„Mr. Bean” neagă calităţile ecologice ale maşinilor electrice. Inginerul Rowan Atkinson aşteaptă apariţia mașinilor cu motor pe hidrogen: „Încep să mă simt tot mai păcălit”

Rowan Atkinson nu este doar un actor talentat, ale cărui grimase şi replici stârnesc instantaneu râsul, ci şi un inginer iscusit. Specializat în inginerie electrică și electronică, Atkinson a ajuns la concluzia că maşinile electrice nu sunt suficient de ecologice şi că o alternativă mult mai viabilă la maşinile pe bază de combustibil ar fi maşinile cu motor pe hidrogen.
Irina Dumitrescu
05 iun. 2023, 11:02

Într-un editorial publicat în The Guardian, „Mr. Bean” spune că a îmbrățișat rapid tehnologia din spatele mașinilor electrice, asta în pofida faptului că, după părerea lui, nu reprezintă o soluție suficient de verde. Actorul le recomandă oamenilor să aibă răbdare până la punerea pe piață a mașinilor cu motor pe hidrogen.

Între timp, el îi sfătuiește pe britanici să nu își mai schimbe mașina nouă o dată la trei ani, cum se întâmplă adesea, din cauza politicilor de leasing.

„Mr. Bean”, opinie în The Guardian referitoare la maşinile electrice

Motorul electric este, teoretic, un subiect despre care ar trebui să știu ceva. Prima mea diplomă universitară a fost în inginerie electrică și electronică, cu un master ulterior în sisteme de control. Combinați acest parcurs academic, poate surprinzător, cu o pasiune de-a lungul vieții pentru mașini și puteți vedea de ce am fost atras de adoptarea timpurie a vehiculelor electrice. Am cumpărat primul meu hibrid electric acum 18 ani și prima mea mașină pur electrică acum nouă ani și (în ciuda infrastructurii noastre slabe de încărcare electrică) m-am bucurat foarte mult de timpul meu cu ambele.

Vehiculele electrice pot fi puțin lipsite de suflet, dar sunt mecanisme minunate: rapide, silențioase și, până de curând, foarte ieftin de rulat. Dar încep să mă simt tot mai păcălit. Când începi să analizezi faptele, motorul electric nu pare a fi chiar panaceul ecologic despre care vorbesc producătorii.

Citeste si Ghinion pentru șoferii de mașini electrice. 15.000 de modele, rechemate în service de Dacia

După cum probabil știți, Guvernul Britanic a propus interzicerea vânzării de mașini noi pe benzină și diesel începând cu 2030. Problema inițiativei este că pare să se bazeze pe concluzii trase dintr-o singură parte a duratei de funcționare a unei mașini: ce vine din conducta de evacuare. Mașinile electrice, desigur, au emisii zero, ceea ce este o dezvoltare binevenită, în special în ceea ce privește calitatea aerului din centrele orașelor. Dar dacă vă uitați la o imagine mai mare care include modul de fabricație, situația este foarte diferită.

Înainte de conferința privind clima Cop26, de la Glasgow, din 2021, Volvo a publicat cifre care susțin că emisiile de gaze cu efect de seră în timpul producției unei mașini electrice sunt cu 70% mai mari decât la fabricarea uneia pe benzină. Cum așa? Problema constă în bateriile litiu-ion montate în prezent pe aproape toate vehiculele electrice: sunt absurd de grele, sunt necesare multe metale rare și cantități uriașe de energie pentru a le face și durează doar aproximativ 10 ani. Pare o alegere perversă de hardware care să conducă lupta autovehiculului împotriva crizei climatice.

Deloc surprinzător, se face mult efort pentru a găsi ceva mai bun. Sunt dezvoltate noi soluții, așa-numitele baterii cu stare solidă, care ar trebui să se încarce mai repede și ar putea fi aproximativ o treime din greutatea celor actuale – dar va mai dura ani până vor ajunge în faza de vânzare, moment în care, desigur, vom fi făcut milioane de mașini electrice supraponderale cu baterii care se învechesc rapid.

se conturează ca un combustibil alternativ interesant, deși suntem departe de dezvoltarea unui mod cu adevărat „verde”. Producătorul de mașini Toyota a turnat o mulțime de bani în dezvoltarea unei tehnologii cu hidrogen. Un astfel de sistem cântărește jumătate dintr-o baterie echivalentă litiu-ion și o mașină poate fi alimentată cu hidrogen la o stație de alimentare la fel de repede ca și cu benzină.

Dacă bateria litiu-ion este un dispozitiv imperfect pentru mașinile electrice, este un complet non-starter pentru camioane din cauza greutății sale; pentru astfel de vehicule, hidrogenul poate fi injectat direct într-un nou tip de motor cu piston. JCB, compania care produce excavatoare galbene, a făcut pași uriași cu motoarele pe hidrogen și speră să le pună în producție în următorii doi ani. Dacă hidrogenul câștigă cursa pentru alimentarea camioanelor – și, prin urmare, fiecare benzinărie îl are în stoc – ar putea fi o alegere populară și accesibilă pentru mașini.

Dar să privim și mai mult în ansamblu și să luăm în considerare întregul ciclu de viață al unui automobil. Cea mai mare problemă pe care trebuie să o abordăm în relația societății cu mașina este cultura de vânzare „fast fashion”, care a fost modelul comercial al industriei auto de decenii.

Citeste si Dacia Spring făcută praf după impactul cu un autocamion. Martor: „Luați-vă mașini electrice că-s bune. Cutie de chibrituri a făcut-o, una cu pământul”

În prezent, în medie, ne păstrăm mașinile doar trei ani înainte de a le vinde, în mare parte din cauza modelului omniprezent de leasing pe trei ani. Aceasta pare o utilizare revoltător de nenorocită a resurselor naturale ale lumii, când te gândești în ce stare grozavă se află o mașină de trei ani. Când eram copil, orice mașină care avea cinci ani era o găleată de rugină și la jumătatea porții depozitului de fier vechi. Nu mai este cazul. Acum puteți cumpăra o mașină cu 15.000 de lire sterline care, cu tandrețe și iubire, va dura 30 de ani. Este îngrijorător să ne gândim că, dacă primii proprietari de mașini noi le-ar păstra măcar cinci ani, în medie, în loc de cei trei actuali, atunci producția de mașini și emisiile de CO2 asociate cu aceasta s-ar reduce considerabil. În fond, ne-am bucura de aceeași mobilitate, doar că vom conduce mașini puțin mai vechi”, scrie „Mr. Bean” în The Guardian

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
Playtech.ro
Frânezi înainte de radar? Sistemul care nu mai poate fi păcălit de şoferii care depăşesc viteza legală
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
„Rusia se pregătește să atace Moldova”. Raport terifiant cu planurile lui Putin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici