Magiunul de Topoloveni, desemnat cel mai bun gem din lume! România are de ce să fie mândră din nou

Magiunul de Topoloveni a obținut primul loc, al doilea an consecutiv, în topul realizat de TasteAtlas pentru cele mai bune gemuri din lume.
Filip Stan
03 ian. 2024, 21:07
Magiunul de Topoloveni, desemnat cel mai bun gem din lume! România are de ce să fie mândră din nou
Magiunul de Topoloveni, desemnat cel mai bun gem din lume! România are de ce să fie mândră din nou

Magiunul de Topoloveni a devenit, pentru al doilea an consecutiv, cel mai bun gem din lume, după cum a decis TasteAtlas, o platformă ce se descrie ca fiind o „enciclopedie de arome” și un „atlas mondial de mâncăruri tradiționale”. Potrivit reprezentanților platformei, până acum au fost catalogate 10.000 de alimente și băuturi din întreaga lume, însă încă mai sunt zeci de mii de alte preparate de testat, de cercetat și cartografiat.

Citește și: Salinate de Turda, preparatul care îți face papilele gustative să tresară, a devenit marcă înregistrată la nivel european. România intră în top cu specialitățile de porc

Magiunul de Topoloveni, desemnat cel mai bun gem din lume

Magiunul de Topoloveni a obținut doi ani la rând, în 2022 și în 2023, aprecierea publicului și a reprezentanților TasteAtlas, care l-au clasat pe primul loc în topul celor mai bune gemuri din lume. Produsul românesc cu Indicația Geografică Protejată (IGP) este urmat de Dulceața de fructe de pădure din Suedia și pe locul trei de Siropul de Liege din Belgia, un produs popular realizat din fructe proaspete precum pere, caise, mere, curmale și prune uscate.

La descrierea Magiunului de Topoloveni, site-ul tasteatlas.com a notat: „Magiunul de prune Topoloveni este un tartinat concentrat cu suprafața lucioasă făcut în orașul Topoloveni și satele din jur, din prune de culoare autohtonă, complet coapte, de cea mai bună calitate, care sunt fierte mult timp în faza de concentrare. Prunele conțin cantități mari de carbohidrați, zahăr natural și vitamina C din cauza coacerii lor. Singurul ingredient din produs este pruna și, deși poate părea că din dulceață lipsesc cojile de prune, acestea sunt încorporate în aceasta pentru a nu pierde nutrienți, fibre și vitamine prețioase”.

Despre victorie și despre calitățile deosebite ale magiunului de Topoloveni au vorbit reprezentanții locației unde se și fabrică cel mai bun gem din lume.

„Nu a fost un concurs, dar Taste Atlas este o organizație care face în fiecare an face o testare a gustului populației de pe glob. Nu participăm cum se participă la concursuri, plătești o taxă și participi, nu. Noi am fost sesizați de consumatorii care se uită pe canalele de social-media și ne-au spus anul trecut: vedeți că ați câștigat. Anul acesta am ieșit pe locul I în lume și e foarte drăguț că suntem destul de detașați de locul II și foarte detașați de locul al III-lea. Deci gustul magiunului de prune făcut de noi, de români, dar în special cel de Topoloveni este singurul magiun de prune făcut conform standardului. Papilele gustative de pe glob nu se schimbă cu mileniile, fiecare își reconstituie un gust proaspăt, căci și nouă românilor ne plac niște fructe exotice cu care noi nu am fost obișnuiți, nu am trăit cu ele în copilărie, dar organismul le percepe ca ceva natural, sănătos, așa consider eu, ca sociolog”, a mărturisit Bibiana Stanciulov, directorul general al companiei Sonimpex Topoloveni, potrivit agrointel.ro.

Cea care a dus Magiunul de Topoloveni peste tot în lume a dezvăluit și o parte din secretele gustului inconfundabil al produsului.

„Am ieșit pe primul loc la nivel mondial grație modului în care noi procesăm prunele. La noi în fabrică sunt aceste oale, pe care eu le numesc minune și care sunt similare cu cele de lapte de acasă, acelea cu pereții dubli. Prin acei pereți circulă aburul tehnologic, care face ca vitaminele și mineralele din fructe să nu fie distruse. Faptul că noi am făcut analize, am făcut test la Institutul Național de Diabet și Nutriție Paulescu, ne confirmă acest lucru. Am vrut să testez dacă într-adevăr persoanele bolnave de diabet pot sau nu pot să-l consume, iată că pot să-l consume. Este numai pruna pusă în aceste vase bain marie”, a mai spus directoarea.

Fructele din care este realizat Magiunul de Topoloveni sunt recoltate din livezi autohtone, în care nu au fost folosite pesticidele.

„Noi cumpărăm numai prune din livezi consacrate în care nu se folosesc pesticide. Am făcut test și Magiunul Topoloveni nu conține pesticide. Nu conține nici zahăr, nici aditivi. La nutriscore, noi avem verde închis la magiun și alte produse. Sunt vreo 4-5 soiuri de prune pe care le recoltăm, și facem cupaj, așa se numește. Primele prune care se coc sunt cele primăvăratice, urmează Anna Spath, Stanley-ul și pruna de tomnă cea Brumărie. Le punem în butoaie, se cupajează una după alta, unele vin cu mirosul, altele cu gustul, altele cu culoarea. Așa se obține culoarea aceea neagră, parfumată și dulce, că magiunul este dulce-acrișor. De fapt are gustul prunei uscate, noi le fierbem fără foc, cu ajutorul aburului tehnologic, rămân în ele toate vitaminele, potasiu are cât o banană, are vitamina C, fier, fibre alimentare și altele”, a explicat Bibiana Stanciulov.

Potrivit celei care l-a creat și l-a dus pe cele mai înalte culmi ale lumii, Magiunul de Topoloveni poate fi consumat ca atare, pe o felie de pâine, ingredient pentru bomboanele de ciocolată, umplutură pentru cozonac, poate fi utilizat la prăjituri și aluaturi sau chiar în sosurile folosite la friptura de vânat, așa cum a fost utilizat în Norvegia.

Citește și: ”Plăcintă Dobrogeană”, recunoscută la nivel european. România a câștigat în fața Bulgariei

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…