Salarii majorate pe hârtie pentru profesori. Guvernul aprobă un memorandum cu creșteri salariale pentru cadrele didactice și cere încetarea grevei. Ciucă: Educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare. Sinducatele nu renunță la grevă

Guvernul reunit în ședință a aprobat joi un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării. În ciuda adoptării acestui memorandum, sindicaliștii din Educație nu renunță la greva generală.

08 iun. 2023, 10:30
Salarii majorate pe hârtie pentru profesori. Guvernul aprobă un memorandum cu creșteri salariale pentru cadrele didactice și cere încetarea grevei. Ciucă: Educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare. Sinducatele nu renunță la grevă

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un memorandum având ca temă adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătăţirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din sistemul naţional de învăţământ şi valorizarea carierei didactice.

”Am căutat să dăm încredere că Educația și Sănătate sunt priorități în programul de guvernare. Tot ceea ce am discutat cu liderii de sindicat a fost transpus în documente. Am elaborat OUG în sedința anterioară, am convenit că există în continuare solicitari care trebuie sa dea incredere tuturor celor care lucreaza in Educatie ca aceste masuri vor fi concretizate. În moemntul de fata sindicatele din Educație au avut un partener cat se poate de onest si angajat, impreuna cu presedintele Camerei Deputaților, cu ministrii de linie am adoptat aceste masuri si vom continua sa vorbim, sa le sustine si sa le concretizam. De aceea azi vom aproba un memorandum in cadrul unei declaratii pe care o vom aproba in Guvern si publica in Monitorul Oficial privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării.

Sunt asumari politice. Am stalabit cu Marcel Ciolacu sa ne asumam impreuna, sa semnam un angajamanent politic tocmai pentru a oferi garantii prin care sa determinam profesorii sa respecte procesul de învatamant, sa finalizeze anul scolar, pentru ca nu este vorba despre realatia Guvernului cu sindicatele, ci despre impactul unei decizii asupra a sute de mii de elevi, parinti, copii care urmeaza sa sustina evaluarea nationala si BAC. Educatia si sanatatea sunt prioritati ale actualei coalitii de guvernare”, a spus premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței Guvern.

 

Sindicatele nu renunță la grevă. Peste 20.000 de oameni sunt așteptați în Piața Victoriei

„Nu renunţăm la proteste! Peste 20.000 de oameni sunt aşteptaţi mâine, 9 iunie 2023, începând cu ora 11.00, în Piaţa Victoriei! Împreună vom pleca spre Palatul Cotroceni!”, se arată pe pagina de Facebook a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

 

Și președintele PSD Marcel Ciolacu, cel care urmează să preia în scurt timp funcția de premier al României, a anunțat miecuri că Guvernul va adopta un memorandum pentru creșterea salariilor din Educație.

”Ne aflăm într-un moment în care fiecare zi de întârziere poate afecta viitorul unei generații întregi de copii. Sute de mii de elevi și părinții lor trăiesc în continuare cu teama că nu își vor putea da examenele. Acest lucru trebuie să înceteze.

Mi-am luat astăzi angajamentul alături de liderul PNL, Nicolae Ciucă, că viitorul Guvern va pune în aplicare creșterea salariilor din Educație având ca bază creșterea salariului profesorului debutant/ asistentului universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie.

În memoradum se arată, între altele, ca măsură propusă: „Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupaţională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023”, a anunțat miercuri Marcel Ciolacu.

Memorandum_crestere_salariala_Educatie

O altă măsură menţionată în document are în vedere „stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector ‘învăţământ preuniversitar’, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum şi pentru zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţite cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor/ indemnizaţiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă”.

Citește și: Marcel Ciolacu își asumă majorarea salariilor profesorilor. Guvernul va adopta joi un memorandum – VEZI DOCUMENTUL

Guvernul va aproba şi un memorandum având ca temă poziţia României referitoare la crearea unui Secretariat permanent care să gestioneze Spaţiul European al Învăţământului Superior (Procesul Bologna).

Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre având ca scop suplimentarea numărului de locuri alocat pentru învăţământul superior militar în anul universitar 2023-2024, în limitele impuse de acreditările naţionale şi capacitatea de şcolarizare a instituţiilor de învăţământ superior, pentru a forma personal calificat necesar încadrării structurilor militare.

Citește și: Marius Budăi, noi promisiuni pentru profesorii grevişti. Ce salarii anunţă de la 1 septembrie 2023

În cadrul şedinţei va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate şi din împrumuturi contractate cu Instituţiile Financiare Internaţionale.

„Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează măsurile necesare implementării proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate şi din împrumuturi contractate cu Instituţiile Financiare Internaţionale, prin stabilirea unui cadrul necesar pentru metodologia şi criteriile de selecţie pentru proiectele de investiţii publice pentru care urmează a se încheia contracte de finanţare în conformitate cu regulile de finanţare stabilite prin Ghidurile Solicitantului de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sănătate”, se arată în nota de fundamentare.

Guvernul va analiza şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea articolului I din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Printr-o hotărâre, Executivul va decide cu privire la alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale.

Prin proiectul de act normativ se propune alocarea sumei de 16.700.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară locale ale unor unităţi administrativ – teritoriale din mai multe judeţe pentru asigurarea finanţării pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public şi întreţinerea acestuia, salubritate etc.), sentinţe, cofinanţarea proiectelor, corecţii financiare, cheltuieli de capital, cât şi alte cheltuieli neprevăzute.

În şedinţa de guvern va fi adoptat şi un proiect de lege pentru aderarea Consiliului Superior al Magistraturii la Reţeaua Francofonă a Consiliilor Judiciare (RFCMJ) şi pentru aprobarea plăţii cotizaţiei anuale la aceasta.

Totodată, Executivul va aproba, prin hotărâre, constituirea, organizarea şi funcţionarea Comitetului interministerial pentru finanţarea proiectelor/cheltuielilor care sunt destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice, precum şi a celor din domeniul social şi de dezvoltare durabilă.