Culturile fermierilor vor fi protejate integral de secetă şi grindină

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea fondurilor mutuale pentru agricultură, prin intermediul cărora fermierii vor putea fi protejaţi integral şi de alte riscuri decât cele acoperite de firmele de asigurări.
Iulian Tudor
21 iun. 2013, 10:39
Culturile fermierilor vor fi protejate integral de secetă şi grindină

„Odată cu înfiinţarea fondurilor mutuale fermierii români nu mai riscă absolut nimic din punct de vedere meteorologic sau al pierderilor cauzate de diferenţe de piaţă, din pierderi de venit. Cred că înfiinţarea fondului mutual reprezintă cea mai mare realizare a agriculturii româneşti din ultimii 10 ani”, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.

El a arătat că fermierii vor fi acoperiţi, prin participarea la fondul mutual, pentru riscurile neacoperite de societăţile de asigurare, precum grindină, secetă, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piaţă.

„Fermierii vor avea posibilitatea, pe lângă societăţile de asigurări, să cotizeze la un fond mutual creat şi sprijinit de către Comisia Europeană pe baza unui ONG care va fi înfiinţat, costurile de funcţionare urmând să fie suportate pentru o perioadă de trei ani din fonduri europene, din fonduri de dezvoltare rurală pe care România le va avea la dispoziţie”, a spus Constantin.

Fondul se poate crea de către fermierii care deţin cel puţin 30% din suprafaţa agricolă a României, autorităţile încurajând toţi fermierii să adere la acest fond.

„Eu m-aş bucura să fie un singur fond mutual la nivel naţional pentru că ar fi mai puternic decât mai multe fonduri mutuale mai mici”, a spus ministrul.

Constanţin a menţionat că fondul mutual se va înfiinţa până la sfârşitul acestui an, astfel încât cei care aderă până la 1 ianuarie 2014 vor putea beneficia de despăguburi.

La fondul mutual poate adera orice fermier care înregistrează venituri, atât individual, cât şi prin asociaţiile din care fac parte.

Ministerul Agriculturii are deja programate întâlniri cu asociaţiile de fermieri, care cunosc legislaţia şi care şi-au exprimat dorinţa de a adera la acest fond odată ce el va fi înfiinţat, potrivit ministrului.

Fondul se constituie din 65% contribuţie naţională şi a Uniunii Europene şi 35% din contribuţia membrilor.

Constantin nu a putut spune cât va trebui să cotizeze fiecare fermier, acest lucru urmând să fie stabilit prin norme metodologice, dar a precizat că ar putea fi mai mic nivelul faţă de cotizaţia plătită la companiile de asigurări.

„De exemplu, dacă în producţia pe care un fermier o înregistrează într-un an obţine o diferenţă de 100.000 de euro faţă de anul trecut, fermierul poate să-şi acopere această diferenţă, numai dacă pierderea este încadrată într-o anumită cauză pe care noi o vom defini în perioada următoare prin norme metodologice. Fermierul poate să-şi recupereze de la fondul mutual întreaga sumă de 100.000 de euro, 65.000 de euro venind ca şi contribuţie de la bugetul de stat, de la Ministerul Agriculturii şi 35.000 euro din contribuţiile pe care fermierii le aduc la acest fond mutual, urmând ca statul după aceea 75% din acei 65.000 de euro să recupereze din fonduri europene”, a precizat Constantin.

Cererile de despăgubire se vor depune pentru început la APIA, care va ajuta în primul an ONG-ul care se va înfiinţa până când acesta va ajunge să aibă o răspândire naţională, după care cererile vor fi depuse la ONG.

El a menţionat că cei care nu cotizează la fondul mutual vor primi în continuare subvenţii de la stat în limita a 20% din bugetul naţional.

În ceea ce priveşte recolta de vară, ministrul de resort apreciază că recoltarea se derulează foarte bine, fără a da cifre pentru a nu influenţa preţul pe piaţă.

„Producţia la orz şi orzoaică este peste media pe care o aşteptam, în Dolj a început deja recoltatul. Îmi manifest totuşi în continuare îngrijorarea pentru culturile de primăvară”, a conchis Constantin.

DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu și-a arătat gențile de lux! Costă peste 18.000 de euro! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Admitere Facultate 2025. Când se afișează rezultatele la Universitatea București, ASE, Politehnica, Babeș-Bolyai și SNSPA
Capital.ro
Cutremur în Dosarul Caracal după 6 ani. Cazul NU s-a încheiat. Telefonul Luizei...
Playtech.ro
Orașul din România care i-a cucerit pe turiști în vara 2025. A întrecut inclusiv Madridul
DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Adevarul
Piața imobiliară, în fierbere: apartamentele cu 3 camere din București se apropie de 200.000 de euro. Cu cât se scumpesc în alte mari orașe
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
România ia foc. S-a ajuns la Cod Roșu prelungit. Va fi mai rău decât a fost vreodată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cătălin Argint a murit, în Italia. Avea 49 de ani
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au făcut deja anunțul. Pe ce dată vine prima ninsoare în România, anul acesta
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Bancnotele naționale se schimbă în Euro. Se va renunța definitiv la banii vechi. Transformarea începe în 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
VIDEO | Incendiu la AFI Cotroceni. Pompierii intervin cu 10 autospeciale pentru stingerea flăcărilor. Mai multe mașini sunt blocate în parcarea subterană | UPDATE
MediaFlux
Putin e dispus să facă pace! Condițiile Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Electoratul PSD: de la covrigi electorali la gogoși trrricolore