Repartizare liceu 2023. Rezultatele au fost publicate pe edu.ro. Peste jumătate dintre elevi nu au fost admiși la prima opțiune

Repartizarea computerizată în clasa a IX-a are loc pe 19 iulie, conform calendarului oficial anunțat de Ministerul Educației. Ministerul educației a afișat rezultatele de la admitere la liceu.
Alina Andrei
19 iul. 2023, 12:00
Repartizare liceu 2023. Rezultatele au fost publicate pe edu.ro. Peste jumătate dintre elevi nu au fost admiși la prima opțiune

Repartizare liceu 2023. Ministerul Educației a afișat miercuri rezultatele de la repartizarea computerizată în clasa a IX-a. Rezultatele sunt publicate pe site-ul dedicat http://admitere.edu.ro/. Numărul elevilor repartizați computerizat se înscrie în continuare într-un trend ascendent: creșterea este de peste 21.000 de elevi repartizați prin raportare la etapele similare din anii 2021 și 2022. Au rămas disponibile 7.727 de locuri pentru continuarea studiilor în învățământul liceal, a transmis Ministerul Educației.

Din totalul elevilor (112.747) cu opțiuni completate pentru admiterea în învățământul liceal, au fost repartizați computerizat 111.128 de elevi (98,56%), număr care indică o creștere de peste 21.000 de elevi repartizați, cumulat, comparativ cu etapele din ultimii doi ani: 110.035 de elevi în anul 2022, respectiv 89.983 de elevi în anul 2021.
Peste 47% dintre elevii cu opțiuni completate au fost admiși la prima opțiune (52.896). În total, au fost completate 2.620.839 de opțiuni, rezultând o medie de 23 de opţiuni/elev.

 

Sinteza rezultatelor repartizării la licee 2023

  • 98,56% dintre elevii care au completat fișe de opțiuni au fost repartizați la licee
  • Peste 47% dintre elevii cu opțiuni completate au fost admiși la prima opțiune
  • În total, au fost completate 2.620.839 de opțiuni, rezultând o medie de 23 de opţiuni/elev
  • 30 de elevi cu media de admitere peste 8.00 au rămas fără loc la liceu
  • Dintre aceștia, patru elevi au avut media de admitere peste 9.00.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, în perioada 20 – 25 iulie, candidații vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

În intervalul 26 – 28 iulie 2023, comisiile județene de admitere/comisia ISMB vor soluționa situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată (situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.).

Au rămas de repartizat în etapele următoare doar 1.619 absolvenți (1,44%), întrucât nu au completat suficiente opţiuni. Acest indicator înregistrează o scădere accentuată față de anul trecut, când 6.852 de elevi (5,87%) nu au putut fi repartizați din cauza opțiunilor insuficiente.

Pentru următoarele etape de admitere în clasa a IX-a au rămas 26.377 de locuri libere în învățământul liceal și în învățământul profesional de stat (7.727 de locuri libere la liceu și 18.650 de locuri în învățământul profesional).

În etapele anterioare repartizării computerizate au fost admiși în învățământul liceal:

12.408 elevi la specializări vocaţionale;
816 elevi în învăţământul militar;
2.626 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă;
1.286 de elevi admişi pe locurile rezervate CES.

Anul acesta, media de admitere nu mai este formată din media de la Evaluarea națională 2023 și media claselor V-VIII, ci va conta doar media de la Evaluarea Națională.

Citește și: Admitere liceu 2023. Ce trebuie să facă elevii imediat după repartizarea computerizată 2023

Departajarea elevilor cu medii egale va fi făcută printr-o o serie de patru criterii. Va conta în ordine media la Limba română, media la Matematică, media la Limba maternă și media de absolvire.

Concurența cea mai mare va fi pentru liceele de top, pentru că un elev cu 9.80 a pierdut 169 de poziții în clasament, față de un elev cu aceeași medie anul trecut, potrivit Edupedu.ro.

Citește și: Repartizare liceu 2023 București. Rezultatele publicate pe edu.ro. Află la ce liceu vei învăța în următorii patru ani

 

Raport: 78,2% dintre elevi nu sunt de acord cu introducerea unui examen de admitere separat de Evaluarea Naţională

Mai mult de trei sferturi (78,2%) dintre elevi nu sunt de acord cu introducerea unui examen de admitere la liceu separat de Evaluarea Naţională, arată un raport dat publicităţii joi de Consiliul Naţional al Elevilor, realizat în urma consultării a 16.134 de copii din întreaga ţară.

Proiectul de lege de Educaţiei prevede un examen de admitere diferenţiat pentru unităţile de învăţământ liceal care îşi doresc acest lucru. Acesta se va putea organiza la clasele unde există competiţie, pentru maximum 50% dintre locuri. Locurile rămase urmează să fie ocupate prin repartizare computerizată, în baza examenului de Evaluare Naţională.

Examenul de admitere se va desfăşura după Evaluarea Naţională, iar la el vor putea participa numai elevii care au obţinut minimum 5 la fiecare probă. Elevii care nu vor fi admişi în urma examenului de admitere vor fi repartizaţi computerizat.

„CNE se împotriveşte introducerii examenului de admitere, întrucât liceul este un ciclu obligatoriu în România, deci procesul de admitere ar trebui să fie unul unitar pentru toţi elevii, desfăşurat într-un mod necompetitiv. Totodată, cum structura noului examen de Bacalaureat este una ce se axează pe competenţe generale, învăţământul liceal ar trebui să promoveze aceleaşi principii, nu să îndrepte elevii către o unică specializare”, transmite organizaţia.

Dintre cei 16.134 elevi consultaţi, 63% consideră subiectele ar trebui elaborate unitar, la nivel naţional, în cazul în care va fi introdus în lege examenul de admitere.

„Prin această variantă, nu vor exista discrepanţe de dificultate în cadrul subiectelor. La polul opus, doar 37% sunt de părere că fiecare unitate de învăţământ ar trebui să le conceapă separat”, consideră elevii.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Scandalul pozelor false! Casa care apare în imagini, închiriată de un grup de tineri. Au făcut poze și au acoperit camera de supraveghere
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare