Cum explică Lăzescu datoriile de 100 de milioane ale TVR

TVR a remis un comunicat de presă în care precizează că marea parte a datoriilor televiziunii publice au fost acumulate înainte de anul 2010, an în care Alexandru Lăzescu şi actualul Consiliu de Administraţie şi-au preluat mandatele. Reamintim că recent, senatoarea PSD Olguţa Vasilescu a prezentat opiniei publice date din care reieşea că TVR are datorii de peste 100 de milioane de euro.
Romania TV
20 dec. 2011, 17:14
Cum explică Lăzescu datoriile de 100 de milioane ale TVR

TVR susţine că atacurile la adresa Televiziunii publice, în prag de an electoral, sunt pur politice, precizând totodată că salută iniţiativa privind controlul organelor abilitate asupra modului de administrare a resurselor financiare ale instituţiei.

Vezi ce spunea Olguţa Vasilescu despre datoriile TVR

Potrivit unui comunicat de presă al televiziunii publice, pierderea fiscală cumulată în perioada 2006 – iunie 2010, la preluarea mandatului de către noul Consiliu de Administraţie (30 iunie 2010) era de circa 61 de milioane de euro.

Contractul Colectiv de Muncă, semnat pe doi ani şi valabil până în aprilie 2012, este unul „restrictiv şi nerealist”: el prevede acordarea unor prime de vacanţă de 85% din salariu – indiferent de posibilităţile financiare ale instituţiei şi salarii compensatorii – de la 10 până la 20 – în cazul concedierilor colective, se mai spune în comunicatul TVR.

„Contractele încheiate între 2004-2009, pentru anumite filme şi sport, nu numai că au provocat acest deficit pe termen lung, dar îl adâncesc în prezent. Unele contracte au scadenţă la plată în valoare de 18 milioane de euro în 2010-2011. În consecinţă, creşterea pierderii cumulate a fost inerentă. Contractul cu UEFA Champions League, din 2008, are o rată de recuperare de numai 4,3%. Restul de aproximativ 96% este pierdere, echivalentul a câteva zeci de milioane de euro”, se mai spune în comunicatul TVR, în care se vorbeşte şi despre „neajustarea taxei TV la inflaţie, de zece ani”, dar şi despre impozitele şi taxele locale care au crescut cu 81% în 2010 faţă de 2007.

„Practic, prin prisma costurilor fixe cu salariile şi a contractelor încheiate sub fostele administraţii şi ajunse la scadenţă acum, nu putem opera pe 85% din costuri. Cu toate acestea, ca efect al măsurilor de redresare luate în ultimul an, am redus deficitul pe S1 al 2011 cu 34% versus S1 2010”, spune TVR.

Potrivit aceluiaşi comunicat, „dacă politicienii care atacă în prezent Televiziunea Publică ar fi vrut să prevină cumularea acestor pierderi – încă din 2006 – ar fi putut face acest lucru la momentul oportun, prin intermediul reprezentanţilor lor în Consiliile de Administraţie anterioare„.

„Anularea contractelor în vigoare şi prevenirea datoriilor acumulate sunt însă ireversibile”, se mai spune în comunicat, în care se precizează totodată că „TVR salută iniţiativa privind controlul organelor abilitate asupra modului de administrare a resurselor financiare, care a condus la starea actuală, şi privind stabilirea de responsabilităţi în acest domeniu”.

În ceea ce priveşte „atacurile referitoare la taxa TV”, TVR spune că oamenii politici cunosc realitatea, iar reprezentanţii mass-media au fost constant informaţi în ultimul an în legătură cu faptul că Televiziunea Română este subfinanţaţă. „Taxa TV, de nici 11 euro pe an – de cinci ori mai mică decât în Serbia şi Polonia, de pildă – este cea mai mică din Europa. În ultimii zece ani, de când taxa TV nu a fost indexată la inflaţie, toate preţurile, dar şi taxele, au crescut. Curentul electric, combustibilul, căldura, echipamentele, TVA-ul – toate au crescut în raport cu inflaţia. Deci costurile de operare au crescut progresiv, numai că principala sursă de finanţare a rămas pe loc”, spune TVR.

Citeşte şi:

Secretomanie pe banii noştri

Se prelungeşte suspansul la TVR: nu e cvorum pentru Culcer

Secretomanie pe banii noştri. Cum ascunde TVR candidatura Rodicăi Culcer la şefia ştirilor

De asemenea, în comunicat se precizează că TVR nu are un statut preferenţial nici la plata utilităţilor, nici la achiziţia echipamentelor sau a programelor. „În schimb, avem restricţii la difuzarea publicităţii, nu ne deducem TVA-ul precum staţiile private, 15% din încasările din publicitate merg prin lege pentru susţinerea producţiei autohtone de film şi distribuim gratuit canalele TVR către operatorii de cablu, fiind serviciu public. Românii nu sunt informaţi cu privire la aceste aspecte, iar atacurile politice şi mediatice exploatează cu bună ştiinţă acest lucru”, mai spune TVR.

Soluţia pentru depolitizarea TVR

În comunicatul TVR se mai spune că „de ani de zile, şi politicienii şi ONG-urile, dar şi diverşi reprezentanţi ai societăţii civile au cerut pe bună dreptate depolitizarea TVR„.

„Cheia este schimbarea Legii 41. Politicienii care acuză TVR în prezent de propagandă politică au propus o modificare la această lege în 2010 – eliminarea taxei, care echivalează cu însăşi desfiinţarea televiziunii publice – însă nu au cerut modificarea niciunui articol din lege care ar fi condus spre începutul unui proces de depolitizare. În consecinţă, toate aceste atacuri la adresa TVR – în prag de an electoral – sunt pur politice şi nu servesc interesul public atâta timp cât nu sunt dublate de acţiuni concrete, în sensul schimbării cadrului legislativ de funcţionare a TVR, vechi din 1994. În plus, un climat de instabilitate generată politic face imposibilă derularea oricărui plan coerent, pe termen lung, de redresare a Televiziunii publice”, se mai spune în comunicatul TVR.

DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Video șoc cu momentul accidentului teribil de pe centura Bucureștiului
Capital.ro
Călin Georgescu fuge din România?! Adevărul despre boala de care suferă. A recunoscut
Playtech.ro
Limba cu cele mai multe cuvinte din lume: nu e vorba nici chineză, nici de germană
DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
România trebuie să strângă și mai mult șurubul. S-a dat ordin
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Scene apocaliptice după furtunile care au făcut prăpăd în România. Un acoperiș a fost smuls de pe un bloc, în Deva
Cancan.ro
BREAKING | Preotul Ioan Mihai Măriuța, de la Gugești, a murit la doar 35 de ani
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Urmează și mai multe taxe pentru români. UE ne-a anunțat decizia
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați