Colibele antice de la Stonehenge, reconstruite după 4.500 de ani FOTO

Complexul monolitic de la Stonehenge, una dintre atracţiile istorice importante din Marea Britanie, a fost construit în urmă cu câteva milenii de un grup de oameni folosind unelte primitive. Aceşti oameni au trebuit să se mute pe perioada lucrărilor chiar la marginea complexului ce era în construcţie. Colibele lor sunt reconstituite în prezent, 4.500 de ani mai târziu.
Romania TV
17 apr. 2013, 08:39
Colibele antice de la Stonehenge, reconstruite după 4.500 de ani FOTO

Trei dintre colibele specifice pentru Neolitic, ce sunt în prezent în proces de reconstrucţie, vor forma un punct de interes în cadrul unui nou centru turistic în valoare de 27 de milioane de lire sterline, amenajat pe celebrul sit, scrie Agerpres.

O echipă formată din 60 de voluntari reconstruieşte aceste colibe pe un sit din apropiere de Stonehenge, la Old Sarum, lângă Salisbury, Wiltshire.

Modelul de colibe folosit pentru reconstrucţie provine de la cel mai mare sit arheologic din neolitic din nordul Europei, cel de la Durrington Walls, aflat la 3 kilometri de Stonehenge.

Ansamblul Stonehenge este format din patru cercuri concentrice construite din blocuri megalitice. Arheologii au descoperit dovezi care atestă faptul că acest monument a reprezentat, încă de la începuturile sale, un loc sepulcral. Numeroase rămăşiţe umane incinerate au fost descoperite pe acest sit.

Stonehenge a fost subiectul multor teorii cu privire la originea sa, variind de la explicaţiile mitologice, mai vechi, până la cele moderne, bazate pe arheologie. Unele legende susţin ca Merlin a pus un uriaş să construiască structura de piatră pentru el sau că ar fi transportat singur colosalele blocuri de piatră, prin magie, de la Muntele Killaraus din Irlanda, în timp ce alţii considerau că arhitect şi constructor ar fi fost însuşi Diavolul.

În cursul excavaţiilor arheologice din 2006 – 2007 realizate în zonă au fost descoperite urmele a zece locuinţe, o descoperire extrem de rară, ţinând cont de vechimea acestora, care a oferit informaţiile necesare despre construcţia şi organizarea interioară a adăposturilor din acea perioadă. Testele cu carbon au indicat că aceste adăposturi au fost construite în jurul anului 2.500 î.d.hr, în aceeaşi perioadă în care a fost realizat şi cercul monolitic exterior de la Stonehenge, aşa-numitele pietre Sarsen.

Felul în care arătau aceste adăposturi la exterior şi materialele din care erau construite sunt însă necunoscute, iar echipa care lucrează la reconstrucţia lor testează în prezent diferite materiale, printre care paie, piatră, lemn sau chirpici.

Odată reconstruite, aceste adăposturi vor spori sentimentul de imersiune în istoria îndepărtată pe care-l resimt vizitatorii complexului monolitic.

Echipele de restauratori urmează să finalizeze etapa de alegere şi testare a materialelor din care vor fi reconstruite aceste adăposturi până în luna mai, iar noul centru pentru vizitatori, care va include şi cele 3 adăposturi reconstruite, urmează să fie deschis spre sfârşitul acestui an.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună