Orașul cu 7 milioane de oameni care expiră în anul 2047. Metropola s-a dezvoltat galopant, însă este în pericol

Anul 2047 reprezintă un moment crucial pentru unul dintre cele mai importante și fascinante orașe ale lumii. Constituția orașului Hong Kong, în vigoare încă din 1997, va expira în acel an, iar viitorul său politic și economic este incert. Deși este acum un centru financiar global, cu o infrastructură modernă și o populație diversificată, soarta orașului va depinde de deciziile care vor fi luate în următoarele decenii.
Filip Stan
16 mart. 2025, 13:09
Orașul cu 7 milioane de oameni care expiră în anul 2047. Metropola s-a dezvoltat galopant, însă este în pericol

Orașul Hong Kong, cu o populație de 7,5 milioane de oameni, atrage investitori din întreaga lume datorită sectorului său financiar puternic și a statutului său de centru global de afaceri. Totuși, după anul 2047, când va expira acordul de retrocedare a teritoriului de către Marea Britanie către China, multe întrebări rămân fără răspuns cu privire la modul în care vor evolua lucrurile.

De ce expiră orașul Hong Kong în anul 2047

Istoria recentă a orașului Hong Kong este marcată de o serie de evenimente politice și teritoriale semnificative. În 1842, Hong Kong a fost cedat Marii Britanii ca urmare a înfrângerii Chinei în primul Război Anglo-Chinez. După cel de-Al Doilea Război Anglo-Chinez (1856-1860), Marea Britanie a preluat și Kowloon, iar în 1898 a închiriat teritoriile suplimentare din jurul orașului, cunoscute sub numele de „Noile Teritorii”, pentru o perioadă de 99 de ani, cu promisiunea că le va returna Chinei în 1997. În acel moment, Hong Kong se dezvoltase deja rapid, devenind un important centru financiar global, un rol pe care l-a păstrat și după retrocedare.

În 1982 au început negocierile între Londra și Beijing pentru încheierea acordului privind retrocedarea orașului. În cadrul acestui acord, China a promis că va respecta autonomia Hong Kong-ului timp de 50 de ani, aplicând principiul „o țară, două sisteme”. Acest principiu garanta Hong Kong-ului un grad larg de autonomie, inclusiv drepturi fundamentale ca independența justiției, pluralismul politic și libertatea de exprimare, dar cu excepția afacerilor externe și de apărare. Astfel, Hong Kong a devenit o regiune administrativă specială a Chinei, cu un statut juridic distinct.

Vezi și S-a deschis cea mai frumoasă grădină cu flori din România. Este un paradis în stil italian ce fură toate privirile

Ce urmează după anul 2047

După expirarea acordului în 2047, Hong Kong nu va mai beneficia de autonomia garantată de Marea Britanie. Acest lucru ridică întrebări cu privire la viitorul orașului, deoarece nu este clar în ce măsură China va mai respecta principiul „o țară, două sisteme”.

Un oficial chinez, Shen Chunyao, a sugerat că acest principiu nu va trebui neapărat modificat după 2047, dar a afirmat că este necesar ca „îmbunătățiri” să fie realizate pentru ca Hong Kong să își atingă întregul potențial pe termen lung.

Pe măsură ce se apropie termenul limită, mulți se întreabă dacă Hong Kong va rămâne un simbol al prosperității și libertății într-o eră globalizată sau dacă va deveni, treptat, mai integrat în sistemul politic și economic al Chinei continentale. Desigur, întreaga lume va urmări cu atenție evoluțiile din Hong Kong în următoarele două decenii, pentru a înțelege ce se va întâmpla într-o metropolă care a reușit să combine atât tradițiile, cât și inovațiile moderne, într-un mix fascinant și unic.

Citește și Casă cu trei dormitoare scoasă la vânzare pentru numai 5 lei. Trebuie renovată, dar se află în centrul orașului

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…