Noi facilități fiscale pentru anumiți angajați din România de la 1 iunie. Cine se va bucura de scutiri de impozit

De la 1 iunie va fi suplimentată lista angajaților din România care vor beneficia de scutiri de impozit pentru salariu, la fel ca în cazul angajaților din IT.

08 mai 2023, 08:48
Noi facilități fiscale pentru anumiți angajați din România de la 1 iunie. Cine se va bucura de scutiri de impozit
Aproximativ 50% din angajați preferă să lucreze în continuare de acasă

Noi angajați din România nu vor mai plăti impozit pe salariu de la 1 iunie. Facilităţile fiscale de care beneficiază în prezent angajații din domeniul IT vor fi extinse. Prin această facilitate fiscală, statul și-a propus să încurajeze sectorul tehnologic și să stimuleze angajările în domeniu, mai ales că firmele au probleme legate de găsirea forței de muncă.

Citește și: Anunţul zilei despre pensii! Ce a decis Guvernul României, se aplică înainte de 1 iunie 2023

De la 1 iunie, scutirea de impozit va fi extinsă și la alte categorii de angajați. Este vorba despre salariații din IT din cadrul instituțiilor publice locale, după cum se arată în textul unui ordin iniţiat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Astfel, vor fi scutiți de impozit și salariații din IT care lucrează în instituții publice locale precum comune, orașe, municipii, sectoare ale Capitalei ori instituții și servicii publice din subordinea acestora.

Citește și: PSD insistă cu impozitarea progresivă. Adrian Câciu: Nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituţiile financiare internaţionale o recomandă României

Referitor la competențele și atribuțiile specifice postului, pentru IT-iștii de la stat se prevede, mai nou, că acestea pot figura și în alte acte juridice ce prevăd atribuțiile de serviciu ale salariaților, în afară de fișa postului. Totodată, se prevede că posturile IT-iștilor pot face parte și din categoria celor înființate în afara organigramei instituțiilor publice centrale și locale, potrivit avocatnet.ro.

Măsura se va aplica și salariaților delegați.

Pe lângă contractul individual de muncă, raportul de serviciu, actul de detașare și statutul special prevăzut de lege, pe listă se introduce actul de delegare, care anterior nu era inclus în regulile scutirii de impozit pe venit.