România va avea o iarnă ca-n poveşti, vortex polar peste toată Europa. Meteorologii anunţă prognoza de Sărbători. Când cad primii fulgi în Bucureşti

Un nou vortex polar prinde contur în stratosfera deasupra Polului Nord, pe măsură ce temperaturile încep să scadă. Deși dezvoltarea acestuia este mai lentă decât de obicei, fenomenul ar putea avea consecințe meteorologice importante în lunile următoare și în iarna 2024-2025, potrivit unei analize realizate de Severe Weather Europe.
Filip Stan
12 oct. 2024, 07:39
România va avea o iarnă ca-n poveşti, vortex polar peste toată Europa. Meteorologii anunţă prognoza de Sărbători. Când cad primii fulgi în Bucureşti
Iarna revine în Bucureşti. Accuweather a modificat prognoza pentru luna martie, când va ninge în Capitală

Prognoza iernii. Potrivit meteorologilor, valorile termice se vor situa între 4- 12 grade în luna decembrie, iar zilele de 3, 6, 7, 15 și 24 sunt anunțate ploi. Vremea va fi destul de rece, dar nu specifică acestei perioade a anului. În ianuarie urmează să plouă mai des decât în decembrie, dar nu au fost anunțate ninsori. Temperaturile minime vor fi de 2 grade Celsius, în timp ce cele maxime vor fi de 12 grade Celsius. Vremea va fi mai frumoasă în luna februarie. Valorile termice vor fi cuprinse între 5 și 19 grade Celsius.

Totuși, meteorologii au anunțat și ninsori, dar puține. Potrivit acestora, va ninge doar pe 3 decembrie și pe 28 ianuarie. Asta, conform prognozei realizată în prezent. Sunt șanse mari ca specialiștii să vină cu actualizări majore și cu noi precizări.

Ora de iarnă 2024. Ce se întâmplă cu ceasurile în weekend, România ignoră recomandările Comisiei Europene

Iarna va fi mai călduroasă decât în anii precedenți, conform prognozei emise de meteorologii EaseWeather. Potrivit specialiștilor, termometrele vor înregistra temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru sezonul rece. Spunem asta pentru că nu există nicio maximă negativă.

Meterologii ne avertizează că vom avea parte de o iarnă complet neobişnuită. Câte grade vor fi în sezonul rece 

În următoare perioadă, temperaturile vor creşte de la o zi la alta şi vom avea chiar şi cu 10-11 grade mai mult faţă de temperaturile normale pentru această perioadă.

Un vortex polar se formează în stratosferă. Cât de grea va fi iarna următoare

În fiecare an, pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, regiunile polare încep să se răcească. Acest lucru se datorează faptului că Soarele coboară și mai puțină energie ajunge la Polul Nord. Dar pe măsură ce temperaturile polare scad, atmosfera mai la sud este încă relativ caldă.

Acest lucru determină o diferență puternică de temperatură între regiunile polare și subtropicale, care începe să creeze o circulație mare de joasă presiune (ciclonică) în emisfera nordică. Se extinde de la straturile de suprafață sus în atmosferă. Acesta este cunoscut sub numele de Vortex Polar.

 

Vremea se va răci, brusc, de sâmbătă, chiar şi cu 10 grade Celsius în unele zone. Furtunile care creează probleme în vestul Europei vor aduce ploi şi în ţara noastră.

„Duminică ne asteptăm la instabilitate atmosferică, averse, descărcări electrice si intensificări ale vantului si cantităti de apă mai însemnate”, a anunțat Mihai Timu, meteorolog ANM.

Chiar din a doua săptămână a lunii octombrie, temperaturile vor fi neobișnuit de calde. De exemplu, în prima zi a lunii, temperatura maximă în Capitală va atinge 25 de grade Celsius. Pe parcursul săptămânii, însă, se preconizează o ușoară scădere a temperaturilor.

Meteorologii de la AccuWeather prognozează o lună octombrie neobișnuit de caldă, cu temperaturi maxime de până la 25 de grade Celsius. În Capitală și în alte orașe din România, temperaturile vor rămâne mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. În București, doar o singură zi ar putea aduce precipitații. Pe 12 octombrie, se estimează o temperatură maximă de 22 de grade și o minimă de 11 grade Celsius. În restul lunii, temperaturile vor varia între 16 și 25 de grade Celsius.

Meteorologii EaseWeather au venit cu o actualizare a prognozei pentru luna decembrie a acestui an. Putem observa, astfel, ce temperaturi vor fi în zilele de Crăciun, când românii merg în concedii sau vizite pe la rude și prieteni.

Față de alți ani, în 2024 vor fi temperaturi maxime puțin… neobișnuite pentru această perioadă.

De exemplu, pe întreaga durată a lunii decembrie nu va fi nicio zi cu temperaturi negative, potrivit prognozei EaseWeather. Minima va fi de 4 grade Celsius, înregistrată în zilele de 4, 7, 9 și 16 decembrie, iar maxima va ajunge până la 14 grade, pe 2 decembrie.

De Crăciun, meteorologii estimează vreme frumoasă în Capitală. Vor fi 12 grade la București pe 25 decembrie și doar cu un grad mai puțin a doua zi, pe 26.

Anunțul meteorologilor! Urmează o iarnă cum n-a mai fost până acum în România. Cum arată prognoza pentru decembrie, ianuarie și februarie

România urmează să aibă parte de o iarnă cum n-a mai fost până acum! Specialiștii au venit cu prognoza pentru lunile de iarnă, mulți români fiind curioși când vor apărea primii fulgi de nea pe teritoriul țării.

Potrivit meteorologilor, valorile termice se vor situa între 4- 12 grade în luna decembrie, iar zilele de 3, 6, 7, 15 și 24 sunt anunțate ploi. Vremea va fi destul de rece, dar nu specifică acestei perioade a anului. În ianuarie urmează să plouă mai des decât în decembrie, dar nu au fost anunțate ninsori. Temperaturile minime vor fi de 2 grade Celsius, în timp ce cele maxime vor fi de 12 grade Celsius. Vremea va fi mai frumoasă în luna februarie. Valorile termice vor fi cuprinse între 5 și 19 grade Celsius.

Citește și: Prognoza meteo pentru iarnă. Cum va arăta vremea de Crăciun, Revelion şi Ziua Îndrăgostiţilor 2025

Totuși, meteorologii au anunțat și ninsori, dar puține. Potrivit acestora, va ninge doar pe 3 decembrie și pe 28 ianuarie. Asta, conform prognozei realizată în prezent. Sunt șanse mari ca specialiștii să vină cu actualizări majore și cu noi precizări.

Iarna va fi mai călduroasă decât în anii precedenți, conform prognozei emise de meteorologii EaseWeather. Potrivit specialiștilor, termometrele vor înregistra temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru sezonul rece. Spunem asta pentru că nu există nicio maximă negativă, potrivit Cancan.

Citește și: Iarna vine mai repede. Când va ninge prima dată în România în acest sezon. Meteorologii Accuweather au anunțat când vor cădea primele ninsori în București

Sebastian Burduja: Suntem pregătiți pentru sezonul de iarnă. România nu va avea nevoie de import de gaze

Suntem pregătiți pentru sezonul de iarnă, declară ministrul Energiei. România nu va avea nevoie de import de gaze în lunile de iarnă, rezervele sunt suprapline, susține acesta.

Sebastian Burduja: „La gaz, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, avem un grad de umplere care depășește 100% – suntem la 102,23%. S-a intrat în supraplin”

„Suntem pregătiți pentru iarna aceasta. La gaz, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, avem un grad de umplere care depășește 100% – suntem la 102,23%. S-a intrat în supraplin, de aceea se poate depăși acest procent de 100%. Vom trece iarna doar cu gaz românesc și când spun asta spun că putem să ne acoperim consumul intern din ceea ce producem și din ceea ce avem înmagazinat”, a spus Sebastian Burduja la Europa FM.

Nu aceeași este situația în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică
Statul va avea zile când va importa energie pentru că nu a investit în capacități de producție. Ne mai trebuie între 3 și 5 ani pentru a deveni independenți și din acest punct de vedere, mai spune ministrul, invitat la Piața Victoriei de la Europa FM.

„Cu siguranță vor fi zile, vor fi intervale orare în care România va importa energie electrică și aici sunt mai multe cauze, principala cauză este că mai mult de 30 de ani România nu a investit în capacități de producție de mari dimensiuni. În ultimul an și jumătate, ne-am străduit să recuperăm acest decalaj. Ne-au ajutat și fondurile nerambursabile din PNRR și Fondul pentru Modernizare. Am reușit să atragem și să semnăm contracte de peste 13 miliarde de euro, doar partea nerambursabilă”, a spus Sebastian Burduja.

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Perspectivă sumbră pentru România. Cum arată primul pachet de tăieri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Mihai, un tânăr de 19 ani din Călărași, a fost găsit mort într-un pârâu. Familia crede că a fost ucis
Cancan.ro
Ținuta BIZARĂ purtată de Maria Dragomiroiu la priveghiul lui Ion Cernea. Toți au făcut ochii cât cepele!
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România. Anunțul care pune țara pe jar: Foarte curând, va părăsi România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ilie Bolojan, anunț privind pachetul de măsuri de reducere a deficitului! TVA crește la 21%, suprataxarea băncilor și a jocurilor de noroc, creșterea accizelor la tutun, alcool și combustibil: Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar LIVE VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări