Cum îți poți proteja banii în 2025. Sfaturile unui trainer în educație financiară: „După aceea ne ocupăm de restul cheltuielilor”

Adrian Asoltanie, trainer în educaţie financiară, a dezvăluit cum îți poți proteja banii în 2025. Specialistul a oferit o serie de recomandări, care, dacă vor fi urmate, oamenii nu vor avea surprize neplăcute în ceea ce privește finanțele.
Alina Costache
05 ian. 2025, 11:27
Cum îți poți proteja banii în 2025. Sfaturile unui trainer în educație financiară:
Cum îți poți proteja banii în 2025

Banii sunt foarte importanți în viața oricărui om, iar dacă nu vrem să ne aducă probleme, este bine să urmăm câteva sfaturi date de specialiști. Adrian Asoltanie a dezvăluit că, în primul rând, ar trebui să ne stabilim un obiectiv financiar și nu doar pe o lună, ci pe întregul an.

Adrian Asoltanie: „Anul ăsta nu ar trebui să fie: banii pe care îi ai, atât cheltui”

Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar. Adică să punem pe o bucată de hârtie şi legat de firma pentru cei care sunteți antreprenori, şi legat de casă, dacă sunteți cu copiii şi şotia, în care punem cea am vrea noi să se întâmple financiar anul acesta.

Dacă avem copii de peste 10-12 ani este bine să-i implicaţi şi pe ei pentru că poftele lor pot să deraieze destul de uşor bugetul unei familii ulterior.

Plus că şi ei învață că este important să stabilești o direcție în care mergi financiar, fie că e vorba de o mașina, de o vacanță, sau de o investiție pe bursă sau imobiliară, discuția despre un obiectiv financiar este foarte important.

Al doilea pas este bugetul şi cheltuielile familiei pe care le trecem estimativ şi vom avea o imagine clară asupra banilor, mai ales a celor care intră.

Ne uităm la picioarele financiare, adică sursele de venit pe care le avem şi cum s-ar simţi ele în 2025, pentru că există un risc de creştere a șomajului pe anumite industrii care vor intra colaps sub presiunea taxelor, impozitelor, dobânzilor şi a scăderii consumului.

O prioritate anul acesta ar fi adăugarea de picioare financiare noi, adică să mai găsim şi alte surse de venit care să vină să compenseze situaţia. La partea de cheltuieli, evident, că ar trebui mai multă atenție, mai multă curățenie„, a spus Adrian Asoltanie, la Antena 3 CNN.

Citește și: Ce educație financiară le-a oferit Dan Negru copiilor săi. Fiica lui muncește de la 13 ani: „Un om sărac poate să devină bogat”

Încă din luna ianuarie, fiecare persoană ar trebui să își facă bugetul financiar, pentru a vedea care sunt categoriile de cheltuieli, penbtru că s-ar putea să mai căutăm o sursă de venit, dacă este nevoie.

Bugetul financiar nu se face doar pe o lună, ci pe un an de zile, iar cel mai bun moment este la început de ianuarie. Se va vedea cât se adună pe niște categorii de cheltuieli pe care noi de obicei nu le luăm în calcul că zicem că nu este mare lucru 10-15 lei, dar se adună într-un an zile.

E un tabel care nu doar că îţi arată cât se duce pe o lună de zile, dar pe un an de zile şi îţi mai arată şi câte zile vei munci anul acesta pentru fiecare categorie în parte.

Sunt categorii pentru care muncești săptămâni sau luni de zile şi trebuie optimizate aceste cheltuieli pentru că va fi un an cu mari provocări.

Anul ăsta nu ar trebui să fie: cât ai, atât cheltui. Ar trebui să fie anul când în ziua de salariu întâi punem deoparte 10-15%, apoi după aceea ne ocupăm de restul cheltuielilor„, a mai spus specialistul.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…