Kovesi: Eliminarea corupţiei la nivel înalt presupune depăşirea de obstacole legate de imunităţi

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că anchetarea şi judecarea cauzelor de corupţie la nivel înalt presupun şi depăşirea unor obstacole care ţin de protecţia legală a unor funcţii publice - imunităţi.
Romania TV
27 mai 2013, 11:34
Kovesi: Eliminarea corupţiei la nivel înalt presupune depăşirea de obstacole legate de imunităţi

„Anchetarea şi judecarea cauzelor de corupţie la nivel înalt presupun totodată depăşirea unor obstacole ţinând de protecţia legală a unor funcţii publice – imunităţi, dacă vorbim de membri ai Parlamentului, ai Guvernului, de judecători, de procurori, ceea ce presupune proceduri anevoioase, consumatoare de timp şi uneori imprevizibilitatea deciziei politice. De aceea, cu precădere în dosare de mare corupţie, nu de puţine ori întâlnim în strategia de apărare folosită de avocaţii înalţilor funcţionari inculpaţi tactici de tergiversare a procesului, de speculare a oricăror slăbiciuni ale cadrului procesual, pentru a evita răspunderea penală”, a afirmat Kovesi, la conferinţa de deschidere a proiectului „Promovarea schimbului de bune practici în detectarea, investigarea şi sancţionarea faptelor de corupţie în UE”.

Ea a susţinut că din acest motiv este important ca legislaţia penală şi procesual penală să fie cât mai coerentă şi clară, jurisprudenţa să fie unitară iar procurorii şi judecătorii să aibă un nivel înalt de profesionalism.

„Experienţa românească a arătat că este foarte important ca investigaţiile să vizeze atât corupţia la nivel înalt, cât şi aşa-zisa mica corupţie sau corupţia de ghişeu, care afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Nu este importantă doar investigarea acestor fapte, ci şi judecarea lor în termene rezonabile şi aplicarea unor sancţiuni descurajante pentru cei găsiţi vinovaţi. Practica din ultimii ani, ne-a arătat că proactivitatea şi rezultatele obţinute de structurile de parchet din România în combaterea acestui fenomen, dublate de o creştere a transparenţei în activitate, au dus la creşterea încrederii cetăţenilor în ceea ce fac procurorii, mai ales în domeniul corupţiei”, a arătat Kovesi, adăugând că acest lucru a avut drept urmare creşterea situaţiilor în care au fost formulate denunţuri penale de către cetăţeni.

Şeful DNA a subliniat necesitatea încurajării colaborării cu organele de anchetă a unora dintre persoanele implicate în actul de corupţie, a folosirii unor tehnici de investigare cu caracter intruziv, în limitele şi cu garanţiile procedurale impuse.

Kovesi a precizat că există tendinţe noi în modul de comitere a infracţiunilor iar în cazul celor de corupţie, principala problemă cu care se confruntă anchetatorii este aceea a secretului, pentru că atât cel care oferă mită, cât şi cel care primeşte au interes să obţină un profit material sau de altă natură şi indiferent de proactivitatea procurorilor câteodată este dificil să depistezi astfel de fapte.

Kovesi a menţionat că seminarul de luni îşi doreşte efectuarea unui schimb de informaţii, de bune practici între investigatori – poliţişti şi procurori – şi judecători în ceea ce priveşte depistarea, investigarea şi sancţionarea acestor fapte.

„Este extrem de important să avem un schimb de experienţă cu colegii din alte state, pentru că de multe ori derulăm anchete atât în România, cât şi pe teritoriul altor state membre şi este important să ne armonizăm atât legislaţiile, cât şi practicile de investigare”, a mai spus Kovesi.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Unde vor fi peste 30 de grade pe 4 mai, ziua alegerilor? ANM a anunţat când se strică vremea
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici