Angajări 2023. Sunt puse la bătaie mii de joburi. Salarii foarte atractive și pentru cei cu zero experienţă

Patronii înceracă toate metodele pentru a atrage muncitori: prin anunţuri, la agenţiile statului sau la firme de recrutare private.

16 mai 2023, 17:37
Angajări 2023. Sunt puse la bătaie mii de joburi. Salarii foarte atractive și pentru cei cu zero experienţă

Angajări 2023. E nevoie de 20 de mii de oameni care să lucreze în hoteluri şi restaurante pe litoral. Nici măcar muncitorii din Asia nu mai sunt o soluţie. Şi asta pentru că, peste noapte, îşi fac bagajele şi pleacă în Bucureşti sau chiar în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune.

Sezonul la mare a început cu doar jumătate dintre angajaţi. Restul locurilor de muncă sunt neocupate.

Gata cu dezmăţul bugetar. Încep concedierile, se îngheaţă angajările şi se sistează achiziţiile, ordonanţa austerităţii a apărut în Monitor

În România, încă suntem victimele prejudecăţilor: părinţii încă văd şcoala de meserii ca pe o ultimă redută pentru copiii lor. Învăţământul dual câştigă teren de la an la an, dar nu a ajuns încă în punctul în care poate acoperi nevoia de forţă de muncă din sezon.

Lahme Bolat, manager hotel: Nu găsim mai ales calificaţi, asta este o foarte mare problemă. Pe HoReCa este mai greu. Nu mai sunt şcolile profesionale care erau cândva.

Angajări 2023. Administratorii plajelor caută forţă de muncă

Răzvan Chitan – administrator plajă: Au două mese pe zi, hidratare la discreţie şi plus salariul. Un puşti de 18 ani să câştige între 3500 şi 4500 de lei pe lună, depinde doar de el, plus tips ul pe care şi-l face, eu cred că e un salariu foarte atractiv. Nu e mare filosofie să închiriezi un şezlong sau să pui o bere la draf într-un pahar.Paul Marin – patron terasă:

 Nu doar oamenii buni trebuie plătiţi bine, ci şi începătorii. Că trebuie să le dai avânt, ”Mamă, am câştigat şi am câştigat bine, chiar dacă munca a fost cum a fost.”

Patronii înceracă toate metodele pentru a atrage muncitori: prin anunţuri, la agenţiile statului sau la firme de recrutare private.

Adelina Vlad: Sunt foarte multe oferte de locuri de muncă pentru personalul care deţine calificare în domeniul turismului. Agenţii economici sunt interesaţi de personal calificat în număr foarte mare.

Categoria de români care va primi vouchere de până la 3.000 de lei din partea statului pentru plata facturilor la energie. Până când pot fi depuse dosarele
Antreprenorii de la malul mării se lovesc anual de această problemă. Specialiştii în resurse umane vin însă şi cu soluţii.

Alina Epure, specialist HR: Piaţa muncii în HoReCa este una extrem de volatilă. Ce fac străinii pentru a-şi fideliza angajaţii şi pentru a-şi asigura forţa de munca în sezon este să ofere pachete salariale care să acopere tot anul, nu doar perioadele de vârf.

O mie de locuri de muncă sunt scoase la concurs de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa. În realitate e nevoie de încă 20 de mii de angajaţi pe întreg litoralul.