Vești teribile pentru persoanele care primesc ajutor social. Adio bani!

Nici să fii asistat social nu mai e ce a fost, mai ales după ce Guvernul a pus ochii pe banii celor care primesc fără să ofere. Coaliția a cerut să fie verificate la sânge toate cheltuielile sociale pe care le are statul român, pentru a aduce bani la buget.
Filip Stan
05 nov. 2023, 12:47
Vești teribile pentru persoanele care primesc ajutor social. Adio bani!
Vești teribile pentru persoanele care primesc ajutor social. Adio bani!

Asistații social au motive de îngrijorare. Cele peste 800.000 de persoane care primesc ajutor social vor fi controlați la sânge pentru a se vedea dacă într-adevăr au probleme ce nu le dau voie să muncească.

Citește și: Acte și documente necesare pentru Ajutor Social 2023. Vezi cine poate beneficia de tichete sociale

Asistații social, în pericol de a nu mai primi bani de la stat

În ultima ședință a coaliției a fost analizată problema dosarelor sociale, fiind știut faptul că multe persoane primesc bani de la stat, deși nu au probleme de sănătate și pot munci. Guvernanții spun că nu toate aceste dosare sunt justificate și vor fi verificate unul câte unul. Controalele vor fi extinse la nivelul întregii țări în vederea recuperării banilor și aducerea lor la bugetul de stat, și așa deficitar.

În momentul de față, în România, există aproximativ 850.000 de persoane ce primesc ajutor social, vorbind despre persoane cu handicap, însoțitori ai persoanelor cu handicap, persoane fără venit sau persoane ce suferă de afecțiuni ce nu le dau voie să muncească. În perioada urmatoare va fi facută o verificare a tuturor acestor dosare.

Totuși, numărul asistaților social din zonele rurale a scăzut, însă nu suficient pentru a se simți la bugetul de stat. Problema apare atunci când se constată că mulți dintre cei care primesc bani pentru stat degeaba pot lucra, de fapt. De exemplu, în localitățile Topalu, Peștera și Mihai Viteazu sunt peste 25 de asistați sociali, dintre care cel puțin șase sunt apți de muncă.

Conform legislației în vigoare, există persoane care pot primi ajutor social, dar acestea trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a se încadra. Este vorba despre persoane care au împlinit vârsta de 65 de ani, dar nu au dosarele complete pentru pensionare, mame cu copii cu vârsta până în șapte ani sau cu probleme grave de sănătate.

Aceste categorii nu trebuie să presteze ore în folosul comunității pentru a primi ajutorul. Mai există o categorie, care este aptă de muncă și care pentru a primi ajutorul social, în cuantum de 170 de lei pe lună pentru o persoană, trebuie să muncească. Legea 416/2001 care reglementează asistații social a suferit schimbări de-a lungul timpului, dar nu majore. În anexa acestui act normativ este stipulat faptul că persoanele care dețin 2.000 de metri de teren intravilan sau două hectare de teren agricol, nu mai beneficiază de ajutor social. Ca exemplu, în localitatea Bărăganu sunt doar șase asistați social și toți sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani, la o populație de aproape 2.500 de locuitori. În Fântânele sunt doar două persoane care primesc ajutorul social și ambele au depășit vârsta de 65 de ani.

„Nu sunt de acord cu ajutorul social. Există totuși situații în care unele persoane ar trebui să beneficieze deoarece chiar dacă familia deține 2.000 de metri intravilan, acolo pot locui mai multe familii și pământul se împarte la numărul acestora, iar pe cele două hectare de pământ cât poți cultiva ca să trăiești tot anul”, a declarat pentru Replica, Ion Adrian Roșu, primarul localității Fântânele.

În Topalu, cu o populație de 1.500 de locuitori, există 31 de dosare, dintre care 28 sunt ale persoanelor apte de muncă.

„Avem 31 de dosare, dintre care 28 sunt persoane apte de muncă, iar dintre acestea 14 nu trebuie să facă ore în folosul comunității”, a declarat Constantin Baltă, primarul localității Topalu, pentru aceeași sursă.

Și în localitatea Siliștea, care are 1.500 de locuitori, sunt 16 asistați social, dintre care șase sunt apți de muncă. Cei care pot munci trebuie să se înregistreze în baza de date a Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Constanța ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

„Trebuie să se înregistreze în baza de date a Agenției ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, apoi primesc o adeverință  pe Legea Asistenței Sociale cu care se prezintă la AJPIS și depun un dosar. În cazul în care persoanelor apte li se găsește un loc de muncă și aceștia îl refuză, se face o adresă către primăria din localitatea unde aparține pentru a i se tăia plata”, a explicat Adelina Vlad purtător de cuvânt al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Constanța.

Citește și: Se dau 428 de lei pentru bătrânii amărâți din România. Când se depun cererile pentru noul ajutor social

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Bestia din trafic îi face pe români să tremure de frică. Consecințe grave
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici