Studiu KPMG: România pe ultimul loc la absorbţia fondurilor europene la sfârşitul lui 2012

România se situa pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, la finalul anului 2012, potrivit unui studiu KPMG efectuat în 10 ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE).
Romania TV
13 mai 2013, 16:20
Studiu KPMG: România pe ultimul loc la absorbţia fondurilor europene la sfârşitul lui 2012

‘Deşi rata de contractare a fondurilor structurale în România se apropie de media înregistrată la nivelul statelor membre, ţara noastră se situează, din nou, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene la finalul anului 2012’, se arată într-un comunicat KPMG.

Pe primul loc se află Estonia şi Lituania – cu 59%, urmate Cehia (57%), Letonia (56%), Slovenia (50%) şi Polonia (49%). Un pluton de patru ţări – Slovacia (40%), Ungaria (40%), Bulgaria (34%) şi România (12%) încheie clasamentul KPMG.

Şi în privinţa gradului de contractare, România este pe ultima poziţie (70%), iar pe prima – Bulgaria (100%).

Potrivit studiului, fondurile structurale şi de coeziune aflate la dispoziţia României, în perioada 2007-2012, au fost de 23,53 miliarde euro, iar proiectele contractate au totalizat 16,36 miliarde euro, ceea ce corespunde unei rate de accesare de 70%. Pe de altă parte, absorbţia a fost de 12%, suma de 2,78 miliarde euro fiind plătită beneficiarilor din ţara noastră.

La finalul anului trecut, cele mai înalte rate de rate de contractare (80%) au fost înregistrate la proiectele de ‘resurse umane’ şi ‘infrastructură’, similare mediei din ECE. La nivelul mediei naţionale, cu 70% rată de absorbţie şi 66%, s-au situat proiectele de ‘Cercetare-Dezvoltare (R&D) şi Comunicaţii (ITC)’, respectiv, ‘Asistenţă Tehnică’.

‘Absorbţia fondurilor europene a fost puternic afectată de factori precum capacitatea administrativă limitată a structurilor responsabile cu gestionarea fondurilor, existenţa constrângerilor financiare (cofinanţări greu de obţinut în special pentru beneficiarii din sectorul privat, dar şi în cazul autorităţilor publice locale), procedurile anevoioase de achiziţii care au dus la nerespectarea graficelor iniţiale de desfăşurare a activităţilor şi, implicit, la întârzierea recuperării banilor cheltuiţi de către beneficiari’, a afirmat Daniela Nemoianu, Executive Partner, KPMG în România.

Aceasta apreciază că ‘România are şansa unică de a ieşi din acest cerc vicios şi perdant, dar este absolut necesară mobilizarea tuturor resurselor capabile şi specializate, cu putere de decizie, la nivel guvernamental, interministerial şi al mediului de afaceri, politic şi social, pentru alinierea în interes naţional şi coagularea unei viziuni coerente şi integrate, care să proiecteze strategic şi realist, pe criterii de competitivitate şi creştere economică, priorităţile naţionale şi trans-sectoriale ale următoarei perioade

Specialiştii KPMG susţin că, pentru statele membre UE din Europa Centrală şi de Est, fondurile UE sunt ‘o resursă esenţială pentru dezvoltarea competitivă şi creşterea economică’, având o contribuţie între 11% şi 26% la PIB-ul anual.

Studiul KPMG, intitulat ‘Fondurile UE în Europa Centrală şi de Est – Raport privind progresele înregistrate în perioada 2007-2012’ subliniază că ‘bunăstarea economică a statelor din regiune depinde, mai ales în timp de criză economică, de măsura în care acestea reuşesc să atragă fondurile europene’.

Raportul evidenţiază că, în perioada 2007 – 2012, aproximativ 180,9 miliarde euro au fost disponibile pentru a fi cheltuite în vederea îmbunătăţirii coeziunii economice şi sociale, beneficiarii semnând contracte în valoare totală de 149 miliarde euro, ceea ce reprezintă peste 80% din bugetul alocat pentru perioada curentă de programare.

Cercetarea realizată de KPMG se referă la cele mai noi 10 state membre ale UE – Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia – care au aderat între 2004 şi 2007.

KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor.

În România şi Republica Moldova, KPMG îşi desfăşoară activitatea în cadrul a şase birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Chişinău. În prezent, dispune de peste 600 de angajaţi şi parteneri, atât cetăţeni români, cât şi străini.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Casa pe care poți să ”o iei în spate” și care are un preț de 25.000 de euro. Are toate dotările, e rezistentă la cutremure, iar din ce în ce mai mulți români au început să o cumpere
Capital.ro
România a pierdut un actor inconfundabil. Românii l-au urmărit în toate filmele. A fost un simbol al comediei
Playtech.ro
Cine trebuie să plătească fondul de rulment: proprietarul sau chiriașul? Legea e clară
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
BREAKING NEWS! Încă un mare actor a murit, după Cristina Deleanu
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Coșmarul continuă pentru românii cu credite. Vor fi tot mai dificil de plătit
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Ploi torențiale, furtuni și ninsori în acest weekend, în România. Ce județe sunt vizate
Cancan.ro
Surpriză la urnele de votare din diaspora! De unde aleg să pună ștampila cei mai mulți români, până la ora asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut geniul filmului. A fost cel mai cunoscut din țară. Toți românii l-au îndrăgit. Nu poate fi uitat niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Alocațiile de 719 lei, întârziate în iunie 2025! Ce trebuie să știe părinții despre plata banilor
MediaFlux
Răsturnare în sondaje! Nicușor Dan „a trecut pe primul loc în țară”, anunță directorului INSCOP: În ultimele 10 zile a crescut constant, iar George Simion a scăzut constant
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație