Ministrul de Interne şi şeful Poliţiei Române, convocaţi la Guvern în legătură cu bacalaureatul

Chestorul şef Petre Tobă, inspector general al Poliţiei Române, a fost convocat la Palatul Victoria, alături de ministrul de Interne, Radu Stroe, pentru a da explicaţii în legătură cu implicarea poliţiştilor în audierile de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", informează România TV.
Romania TV
08 iul. 2013, 14:50
Ministrul de Interne şi şeful Poliţiei Române, convocaţi la Guvern în legătură cu bacalaureatul

Potrivit Mediafax, premierul a declarat luni, referindu-se la intervenţia la Liceul „Bolintineanu”, că în opinia sa au existat nişte probleme de funcţionare, el arătând că, dacă acestea au fost în zona Parchetului, CSM poate lua măsuri, iar dacă au fost în zona Ministrului Afacerilor Interne (MAI), va discuta cu ministrul.

Ponta a precizat că el nu îl consideră vinovat pe purtătorul de cuvânt al MAI, chiar dacă a furnizat date care s-au dovedit ulterior neadevărate.

El a precizat că aşteaptă în acest sens o informare de la ministrul de Interne, Radu Stroe, arătând că şi acesta trebuie să afle de la cei din subordine cum s-au întâmplat lucrurile.

„Ministrul Stroe conduce Ministerul de Interne, are atribuţii privind coordonarea celor din subordinea sa. Nu e vinovat de ceva, o să discutăm ca asemenea situaţii să nu se mai repete. (…) Şi el mi-a transmis informaţiile pe care le avea, ulterior lucrurile s-au schimbat. O să vedem ce nu a funcţionat bine”, a spus Ponta.

El a mai arătat că persoanele care comit fraude trebuie sancţionate, dar că nu trebuie comise abuzuri, asigurând că pentru abuzurile comise vineri „nu o să rămână lucrurile aşa”.

Premierul Victor Ponta a mai spus că forţa statului trebuie sprijinită şi aplicată, dar conform legii, el arătând că procurorii nu sunt dumnezei şi trebuie să răspundă în faţa cuiva, dacă au încălcat legea.

„Toată lumea trebuie să fie responsabilă în faţa cuiva. Procurorii nu răspund în faţa Guvernului şi e foarte bine lucrul ăsta, dar în faţa cuiva trebuie să răspundă şi ei, că nu suntem, repet, mă refer şi la mine, ca fost procuror, nu suntem dumnezei şi n-ai voie să spui nimic”, a adăugat premierul.

El a precizat că este problema sa, ca premier, atunci când sute de poliţişti sunt puşi să dea năvală în şcoli.

„În momentul în care pui sute de poliţişti să dea grămadă într-o şcoală, da, este treaba mea ca prim-ministru. Totuşi şcoala e o instituţie de învăţământ care depinde de autoritate locală şi centrală şi pacea socială e un lucru care ţine de Guvern şi de mine, nu are cine altcineva, nu vă aşteptaţi să se ocupe preşedintele ţării de aşa ceva. De problemele de zi cu zi ale ţării răspunde primul-ministru şi e normal să intervin, să am poziţii”, a adăugat Ponta.

Ponta a adăugat că susţine în totalitate acţiunile organelor statului privind aplicarea legii, dar că nu vrea să vadă zeci sau sute de poliţişti care dau năvală în şcoli, arătând că poliţiştii trebuie să combată crima organizată sau contrabandiştii.

„Vreau să văd poliţişti care combat oamenii din crima organizată, contrabandiştii. Nu vreau să văd poliţişti care dau năvală în şcoli şi spitale. Asta nu se întâmplă într-o ţară europeană. Zeci, sute de poliţişti care dau năvală în şcoli nu reprezintă un stat democratic, european”, a spus Ponta.

El a subliniat faptul că forţa statului trebuie folosită conform Constituţiei şi a procedurilor legale, însă în special împotriva infractorilor.

„Sunt convins că avem procedurile şi prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penală să se desfăşoare în condiţii legale fără desfăşurări de forţă, fără abuzuri, fără manifestări care amintesc de vremuri dinainte de ’89, sau de vremea regimului Morar-Macovei, în care 20 de milioane de români sunt infractori şi trebuie cercetaţi şi abuzaţi de o mână de indivizi, o gaşcă, ca să folosesc un termen prezidenţial, care cred că doar prin forţă şi abuz pot să obţină ceva în ţară”, a spus Ponta.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

„Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susţinut proba de limba română a bacalaureatului la Liceul Dimitrie „Bolintineanu” din Capitală, n.r.), erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eşalon, care să fie audiate, dacă se putea azi (vineri, n.r.), mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eşalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiţi asupra supraveghetorilor bani nejustificaţi, fie sunt 16 elevi în privinţa cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceştia au fost cei vizaţi cu prioritate”, a declarat Staicu.

Procurorul şef Bogdan Staicu a mai spus că cei aproximativ 250 de elevi, împărţiţi în cele cinci săli de examinare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, în care s-au găsit sume nejustificate de bani în urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infracţiuni de corupţie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiaţi.

Vineri, 17 elevi au dat declaraţii de martori, la Poliţia Capitalei, iar luni au fost reluate audierile.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că „Poliţia a lucrat foarte corect”.

Stroe mai declara, vineri, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române în privinţa unui părinte bruscat de poliţişti la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Marian Golea prezintă zodiacul chinezesc iulie 2025. Ce zodii au karma grea în plină vară
Capital.ro
Permisul auto va fi înlocuit. UE a dat ordin României. Șoferii vor circula cu un nou tip de document
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum să îți răcorești locuința în zilele toride, fără aer condiționat. Trucul ingenios fără niciun cost
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane