De ce nimeni nu a mai ajuns pe Lună în ultimii 50 de ani. NASA a rupt tăcerea abia acum: „Dacă nu ar fi fost riscul, am fi fost chiar pe Marte”

În ultimele cinci decenii, în ciuda tehnologiei avansate, niciun om nu a mai reușit să ajungă pe Lună. Care este explicația oferită de NASA?
Irina Dumitrescu
18 nov. 2024, 17:12
De ce nimeni nu a mai ajuns pe Lună în ultimii 50 de ani. NASA a rupt tăcerea abia acum: „Dacă nu ar fi fost riscul, am fi fost chiar pe Marte”

Ultima dată când un om a ajuns pe Lună a fost în decembrie 1972, în timpul misiunii Apollo 17 a NASA. De ce nu s-a mai întâmplat asta de 50 de ani? Astronauții susțin că motivele sunt financiare și politice, nicidecum științifice sau tehnice. Potrivit NASA, nu mai devreme de anul 2026 nu se poate concretiza asta.

Detaliile oferite de NASA despre următoarea misiune pe Lună

Astronauții din misiunile Apollo din anii ’60 și ’70 au colectat roci, au făcut fotografii, au efectuat experimente, au pus steaguri și au revenit acasă. Însă, în urma lor nu a rămas o prezență umană durabilă pe Lună.

La mai bine de cinci decenii de la aselenizarea cu echipaj (Apollo 17 în decembrie 1972) există o mulțime de motive pentru care oamenii să se întoarcă pe satelitul Pământului și să rămână acolo.

În luna februarie, o navetă americană a aselenizat, fiind prima după Apollo 17. Odysseus, un model Nova-C, a fost proiectat de către compania Intuitive Machines din Houston, cu un contract de 118 milioane de dolari de la NASA. Aceasta a fost prima misiune comercială ajunsă pe Lună și un pas uriaș către noi aterizări umane.

NASA a promis că va trimite din nou astronauți americani pe Lună în curând, poate cel mai devreme în septembrie 2026, cu ocazia unui program numit Artemis, ce va include prima femeie, primul astronaut de culoare și primul canadian care vor atinge suprafața lunară.

Citește și Planta recomandată de NASA pentru purificarea aerului. E ieftină, se udă la o săptămână și oferă beneficii mari pentru sănătate

Motivele pentru care niciun om nu a mai călcat pe Lună

Jim Bridenstine, care a condus NASA în timpul administrației Donald Trump, spune că nu obstacolele științifice sau tehnologice au împiedicat Statele Unite să facă acest lucru mai devreme.

„Dacă nu era riscul politic, am fi fost pe Lună chiar acum”, a precizat Bridenstine în 2018. „De fapt, am fi fost probabil pe Marte”, a continuat expertul.

De foarte mult timp, cercetătorii și antreprenorii militează pentru crearea unei baze cu echipaj pe Lună – o stație spațială lunară: „O stație permanentă de cercetare umană pe Lună este următorul pas logic. Ne mai despart doar trei zile. Ne putem permite să greșim și să nu omorâm pe toată lumea”, a punctat Chris Hadfield, un fost astronaut, pentru Business Insider. „Și avem o grămadă de lucruri pe care trebuie să le inventăm și apoi să le testăm pentru a învăța înainte de a putea merge mai departe”, a mai spus acesta.

Vezi și Mărturia a doi tineri, premiați de NASA, care au mers la vot pentru prima dată: „Vrem să fie mai bine. Vrem să vedem îmbunătăţiri în domeniile Educaţiei, Sănătăţii”

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cei mai gustoși mici au secrete. Ce face diferența
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici