Top cele mai populare diete la nivel global. Iată care ți se potrivește cel mai bine. Criteriile de care trebuie să ții cont

Cu toții am ținut, măcar o dată în viață, dietă. De regulă, ele ajută la slăbit, dar contează foarte mult ce dietă e potrivită pentru organismul fiecăruia.
Alina Costache
10 mai 2024, 11:33
Top cele mai populare diete la nivel global. Iată care ți se potrivește cel mai bine. Criteriile de care trebuie să ții cont

Top cele mai populare diete la nivel global. De obicei, un simplu search pe Google nu te poate ajuta să identifici dieta potrivită pentru tine, însă nutriționistul Anthony O’Reilly a explicat care sunt cele mai populare diete și cum pot fi alese.

  • Postul intermitent

„Postul intermitent înseamnă consumul tuturor caloriilor zilnice într-o perioadă de timp stabilită, apoi, în restul zilei, se consumă doar apă. Există diferite abordări ale postului intermitent, cea mai populară fiind împărțirea 8:16 – ceea ce înseamnă că îți consumi caloriile într-o fereastră de mâncare de opt ore și postești pentru celelalte 16 ore ale zilei. Puteți să faceți și un program de 10:16, 16:10 sau chiar 6:20”, spune nutriționistul Anthony O’Reilly.

Citește și Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine cu mucegai. Nici nu te-ai fi gândit la așa ceva

Top cele mai populare diete la nivel global. Cea mai populară dietă este postul intermitent. Are, în medie, peste un milion de căutări lunare în toată lumea. Printre avantaje se numără faptul că ajută, într-adevăr, la pierderea în breutate, reduce stresul, stabilizează nivelul zahărului din sânge și reduce riscul de accident vascular cerebral. Există, totuși, și dezavantaje, poate fi destul de greu de ținut pe termen lung fiindcă duce la o lipsă a energiei sau din cauza poftelor.

  • Dieta mediteraneană

E a doua cea mai populară la nivel global. Ajută, de asemenea, la pierderea kilogramelor în plus și e o dietă mai ușor de respectat. Dezavantajele sunt că nu are reguli concrete în ceea ce privește caloriile și include unele alimente mai costisitoare.

„Așa cum sugerează și numele, dieta mediteraneană este inspirată de obiceiurile alimentare ale oamenilor care locuiesc în apropierea Mării Mediterane, de exemplu, Grecia, Italia, Spania etc., care au unele dintre cele mai lungi speranțe de viață din lume. Dieta este bogată în alimente sănătoase pentru inimă, cum ar fi legume, cereale, pește, fructe, ulei de măsline și nuci. Consumul de carne roșie este redus la minimum, iar aportul de lactate este moderat și constă din surse de înaltă calitate, cum ar fi iaurt și brânzeturi”, susține Anthony O’Reilly.

  • Dieta Paleo

Top cele mai populare diete la nivel global. Sunt multe celebrități care au apelat la această dietă, iar printre ele se numără Matthew McConaughey, Miley Cyrus și Uma Thurman. Dieta ajută la scăderea în greutate, la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea circulației sângelui.

„Dieta Paleo, numită uneori „dieta Caveman”, implică doar consumul de carne, pește, legume, fructe, nuci și semințe. Orice cereale, lactate, alimente procesate, fasole, leguminoase și zaharuri trebuie să fie evitate în timpul aderării la această dietă.”, spune O’Reilly.

  • Dieta carnivoră

Top cele mai populare diete la nivel global. E cunoscută și sub numele de dieta zero carbohidrați. Ajută și ea la pierderea în greutate, mai ales că proteinele măresc efectul termic al hrănirii organismului – energia necesară pentru a digera alimentele. Există și dezavantaje, lipsa fructelor și legumelor poate să ducă la un risc mai mare de a face boli de inimă sau cancer.

„Dieta carnivore este exact opusul veganismului. Carnivorii mănâncă numai produse de origine animală, cum ar fi carne, brânză, lapte, grăsimi de origine animală și ouă. Nu există cereale, legume și fructe.”, susține O’Reilly.

  • Dieta Sirtfood

E a cincea cea mai populară idn lume. „Dieta Sirtfood a crescut în popularitate în ultimii ani. Aceasta se concentrează pe alimente bogate în sirtuine, un grup de proteine găsite în organism care reglează metabolismul. Alimentele bogate în sirtuine includ vin roșu, ciocolată neagră, nuci, rucola, cafea și ulei de măsline extravirgin”, spune Anthony O’Reilly.

  • Dieta ketogenă

Mulți cercetători au spus că dieta Keto poate să ajute la tratarea cancerului și chiar a bolilor respiratorii, dar ajută și la pierderea în greutate și la scăderea zahărului din sânge la persoanele care suferă de diabet. Alte studii arată că nu e atât de eficientă la pierderea în greutate.

„În ultimii ani, dieta ketogenă a fost, fără îndoială, una dintre cele mai discutate și dezbătute diete. Keto, așa cum se numește pe scurt, dă prioritate grăsimilor (65-75% din caloriile tale zilnice), cu un consum moderat de proteine (20-30%) și foarte puțini carbohidrați (doar aproximativ 5%, deși unele versiuni interzic carbohidrații cu totul). Dieta Keto a fost concepută pentru a menține corpul într-o stare aproape constantă de cetoză, o stare metabolică în care organismul creează cetone din grăsimi pentru a le folosi ca energie în loc de zahărul din carbohidrați (sursa de energie primară și preferată a organismului)”, spune nutriționistul.

Citește și Mihaela Bilic, despre porția corectă de mici de 1 Mai ca să ne menținem sănătatea: „Micii de porc sunt mai dietetici”

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare