Simulare Bacalaureat 2023. Subiecte la proba la limba și literatura română – basmul cult și o poezie a lui Tudor Arghezi

Luni, 27 martie, a început simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat 2023. Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a au început cu proba la Limba și Literatura Română. Nota obținută la simulare nu este trecută în catalog.
Alina Andrei
27 mart. 2023, 12:30
Simulare Bacalaureat 2023. Subiecte la proba la limba și literatura română - basmul cult și o poezie a lui Tudor Arghezi

Elevii claselor a XII-a şi a XIII-a au susţinut, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2023, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

 

Aproape 28.000 de elevi au absentat de la prima probă de la simulare Bacalaureat 2023

Conform datelor transmise inspectoratele școlare județene (ora de referință: 14:00), la această probă au fost prezenți 119.614 elevi din totalul celor peste 147.000 de elevi înscriși la începutul anului școlar curent în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 12 elevi.

Ca o comparație, în 2022 au fost prezenți 116.692 de elevi din cei peste 150.000 de elevi înscriși la începutul anului școlar curent în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 8 elevi.

Subiectele primite de elevii de clasa a XII-a la simularea Bacalaureat 2023, proba scrisă de Limba și literatura română, au avut basmul cult în partea dedicată eseului, la punctul al III-lea, și o poezie la cel de-al II-lea punct, potrivit subiectelor de la profilul umanist obținute de Edupedu.ro.

La Subiectul I elevii au avut un text la prima vedere din Vasile Tițescu – L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu. Pe baza acestuia erau 6 cerințe, 5 cu 6 punte și una cu 20 de puncte. Astfel, primul subiect valora 50 de puncte.

Subiectul al II-lea a avut în prim plan poezia Versuri a lui Tudor Arghezi. Un text de 50 de cuvinte în care să fie comentată relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. Doar 10 puncte a avut acest subiect.

Subiectul al III-lea a fost tot unul de „creație“ – elevii au avut de scris un eseu pe tema relației dintre două personaje dintr-un basm cult studiat.

La profilul real, subiectele sunt, de regulă, structurate pe aceleași cerințe și texte suport, cu mici diferențe.

Calendarul probelor programate în zilele următoare:
• 28 martie 2022: proba E)c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
• 29 martie 2022: proba E)d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
• 30 martie 2022: proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă.
Comunicarea rezultatelor va avea loc în data de 6 aprilie 2023.

……….

Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore (pentru elevii de clasa a VIII-a), respectiv trei ore (pentru elevii din clasele terminale de liceu) – din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Citește și: Număr mai mic de elevi la clase în școlile din România. CES vrea cel mult 20 de elevi în clasele primare și 22 în gimnaziu

Simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat 2023 se organizează la următoarele disciplinele: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie.

Subiectele sunt elaborate pe baza conținuturilor şi a competențelor asociate acestora, conform programelor aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se afișează în fiecare zi cu probă de examen, la ora 15:00.

Obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real și optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor liceale.

Rezultatele obținute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vară.

Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, precizează Ministereul Educației.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Proiectul mastodont pe care nici măcar Nicolae Ceaușescu nu l-a vrut. Nu i-a plăcut ideea și a solicitat o lucrare mult mai scumpă. Se reiau lucrările în 2025 și se intră puternic în primii 35 de km
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cocktail de pesticide în farfurie: Topul celor mai contaminate alimente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI Magicianul Leonard Iosefini face magie la bustul gol! Cu trabucul în gură mânuiește flexul cu o singură mână FOTO și VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane