Cercetătorii au aflat de ce păsările nu au penis

Păsările îşi pierd penisul în urma unui proces evolutiv, încă din faza embrionară, din ou, în urma eliberării unei anumite proteine, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Current Biology.
Alina Costache
07 iun. 2013, 09:01
Cercetătorii au aflat de ce păsările nu au penis

Această descoperire are implicaţii pentru dezvoltarea în general a aparatului genital, subiect important pentru că defectele din naştere asupra aparatului genital extern se numără printre cele mai comune defecte congenitale la oameni, conform biologului Martin Cohn de la Institutul Medical Howard Hughes şi de la Universitatea din Florida, co-autor al acestui studiu, scrie Agerpres.

„Studiile comparative asupra evoluţiei ne permit să înţelegem cum se manifestă evoluţia dar ne oferă şi noi perspective asupra posibilelor cauze ale malformaţiilor„, a precizat Cohn pentru LiveScience.

Aproximativ 97% dintre speciile de păsări nu mai au deloc penis. Excepţiile sunt în acest caz cu adevărat excepţionale. Unele păsări de apă şi păsările din cel mai primitiv grup, Paleognathae, grup din care fac parte păsările emu, kiwi şi struţii au penisuri bine dezvoltate.

De-a lungul timpului, două noi grupuri de păsări au evoluat din acest grup: Anseriforme, grup din care fac parte raţe, lebede şi gâşte, păsări care au penis, şi respectiv grupul Galliforme, din care fac parte păsările care şi-au pierdut organul copulator extern.

Pentru a înţelege mecanismul evolutiv care a dus la dispariţia acestui organ pentru majoritatea păsărilor, Cohn, alături de asistenta lui, Ana Herrera, au crescut embrioni de cocoş (Galliforme) şi de răţoi (Anseriforme) şi au urmărit dezvoltarea penisului acestor păsări.

„Este de fapt foarte surprinzător”, susţine Cohn. „Cocoşii şi răţoii încep să-şi dezvolte aparatul genital într-o manieră atât de similară încât, în primele faze, sunt practic identice”, a mai adăugat el.

În cazul cocoşilor însă, la câteva zile după ce o umflătură primitivă începe să se formeze în locul unde urmează să se dezvolte penisul, creşterea acestuia se opreşte brusc şi apoi intră în regres. În momentul ieşirii din ou, puii şi celelalte păsări din grupul Galliforme ajung să aibă doar cloacă, pierzându-şi complet organul copulator extern. În cazul embrionilor de răţoi, penisul continuă să se dezvolte.

În următoarea etapă a studiului oamenii de ştiinţă şi-au propus să explice de ce penisul cocoşilor se opreşte din creştere, în timp ce la răţoi continuă să se dezvolte. Ei se aşteptau să descopere că păsărilor din grupul Galliforme le lipseşte ceva, acel ceva fără de care penisul nu poate să se dezvolte la fel ca la Anseriforme, dar au descoperit exact opusul. În embrionii de cocoşi dezvoltarea penisului este oprită de eliberarea proteinei Bmp4 (bone morphogenetic protein 4).

Pentru a se asigura că această proteină este responsabilă de stoparea dezvoltării penisului la cocoş, cercetătorii au aplicat-o şi pe embrionii de răţoi, iar dezvoltarea penisului a fost stopată. De asemenea, după ce au inhibat această proteină la embrionii de cocoş, dezvoltarea penisului acestora a continuat.

Astfel, ei au ajuns la concluzia că proteina Bmp4 este un factor de moarte celulară. Eliberarea ei încurajează celulele să se autodistrugă, transformând un organ în creştere într-unul în remisie.

Noul studiu explică modul în care majoritatea păsărilor şi-au pierdut organul copulator extern, dar nu şi din ce cauză au apucat pe această cale evolutivă. Poate părea bizar că păsările au evoluat în direcţia pierderii unui organ de importanţă maximă pentru reproducere. Biologii susţin că această cauză ar putea să fie legată de preferinţa păsărilor femele pentru parteneri cu penisuri mai mici. În cazul raţelor şi a altor păsări cu penis, masculii le forţează în mod frecvent pe femele să se reproducă. Prin selectarea partenerilor cu penis mai mic, păsările femele ar fi putut dobândi un control mai mare asupra procesului reproductiv.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică