Schimbări importante pentru elevii care susțin Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat. Se modifică iar calendarul

Haos în Educație înainte de Evaluarea Națională și Bacalaureat. Vineri, 9 iunie, ar fi trebuit să se încheie situația școlară a absolvenților de gimnaziu și liceu, dar și perioada de înscriere la examenele naționale. Mulți elevi nu au însă situația școlară încheiată și nu s-au putut înscrie la examen. În aceste condiții, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că a fost prelungită perioada de înscriere până la 13 iunie.
Alina Andrei
08 iun. 2023, 12:53
Schimbări importante pentru elevii care susțin Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat. Se modifică iar calendarul

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă, joi, că încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale care susțin Evaluarea Națională și Bacalaureat a fost prelungită până în 13 iunie. De asemenea, probele de competență la examenul de Bacalaureat, care ar fi trebuit să înceapă luni, se vor desfășura cu două zile întîrziere, respectiv între 14 – 23 iunie.

”Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care, pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie”, a anunţat Ligia Deca.

De asemenea, din cauza decalărilor impose de greva din Educație, ministrul Ligia Deca a anunțat și schimbarea calendarului examenului de Bacalaureat.

Probele orale din cadrul examenului de Bacalaureat vor începe în 14 iunie, adică cu două zile mai târziu decât fusese stabilit inițial, și se vor încheia în 23 iunie.

”Deocamdată, calendarul pentru probele scrise – nici la clasa a VIII-a, nici la clasa a XII-a – nu se modifică”, a mai spus Ligia Deca.

Anunțul ministrului educației vine după ce Ordinul ministrului Educaţiei pentru modificarea şi completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, care prevede că mediile se pot încheia cu două note, a fost trimis spre publicare, anunţă Ministerul Educaţiei.

Ordinul prevede că ”în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două”. Cu alte cuvinte, mediile elevilor pot fi încheiate dacă elevii au cel puțin două note la o materie, chiar dacă regulamentul cadru prevedea mai multe note.

De asemenea, ordinul semnat de Ligia Deca mai prevede că ”în anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală”.

Citește și: Salarii majorate pe hârtie pentru profesori. Ciucă anunță memorandum cu creșteri salariale pentru cadrele didactice și cere încetarea grevei: Educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare

”Referitor la oportunitatea modificărilor aduse Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precizăm că acestea au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învățământ este diferit, de la o unitate de învățământ la alta”, a transmis Ministerul Educației.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu pensiile în România. Mii de pensionari sunt CONFUZI
Spynews
Câte kilograme a luat Roxana Nemeș de când a rămas însărcinată! Vedeta a dezvăluit cum decurge sarcina ei | FOTO
Bzi.ro
Mesajul sfâșietor transmis de soția lui Mihai Leu. Anna este dărâmată de durere: „Ai plecat, iubirea mea…”
Fanatik.ro
Cristian Cioacă a pierdut tot. Ce s-a ales de apartamentul groazei, cel în care ar fi fost ucisă Elodia
Capital.ro
Decizie pentru cei cu pensii de peste 3.000 de lei. Guvernul le va lua din bani. Cât vor plăti vârstnicii
Playtech.ro
Noul produs pe care Lidl îl lansează pentru români. Retailerul îl testează în premieră în România, stocurile vor dispărea imediat din magazine
DailyBusiness
Fructele românești, pe cale de DISPARIȚIE! Înghețul le-a distrus!
Adevarul
Patru măsuri imbatabile de luptă cu evaziunea: „în primul rând, trebuie eliminate ingerințele politice. N-am auzit despre asta în CSAT”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața lui Mihai Leu! Fostul campion a murit pe patul de spital, după săptămâni întregi de chin: „Pacientul...”
Spynews
Răsturnare de situație! Tragedia aviatică din India, cu 260 de morți, ar fi fost provocată! Se ia în calcul, oficial, ipoteza unui sabotaj
Spynews
Prima reacție a lui Cezar Ouatu, după ce a apărut în presă că s-ar fi despărțit de logodnică! Declarații exclusive
Evz.ro
Desert de supercalsă. E perfect pe caniculă
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Cine a fost Mihai Leu, povestea unui campion care s-a luptat cu boala timp de 10 ani
Cancan.ro
De ce a murit Mihai Leu, de fapt? Ce scrie pe certificatul său de deces
Playsport.ro
Mihai Leu a murit la 56 de ani, după o lungă luptă cu boala
Capital.ro
Toată România e în doliu. Marele campion al țării s-a stins azi-noapte: „Cei mai buni dintre noi pleacă primii”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Tragedie uriașă: 18 fete au murit într-un accident de microbuz
Primele concedieri la stat. Ilie Bolojan a început reforma în cadrul instituțiilor: „Dacă funcționați cu 40 de oameni, puteți funcționa și cu 20”
MediaFlux
Bani oferiți lunar pentru plata facturilor la energie. Ministrul Energiei, Bogdan Ivan: „Înscrierile se fac la primării”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua față a înșelăciunii: cum sunt măcelăriți micii antreprenori de AI-ul escrocilor