Salarii 2023. Cât câştigă un poliţist de penitenciar. Se acordă bani de hrană şi sporuri de noapte

"Salariul pleacă de la 4000 de lei și poate ajunge până la 7000, 8000 de lei, depinde, 10.000 de lei dacă are funcție de conducere,  dacă e director, director adjunct.”, a spus liderul de sindicat Cosmin Dorobanțu.

16 mai 2023, 22:14
Salarii 2023. Cât câştigă un poliţist de penitenciar. Se acordă bani de hrană şi sporuri de noapte

Salarii 2023. Angajații din penitenciare anunță cu proteste în fața Guvernului dacă li se vor tăia banii sau dacă vor fi bugetari din sistem dați afară. Deși în parlament s-a luat în calcul varianta în care să existe majorări de salarii pentru angajații din penitenciare, proiectul bate pasul pe loc după ce Guvernul a anunțat că vor exista înghețări de salarii și angajări la stat.

Cosmin Dorobanțu, Președinte al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, a fost invitatul Laurei Duță la emisiunea „Culisele Justiției”, de pe DC News, unde a vorbit despre salariul unui polițist de penitenciare.

„Ce salariu are un angajat în penitenciare?”, a întrebat Laura Duță. „Un polițist de penitenciar, care începe astăzi să lucreze în penitenciar, are undeva la 3000 de lei plus normă de hrană, la care se mai adaugă anumite sporuri, de noapte, în funcție de mediul în care lucrează. Deci, pleacă de la 4000 de lei și poate ajunge până la 7000, 8000 de lei, depinde, 10.000 de lei dacă are funcție de conducere,  dacă e director, director adjunct.”, a spus Cosmin Dorobanțu.

Ligia Deca: „Nu cred că trebuie pusă în pericol în niciun fel structura anului şcolar, sper să nu se ajungă la grevă generală. Avem nevoie de salarii decente, sunt de acord cu majorarea de 60%”
„Mă interesa foarte mult un polițist care are grijă de 150 de deținuți, singur, atacat aproape zilnic.”, a adăugat Laura Duță.

„Singur, are minim 5500 dacă este la sfârșitul carierei sale. Deci pentru 5500 își riscă viață acest polițist de penitenciare. Și am făcut o statistică: dacă un deținut stă în medie 3 ani și 4 luni în penitenciare, cam asta este media unui deținut în penitenciar, un polițist de penitenciare stă și face pușcărie 23 de ani. Nu știu dacă aș vrea ca cineva să facă pușcărie pe 1000 de euro pe lună.”, a spus Cosmin Dorobanțu.

„De ce se angajează un om în penitenciare? Dumneavoastră ați lucrat, până să ajungeți Președintele Sindicatelor din Penitenciare. De ce v-ați dus să lucrați acolo?”, a întrebat Laura Duță.

Angajări 2023. Sunt puse la bătaie mii de joburi. Salarii foarte atractive și pentru cei cu zero experienţă
Salarii 2023. „Pentru că era un mediu sigur de lucru, poliție, penitenciare, armată. Eu, acum 17 ani, când am cunoscut acest sistem penitenciar, penitenciarele erau zona cea mai bine plătită din sectorul de apărare, era zona în care aveai o siguranță a locului de muncă, nu te dau afară decât dacă faci fapte de corupție sau săvârșești infracțiuni în timpul serviciului.

În general e un job bine plătit, este un job care îți conferă drepturi, bineînțeles are și interdicții și obligații, dar și drepturi și beneficii. Îmbrăcam o uniforma militară. Cam de asta am ajuns în sistemul acesta. Din păcate, am ajuns într-o situație în care politicienii nu mai acordă importanță unei cariei în poliție, penitenciare, armată și se vede. Avem sub un candidat pe loc la școlile care pregătesc noi generații de polițiști de penitenciare, de polițiști, de militari.”, a spus Cosmin Dorobanțu.