Cele mai des furate piese auto. Cum îți poți proteja mașina împotriva hoților

Chiar dacă o mașină este parcată într-o zonă bine luminată, tot poate deveni cu ușurință o țintă pentru hoți. Cel mai des hoții fură piesele de mașină care sunt ușor de demontat, pe care le pot vinde ulterior pe piața neagră, le pot transporta în străinătate sau pe care le pot folosi pentru repararea altor vehicule.
Filip Stan
27 iun. 2024, 12:32
Cele mai des furate piese auto. Cum îți poți proteja mașina împotriva hoților

Matas Buzelis, expert automobilistic din cadrul companiei de date auto carVertical, a explicat că hoții vizează de obicei piese de la mașini mai noi, pe care le pot vinde pentru mai mulți bani. De obicei sunt interesați de piese precum catalizatoare, roți și chiar plăcuțe de înmatriculare.

Oglinzile laterale 

Oglinzile auto de ultimă generație pot costa câteva sute de euro, așa că nu este deloc de mirare că sunt căutate de hoți. Oglinzile sunt adesea deteriorate în incidente minore de trafic, ceea ce înseamnă că există mulți cumpărători pentru ele chiar și pe piața neagră.

Sunt și șoferi care, după ce și-au spart propria oglindă, decid să economisească bani și să „împrumute” una de la o altă mașină similară cu a lor. Acest obicei nefericit nu este surprinzător având în vedere că geamul oglinzii se scoate destul de ușor în numai câteva momente.

Poate ajuta să gravați numărul VIN al mașinii pe oglinzi pentru a preveni să fie furate. Astfel de oglinzi vor deveni problematic de instalat pe altă mașină și prin urmare este mai probabil ca hoții să nu se încumete să le mai fure.

 

Farurile față și stopurile spate

În funcție de modelul mașinii costul farurilor poate ajunge chiar și la câteva mii de euro. Deoarece cererea de faruri auto este mare pe piața pieselor second hand, hoții sunt deseori tentați de această prada ușoară și valoroasă. Farurile, stopurile și alte piese furate s-ar putea să nu ajungă neapărat pe portalurile online de publicitate – sunt adesea transportate în străinătate.

„Pentru a scoate luminile, hoții pot folosi foarfece metalice speciale și pot deteriora grav aripile și capota mașinii. În astfel de cazuri, pierderile pe care le suferă proprietarul sunt și mai mari”, spune Buzelis.

Luminile auto se numără și ele printre piesele auto pe suprafața cărora experții recomandă gravarea numărului VIN. Deși acest lucru nu va descuraja complet hoții, probabilitatea de a vă găsi mașina fără lumini va scădea semnificativ.

Citește și: Vacanță în Grecia transformată în coșmar! O familie de români a fost jefuită și a rămas fără mașină, bani și documente

 

Numerele de înmatriculare

Plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor sunt de obicei furate pentru a fi montate pe un alt vehicul și utilizate pentru activități ilegale. Răufăcătorii folosesc această tactică pentru a evita camerele de supraveghere și pentru a induce în eroare forțele de ordine.

Demontarea plăcuțelor nu necesită efort, așa că singura modalitate de a vă proteja mașina în acest caz este să o păstrați într-o parcare închisă sau măcar într-un loc bine luminat.

Citește și: Scoți sau nu mașina din viteză în timp ce aștepți la semafor

 

Volanul

Volanul unei mașini din clasa economică poate costa doar câteva zeci de euro, dar un volan de pe un Porsche, BMW sau Mercedes-Benz de lux poate ajunge la mii de euro. Un număr semnificativ de mașini grav avariate sunt importate în Europa din SUA, ceea ce duce la creșterea cererii pentru volane în stare perfectă de funcționare.

Deși dispozitivele de blocare a volanului erau populare în trecut, în zilele noastre acestea sunt mai degrabă o raritate. Singura modalitate de a evita furtul volanului este să lăsați mașina într-un loc sigur.

 

Finisaje interioare

Piesele din componența panoului interior sunt furate mai rar decât luminile sau oglinzile mașinilor dar sunt și ele sunt destul de populare printre hoți. Aceștia vizează de obicei panourile mașinilor mai luxoase, care sunt ulterior vândute persoanelor care repară vehicule avariate sau sunt transportate în străinătate.

 

Roțile

O mașină care stă pe cricuri sau este ridicată pe cărămizi este ceva la ordinea zilei printre hoți. Scoaterea roților poate dura mult timp, așa că hoții aleg de obicei mașinile parcate mai departe de luminile stradale.

„Roțile de mașină sunt un articol destul de căutat, nefiind dificil să găsești cumpărători pentru ele. Cea mai bună modalitate de a evita să ai o surpriză neplăcută când te duci dimineață la mașină este să folosești șuruburi speciale de siguranță care împiedică scoaterea roții folosind unelte obișnuite”, explică Buzelis.

 

Catalizatoare

Catalizatoarele folosesc metale prețioase precum platina, paladiul și rodiul, care sunt foarte apreciate de comercianții de fier vechi. Prin vânzarea unui catalizator hoții se pot aștepta să câștige cel puțin câteva sute de euro. Proprietarii de Toyota și Lexus ar trebui să fie deosebit de vigilenți deoarece aceste mărci sunt cele mai căutate de răufăcători având în vedere că piesele lor au metale prețioase în cantitate mai mare, ceea ce duce la un câștig mai ridicat. Mai mult, deoarece Toyota și Lexus produc hibrizi, catalizatoarele lot sunt de obicei într-o stare mai bună decât cele ale mașinilor pe benzină. Mulți șoferi, căutând să se protejeze de hoți, își scot catalizatoarele originale și instalează versiuni mai ieftine.

Buzelis observă că hoții vizează adesea modele populare de ultimă generație, așa că este recomandabil să vă gândiți la ce variante de parcare aveți la dispoziție atunci când cumpărați un astfel de vehicul. În caz contrar, dacă vă vizitează hoții, pierderile pot ajunge la zeci de mii de euro.

 

 

 

 

 

 

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Ce poți face dacă administratorul de bloc încalcă legea? Totul despre sesizări şi plângeri
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Alertă financiară! Populația, sfătuită să-și păstreze economiile cash
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mihai Leu, la un pas de moarte! Vești de ultim moment de pe patul de spital: „Merg până la capăt”
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Se elimină impozite pentru două categorii de români. Ilie Bolojan a semnat decretul
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică