Ilie Bolojan laudă parteneriatul strategic cu SUA: “A fost și va rămâne un pilon al politicii externe a României”

România este un stat democratic. Întărirea democrațiilor este un obiectiv permanent și România nu face excepție, a subliniat Președintele interimar al României, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.
Filip Stan
18 feb. 2025, 12:57
Ilie Bolojan laudă parteneriatul strategic cu SUA: “A fost și va rămâne un pilon al politicii externe a României”

„Sunt onorat să mă adresez d-voastră în calitate de președinte interimar al României pentru a transmite câteva mesaje. Primul mesaj e de stabilitate. În condițiile unui an dificil, România are coaliție de guvernare.”, a afirmat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, la Cotroceni.

El a subliniat că în condițiile unui an dificil din punct de vedere financiar-bugetar, România are o coaliție de guvernare ce asigură stabilitatea țării.

Citește și: Avertismentul lui Ilie Bolojan, în ziua negocierilor de la Riad: ”Pacea nu va fi una durabilă, dacă nu vor face ambele părți compromisuri”

„Gestionarea responsabilă a bugetului, menținerea unui nivel ridicat al investițiilor, care să genereze creștere economică și creșterea calității serviciilor publice, sunt condițiile pentru o bună guvernare”, a spus președintele interimar.

Bolojan a subliniat că menținerea unui nivel ridicat al investițiilor este una dintre condițiile pentru o bună guvernare. Un domeniu prioritar sunt investițiile în apărare.

„România împărtășește opinia că investițiile în apărare trebuie consolidate”

„Împărtășim cu SUA convingerea că investițiile în apărare trebuie consolidate, ceea ce România face deja, prin creșterea ponderii apărării în PIB”, a spus el.

Președintele interimar a subliniat că parteneriatul strategic cu SUA a fost și va rămâne un pilon al politicii externe a României.

„Legăturile noastre sunt profunde și împărtășim o comunitate de valori și de destin. Noi credem în această relație, care a progresat substanțial de-a lungul timpului, cum credem că se poate consolida și mai mult în substanța ei prin proiectele noastre comune, fie că e vorba despre domeniul securității, al securității energetice, al comerțului sau al investițiilor”, a completat Bolojan.

Președintele interimar a menționat includerea României în Programul Visa Waiver, care va avea un impact crucial asupra relațiilor noastre, inclusiv din perspectiva schimburilor culturale, științifice, a relațiilor dintre cetățeni.

Agresiunea Rusiei în Ucraina trebuie să înceteze

Ilie Bolojan a declarat că agresiunea Rusiei în Ucraina trebuie să înceteze, arătând că o încetare a focului, urmată cât mai curând de o pace justă și durabilă, reprezintă un obiectiv care trebuie urmat nu numai de părțile aflate în conflict, dar și de întreaga comunitate internațională.

„Peste câteva zile se împlinesc trei ani de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, în sine doar o continuare a aceluia din 2014. Este timpul ca această agresiune să înceteze. O încetare a focului, urmată cât mai curând de o pace justă și durabilă, reprezintă un obiectiv care trebuie urmat nu numai de părțile aflate în conflict, dar și de întreaga comunitate internațională.”

„Negocierile începute sunt un prim pas, dar pacea nu va fi una durabilă dacă ea nu va reprezenta rezultatul unor compromisuri acceptabile pentru ambele părți în egală măsură și dacă actorii internaționali nu vor pune la dispoziție un pachet cuprinzător de garanții de securitate pentru Ucraina, pe termen scurt și lung’, a afirmat Ilie Bolojan.

Aranjamentele de securitate trebuie completate de un plan amplu de reconstrucție, care să permită nu numai refacerea rapidă a țării, dar și sustenabilitatea din punct de vedere economic a suveranității Ucrainei.

În asigurarea tuturor acestor elemente ale păcii, rolul Uniunii Europene, inclusiv al țărilor din vecinătatea Ucrainei, va fi esențial.

În fața agresivității Rusiei, calea integrării europene a devenit mai necesară ca oricând

Anul 2024 a adus progrese majore pe această cale, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova. Este important ca aceste progrese să continue. La fel, integrarea europeană a regiunii Balcanilor de Vest, care rămâne de interes strategic pentru România și pe care o vom susține prin acțiuni concrete de sprijin.

Sprijinul pentru Republica Moldova este pentru România o datorie. Republica Moldova va avea alegeri parlamentare în acest an, iar reziliența sa trebuie întărită. Nu putem permite ca Rusia să folosească în continuare instrumente de șantaj și constrângere, așa cum am văzut recent cu folosirea energiei. Soluția pentru securitatea energetică este o cât mai bună interconectare cu România și cu Uniunea Europeană, iar pentru asta lucrăm intens.

„Pentru noi, securitatea și stabilitatea în zonă sunt esențiale. Însă vecinătatea noastră nu ne oferă doar provocări, ci și oportunități, iar aici mă refer la conectivitate. Fie că vorbim despre transport, despre energie sau despre rețele digitale, există un potențial imens în regiunea noastră și pentru rolul României.”

De aceea, coordonarea și proiectele comune cu Republica Moldova și Ucraina sunt vitale, ca și implicarea noastră în viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei. Mă refer aici și la potențialul relațiilor noastre cu parteneri din regiunea Balcanilor de Vest, cu Turcia, precum și cu state din Caucaz și din Asia Centrală, lucrând pe coordonatele conectivității.

Citește și: Ilie Bolojan, declarații la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice. Anularea alegerilor prezidențiale a fost „o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice”

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…