Ultimele zile din viața lui Mircea Eliade. Problemele de sănătate cu care se confrunta filozoful / Ce a citit pe patul de moarte

Mircea Eliade a continuat să citească până când starea de sănătate nu i-a mai permis să țină ochii deschiși. Ultimele zile din viața marelui gânditor au fost relatate de către scriitorul Ioan Petru Culianu.
Irina Dumitrescu
16 iul. 2023, 22:42
Ultimele zile din viața lui Mircea Eliade. Problemele de sănătate cu care se confrunta filozoful / Ce a citit pe patul de moarte

Mircea Eliade este unul dintre românii de valoare cu care se mândrește țara noastră. Celebrul filozof este cunoscut în special pentru studiile aprofundate în istoria religiilor. În rândul tinerilor, mai mult pentru romanele de ficțiune și jurnale.

Istoric al religiilor, filozof al religiilor, eseist, prozator și profesor universitar, Mircea Eliade a cunoscut cea mai prolifică perioadă profesională în exil, la fel ca multe alte genii ale vremii.

Mircea Eliade s-a născut în 1907, în București și a murit în aprilie 1986, în Chicago, Illinois, Statele Unite ale Americii, la vârsta de 79 de ani.

Problemele de sănătate ale lui Mircea Eliade

Ultimii 26 din viață, Eliade a fost măcinat de durerile acute provocate de artită. Boala a debutat la începutul anilor ’60, potrivit mărturiilor scriitorului.

„Dar, pe neaşteptate, într-o noapte din acea iarnă (1960 n.r.) m-au trezit dureri neobişnuit de severe în umeri şi în braţe. N-am putut închide un ochi până dimineaţă. Singura poziţie mai suportabilă era să stau înţepenit în fotoliu cu amândouă braţele ridicate”, scria Mircea Eliade în volumul al II-lea din „Memorii”.

Mircea Eliade a fost diagnosticat de artrită. Medicul i-a prescris un tratament, șase aspirine zilnic. În acea perioadă, filozoful se afla în SUA, unde preda istoria religiilor, la Universitatea din Chicago.

Totuși, motivul decesului marelui intelectual a fost un accident vascular cerebral (AVC). Eliade a decedat 26 de ani mai târziu, pe un pat de spital, alături de discipolii săi și de soția sa. Istoricul a continuat să citească chiar și pe patul de spital.

Ioan Petru Culianu a relatat despre ultimele momente din viața intelectualului.

„(…) la ora 11 când mă (…) găsesc o notă în uşă: Christinel (n.r. – soția lui Mircea Eliade) se află în spital, Mircea Eliade este în Intensive Care Unit în urma unui atac de congestie cerebrală.

La ora 11.30 intru pe uşa rezervei D 505 de la etajul 5 al spitalului universitar Bernard Michel, unul dintre cele mai bune din lume.

Cu mâna lui Christinel în mâna lui stângă, Mircea Eliade îi zâmbeşte, apoi îmi zâmbeşte cu aceeaşi căldură care este numai a sa.

Ne înţelegem perfect, dar nu poate vorbi: atacul i-a atins partea stângă a creierului, nu se ştie cât de grav. Partea dreaptă a corpului îi este, probabil, temporar paralizată”, scria Ioan Petru Culianu într-un text omagiu adus lui Mircea Eliade, în „Limite”.

Care a fost ultima carte citită de către Mircea Eliade

Filozoful dădea semne de însănătoșire, până la un nou verdict sever: cancer în stadiu de generalizare. Opt zile a durat agonia, pentru Mircea Eliade.

„Exercices d’admiration” a fost ultima carte citită de către Mircea Eliade, în spital.

În 2006, în cadrul show-ului TV „Mari Români”, realizat de Televiziunea Română, Mircea Eliade a fost ales în TOP 10, pe poziția a șaptea, după Ștefan cel Mare, Carol I, Mihai Eminescu, Mihai Viteazu, Richard Wurmbrand și Ion Antonescu.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Taxă obligatorie în România. NU se poate scăpa de plată. ANAF verifică tot
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărirea TVA ar putea fi cea mai mică problemă. Ne paște scenariul Grecia
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici