Un spaniol, obligat să plătească peste 200.000 de euro fostei sale soţii pentru că s-a ocupat „de casă și de familie”

Un spaniol este obligat să plătească peste 200.000 de euro fostei sale soţii, echivalentul a peste 20 de ani de salariu, pentru că s-a ocupat "de casă și de familie", potrivit unei decizii consultate marţi de AFP.

07 mart. 2023, 22:32
Un spaniol, obligat să plătească peste 200.000 de euro fostei sale soţii pentru că s-a ocupat „de casă și de familie”
Un spaniol, obligat să plătească peste 200.000 de euro fostei sale soţii

Un spaniol, obligat să plătească peste 200.000 de euro fostei sale soţii. Femeia, mamă a doi copii şi căsătorită sub regimul separării bunurilor, s-a ocupat, pe perioada mariajului, „de casă, de familie, cu tot ceea ce implică aceasta„, se arată în decizia judiciară a tribunalului din Vélez-Málaga (sud), datată 15 februarie.  Prin urmare, femeia va primi „o despăgubire de 204.624,86 euro”, a decis instanţa.

Citește și: O româncă din Spania locuieşte cu doi câini în maşină, după ce a fost evacuată: „Dacă câinii sunt bine, sunt bine și eu”

Un spaniol, obligat să plătească peste 200.000 de euro fostei sale soţii

Potrivit avocatului femeii, această sumă reprezintă „salariul minim” pentru perioada cuprinsă între iunie 1995 şi decembrie 2020, adică 24 de ani şi jumătate. Bărbatul va trebui, de asemenea, să plătească lunar o pensie alimentară fostei sale soţii pentru fiicele sale.

Într-un interviu acordat marţi postului de radio Cadena SER, femeia a declarat că soţul ei „nu voia ca ea să lucreze în afara casei”, deşi l-a ajutat în privinţa sălilor de sport pe care acesta le deţinea, ocupându-se de „PR, fiind instructoare”, dar fără a fi plătită.

În rest, „m-am dedicat exclusiv treburilor casnice, având grijă de soţul meu, ocupându-mă de casă„, a continuat ea, mărturisind că este „foarte mulţumită” de decizia instanţei.

Spania, prima țară care acordă trei zile de concediu menstrual

Premieră pentru Europa. Spania a adoptat o lege prin care le oferă persoanelor care se confruntă cu dureri deosebit de puternice în timpul  menstruației dreptul de a-și lua concediu plătit de la muncă, potrivit euronews.com.

Persoanele au dreptul al concediu de trei zile, cu posiilitatea de prelungire la cinci zile pentru ciclul menstrual care se manifestă prin: crampe puternice, greață, amețeli sau vărsături.

Pentru acest tip de concediu este nevoie de avizul medicului, sistemul public de asigurări sociale fiind cel care va plăti costurile. Această lege va contribui la combaterea stereotipurilor legate de ciclul menstrual pe care femeile le aud de obicei.

Proiectul de lege a fost adoptat joi de Parlamentul spaniol și face parte dintr-un pachet legislativ mai extins, care privește drepturile sexuale și sănătatea reproductivă, care include ca orice persoană de peste 16 ani să facă avort sau să-și schimbe sexul de pe cartea de identitate, fără să fie nevoie de acordul părinților.