trebuie omis nici faptul că, în cazul unui control și atunci când nu respectă dispozițiile legale privind munca suplimentară, angajatorul riscă să fie sancționat, conform art. 260 alin (1) lit. i), cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei pentru fiecare persoană identificată, iar dacă discutăm despre contracte cu timp parțial, chiar despre muncă nedeclarată.

Citește și: Zile libere în plus pentru angajaţii români, decizia a apărut în Monitorul oficial

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală