Mujdeiul portocaliu, noua senzaţie din bucătărie. Uitaţi de clasicul mujdei de usturoi

Usturoiul este un antioxidant natural, cu multe beneficii pentru sănătate. Există mai multe rețete de mujdei de usturoi, însă Romaniatv.net vă prezintă una specială.
Alina Costache
16 sept. 2023, 09:09
Mujdeiul portocaliu, noua senzaţie din bucătărie. Uitaţi de clasicul mujdei de usturoi

Cum se prepară mujdeiul portocaliu. Usturoiul are așa de multe beneficii pentru sănătate încât e și păcat să nu îl consumați. Ca și ceapa, usturoiul este medicament natural. Usturoiul susține imunitatea deoarece conține alicină și alinază. Ține la distanță răcelile, gripa și infecțiile bacteriene, deoarece are proprietăți antibiotice și antimicrobiene.

Usturoiul este și un antiinflamator natural, tot datorită alicinei și a altor compuși sulfurați.  De asemenea, luptă împotriva tensiunii arteriale ridicate. Persoanele care au probleme cu tensiunea ar trebui să facă cure de cel puțin 2 luni de usturoi. Substanțele lui active dilată arterele, favorizează circulația sângelui și împiedică formarea de cheaguri.

Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului în fața efectelor nocive pe care le pot avea radicalii liberi reactivi asupra creierului, reducând riscul de apariție a demenței sau a bolii Alzheimer. Este știut că radicalii liberi reactivi din organism pot produce leziuni celulare contribuind la apariția unor boli precum atacul vascular cerebral, infarct, boala Parkinson, Alzheimer și multe altele.

De asemenea, persoanele care mănâncă regulat usturoi ajung să aibă piele mai tonifiată și mai netedă. În plus, usturoiul ajută la întărirea unghiilor, combate mătreața și căderea părului.

Cum se prepară mujdeiul portocaliu

Ingrediente: 3 căpățâni usturoi, 3 roșii medii coapte bine, cărnoase, 2 ardei capia, sare, ulei de măsline

Mod de preparare:  Se pun roșiile și ardeii capia pe grătar și se învârt până se coc pe toate părțile. Dacă nu aveți grătar, puteți să le coaceți în cuptor sau în tigaie. După ce s-au copt, roșiile se curăță de coajă și părțile țări, iar ardeii pe coajă, cotor și semințe. Apoi se pun în vasul blenderului și se adaugă usturoiul, sare și ulei. Se mixează până se obține o pastă. Mujdeiul portocaliu rezultat este foarte gustos și se poate mânca atât cu carne sau pește cât și alături de legume gătite, arată Emilia Micu, pe blogul său culinar, Emilia gătește.

Reţetă excepţională de mujdei de usturoi, oferită de dr Ovidiu Bojor

Mujdei de usturoi recomandat de dr Ovidiu Bojor. Persoanele care suferă de afecţiuni hepatice şi iau medicamente pentru ficat nu trebuie să consume usturoi. Acesta poate reduce eficienţa pastilelor. De asemenea, persoanele ca suferă de sindromul colonului iritabil sau care se confruntă cu diaree, probleme cu stomacul sau probleme digestive trebuie să evite consumul de usturoi. Nici persoanele care suferă de gastrită şi de ulcer nu se pot bucura de aroma usturoiului din cauza hiperacidităţii sale, usturoiul iritnd mucoasa gastrică.

Reputatul farmacist Ovidiu Bojor are, însă, o soluţie pentru aceştia din urmă, pentru ca şi ei să poată consuma ocazional acest condiment. Este vorba despre un mode de preparare ceva mai special.

Cum prepari mujdei de usturoi după reţeta dr Ovidiu Bojor

Peste căţeii de la o căpăţână de usturoi, se pune o linguriţă de sare grunjoasă şi o linguriţă de miere de albine, potrivit reteteremedii.ro Se freacă bine în piua de lemn sau într-un mojar de ceramică până se obţine o pastă. Se pune apoi o lingură de ulei şi se freacă până se obţine o emulsie. La final, se adaugă 1-2 linguri de oţet de mere şi se amestecă bine.

Preparat în acest mod, mujdeiul poate fi consumat inclusiv de către cei care suferă de gastrită, uleiul protejând mucoasa gastrică.

Citeste si Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci usturoi prăjit. Acţionează timp de 24 de ore şi este o adevărată binecuvântare pentru sistemul digestiv, cardiovascular şi siluetă

Cum să scapi ușor de respirația mirosului de usturoi

Aceasta este, fără doar şi poate, unul dintre aspectele pentru care evităm să consumăm usturoi, mai ales dacă urmează să ieşim undeva. Există, însă, câteva soluţii pentru contracararea mirosului de usturoi.

Dacă îți place gustul acrișor de lămâie, imediat după ce mănânci ceva cu usturoi, pregătește o limonadă. Amestecă miere cu suc proaspăt de lămâie și bea două, trei pahare. Acidul din lămâie va neutraliza alicina, substanţa din usturoi care se face vinovată de mirosul persistent.

La 20 – 30 de minute după o masă copioasă cu usturoi, consumă câteva felii de fructe acide: portocale, mere, grepfruit, ananas sau kiwi.

Ceaiul verde ajută digestia și descompune substanțele sulfuroase din usturoi, oferindu-ți o respirație mai proaspătă. Dacă mai pui și o felie de lămâie, atunci sigur vei avea mai mult succes să scapi de usturoi în câteva ore.

Citeste si Cum separi albuşul de gălbenuş cu ajutorul unui căţel de usturoi. Metoda ingenioasă care îţi va simplifica viaţa. VIDEO

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești