Cum să recunoașteți dacă o maşină a fost grav avariată în trecut. 93,3% dintre toate maşinile second-hand din România au daune

Studiul carVertical arată că, dintre toate mașinile avariate care au fost verificate pe platforma proprie în România, 0,8% au fost implicate într-un accident grav de circulație între anii 2020 și 2024. 71,7% dintre mașinile din Germania care au înregistrate avarii au suferit daune în valoare de maxim 20% din valoarea lor, în Suedia – 83,5%, în Italia – 79,5% și în Spania – 85,6%
Alina Costache
31 oct. 2024, 16:44
Cum să recunoașteți dacă o maşină a fost grav avariată în trecut. 93,3% dintre toate maşinile second-hand din România au daune

Maşinile sunt frecvent implicate în incidente minore în trafic fără urmări grave, dar în urma unui accident major un vehicul poate fi atât de rău avariat încât să nu mai fie sigur de condus. Mai mult, chiar dacă o mașină deteriorată este reparată, tot mai pot apărea defecțiuni după un timp. Având în vedere că maşinile lovite puternic sunt mai puțin dorite pe piața secundară, vânzătorii necinstiți încearcă de multe ori să ascundă c-a existat un accident.

Vești bune pentru șoferii cu mașini vechi. Anunțul de ultimă oră de la RAR

Potrivit statisticilor întocmite de compania de date auto carVertical, în acest an, 57,5% din totalul vehiculelor verificate pe platforma din România fuseseră avariate în trecut. Având în vedere că nu orice tip de avarie afectează manevrabilitatea și siguranța mașinii, experții carVertical au realizat un studiu pentru a determina care sunt șansele de a cumpăra un vehicul grav avariat.

Repararea unei mașini grav avariate s-ar putea să nu merite

Studiul carVertical arată că, dintre toate maşinile avariate care au fost verificate pe platforma proprie în România, 0,8% au fost implicate într-un accident grav de circulație între anii 2020 și 2024. Un accident grav de circulație este considerat a fi un eveniment în care pagubele se ridică la mai mult de jumătate din valoarea vehiculului. Dacă jumătate din valoarea unei mașini de clasă economică poate ajunge până la 10.000 de euro, pagubele aduse unei mașini de lux grav avariate ar putea fi de zeci de mii de euro.

93,3% dintre toate maşinile din România cu înregistrări de daune pe carVertical au suferit daune în valoare de maxim 20% din valoarea mașinii. Deși probabilitatea de a cumpăra o mașină grav avariată anterior nu este mare, achiziționarea unui astfel de vehicul ar putea duce la probleme serioase. Odată ce defectele ies la suprafață, este posibil să nu merite să reparați o astfel de mașină.

Adesea, după ce au deteriorat o mașină, șoferii aleg să apeleze la asigurare, să o repare ieftin și să o vândă. Din păcate, o astfel de mașină ar putea aduce pierderi financiare semnificative noului proprietar. De asemenea, este important să ne amintim că ar putea fi nesigur de condus”, spune Matas Buzelis, expert auto al carVertical.

Cum să recunoașteți maşinile puternic avariate

Chiar dacă o mașină a fost implicată într-un accident și a fost grav avariată, acest lucru nu înseamnă neapărat că ar trebui trimisă la dezmembrări. Un vehicul reparat corespunzător la un service autorizat poate fi condus în continuare fără griji. Cu toate acestea, fiecare caz ar trebui evaluat individual pentru a determina dacă vehiculul avariat mai merită reparat.

Unul dintre cele mai vizibile semne care sugerează existența unor daune anterioare este uzura neuniformă a anvelopelor. În timpul unui test drive este, de asemenea, recomandabil să vă asigurați că mașina circulă în linie dreaptă și nu trage într-o parte. În timp ce conduceți ar trebui să opriți muzica și să ascultați dacă apare orice zgomot neobișnuit de la motor și de la suspensie.

Trei din 10 mașini care circulă pe șoselele din România nu au RCA. Despăgubirile plătite de BAAR au depățit 20 mil. euro

Pentru a verifica dacă o mașină a fost avariată în trecut, șoferii sunt sfătuiți să-i verifice istoricul cu ajutorul carVertical. Informațiile furnizate vă vor dezvălui ce componente au fost deteriorate și care a fost amploarea pagubei. Raportul istoric poate servi, de asemenea, ca un instrument valoros în negociere, permițând cumpărătorilor să prezinte vânzătorului istoricul daunelor mașinii și să negocieze un preț mai bun. Sunt cazuri în care o mașină a avut un accident în urmă cu mulți ani de zile și între timp și-a schimbat de mai multe ori proprietarul. Prin urmare, nu fiecare vânzător cunoaște istoricul complet al vehiculului pe care-l deține.

„Raportul care prezintă istoricul mașinii vă permite să aflați ce părți ale vehiculului au fost avariate și la cât s-a estimat costul reparațiilor. Puteți ulterior merge cu aceste informații la un service auto astfel încât mecanicii să poată inspecta cu atenție modul în care au fost reparate piesele avariate în trecut”, explică Buzelis. 

Maşinile importate au cel mai ridicat nivel de risc

Maşinile importate în România din străinătate prezintă riscuri suplimentare. Ele sunt adesea aduse în țară după ce au fost implicate în accidente grave, apoi reparate cât mai ieftin și vândute ca și când nu ar avea defecte.

Germania este cea mai mare piață pentru exporturi auto din Europa, vehiculele de aici fiind expediate pe tot continentul. Potrivit datelor carVertical, 5,2% dintre mașinile avariate din Germania au avut daune a căror reparație depășește 50% din valoarea totală a vehiculului, ceea ce indică faptul că 1 din 20 de mașini ar putea cauza probleme serioase noilor proprietari. În Suedia, ponderea acestor vehicule a fost de 2,5%, în Italia – 4,8%, iar în Spania – 2,5%.

71,7% dintre maşinile din Germania care au înregistrate avarii au suferit daune în valoare de maxim 20% din valoarea lor, în Suedia – 83,5%, în Italia – 79,5% și în Spania – 85,6%. Deși mașinile cu daune anterioare minore reprezintă majoritatea, cifrele reale ar putea diferi din cauza vânzătorilor necinstiți care ascund accidentele din trecut.

Studiul carVertical a fost realizat prin analizarea rapoartelor care prezintă istoricul mașinilor achiziționate de utilizatorii companiei în ultimii patru ani, din 2020 până în 2024. Experții în date ai companiei au calculat proporția de mașini care au suferit daune de până la 10% din valoarea lor totală, între 10 și 20%, între 20 și 30% și așa mai departe. O mașină este considerată grav avariată dacă valoarea pagubei depășește 50% din valoarea sa.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Când intră banii pe cardurile sociale? Noi informaţii despre vouchere pentru alimente 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Furtuni violente și vijelii până vineri dimineață. Alertă ANM
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Se elimină impozite pentru două categorii de români. Ilie Bolojan a semnat decretul
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică