Ministrul Educației forțează mâna sindicatelor. A adoptat un ordin prin care mediile elevilor pot fi încheiate dacă au cel puțin două note la o materie

Joi a fost publicat in Monitorul Oficial ordinul semnat de ministrul Educatiei, Ligia Deca. Este vorba despre ordinul prin care mediile elevilor pot fi încheiate dacă au cel putin două note la o materie. Ordinul prevede că mediile pot fi încheiate de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea.

08 iun. 2023, 12:31
Ministrul Educației forțează mâna sindicatelor. A adoptat un ordin prin care mediile elevilor pot fi încheiate dacă au cel puțin două note la o materie

Ministrul educației, Ligia Deca, a semnat joi Ordinul nr. 4.430/2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 4.183/2022). Ordinul prevede că ”în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două”. Cu alte cuvinte, mediile elevilor pot fi încheiate dacă elevii au cel puțin două note la o materie, chiar dacă regulamentul cadru prevedea mai multe note.

De asemenea, ordinul semnat de Ligia Deca mai prevede că ”în anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală”.

Citește și: Salarii majorate pe hârtie pentru profesori. Ciucă anunță memorandum cu creșteri salariale pentru cadrele didactice și cere încetarea grevei: Educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare

”Referitor la oportunitatea modificărilor aduse Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precizăm că acestea au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învățământ este diferit, de la o unitate de învățământ la alta”, a transmis Ministerul Educației.

Ministerul Educației a transmis că ”modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.

Citește și: Marcel Ciolacu își asumă majorarea salariilor profesorilor. Guvernul va adopta joi un memorandum – VEZI DOCUMENTUL

Prevederea referitoare la eliminarea obligativității validării situației în Consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităților de învățământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor”, a mai transmis Ministerul Educației.