Ce riști să pățești dacă întrerupi tratamentul cu medicamentele dintr-o anumită categorie. Medic: ”Toată lumea trebuie să fie informată despre acest lucru”

Medicamentele dintr-o anumită categorie sunt asociate unui risc de agravare dramatică a simptomelor dacă sunt luate în mod discontinuu sau dacă, pur și simplu, se întrerupe brusc administrarea.
Irina Dumitrescu
19 mart. 2025, 19:04
Ce riști să pățești dacă întrerupi tratamentul cu medicamentele dintr-o anumită categorie. Medic: ”Toată lumea trebuie să fie informată despre acest lucru”

Este vorba despre medicamentele din clasa inhibitorilor pompei de protoni (IPP), a căror acțiune principală este diminuarea producerii de acid gastric. Milioane de oameni, printre care cei diagonsticați cu reflux gastroesofagian, iau aceste pastile pentru a ameliorarea simptomelor precum arsurile la stomac și dificultatea de înghițire.

Potrivit presei britanice, milioane de oameni ar putea fi dependenți fără să știe de medicamentele pentru reflux acid, realizând asta doar atunci când încearcă să întrerupă administrarea și simptomele se agravează dramatic, după cum susține un medic de familie.

Medicamentele din clasa inhibitorilor pompei de protoni (IPP) sunt printre cele mai utilizate medicamente din lume, cu 73 de milioane de rețete eliberate în Anglia în perioada 2022-23. În România, pastilele de acest fel pot fi cumpărate și fără rețetă.

Medicul de familie britanic Ahmed Abd Elbary susține că pacienții, când încetează să ia pastilele de acest fel, refluxul acid revine ”chiar mai sever” decât înainte de tratament.

Citește și Legumele și zarzavaturile, la prețuri de delicatese. Banala salată de primăvară va deveni un preparat de lux

Dr. Elbary explică, într-un clip cu peste 394.000 de vizualizări pe Instagram, că acest lucru se întâmplă deoarece stomacul reacționează la întreruperea medicației prin ”producerea de mai mult acid”, cunoscută medical ca hipersecreție acidă de rebound.

”Cred că este prescris mult prea des și oamenii nu sunt conștienți că poate provoca simptome de rebound”, consideră medicul, citat de Daily Mail, notează libertatea.

Reboundul este suma manifestărilor negative produse de anumite clase de medicamente, în urma administrării în mod discontinuu sau a întreruperii tratamentului.

”Să zicem că începeți să luați acest medicament pentru arsurile la stomac sau reflux. Când începeți să-l întrerupeți, stomacul dumneavoastră reacționează, de fapt, producând mai mult acid, ceea ce face ca refluxul să fie și mai rău și arsurile la stomac mai intense. Acest lucru înseamnă că este foarte greu să întrerupeți, de fapt, medicația. Lucrul nebunesc este că reboundul este adesea mai rău decât simptomul inițial, înainte de a începe tratamentul”, mai spune medicul britanic.

Dr. Elbary spune că este important ca pacienții să cunoască aceste lucruri.

”Toată lumea trebuie să fie informată despre acest lucru înainte de a începe medicația. Vă rog, să nu opriți brusc sau să schimbați vreunul din medicamentele dumneavoastră dacă le luați. Poate există un motiv pentru care aveți nevoie de ele pe termen lung. Cu toate acestea, dacă sunteți îngrijorat de orice efecte secundare sau simptome de sevraj, asigurați-vă că le menționați medicului dumneavoastră”, recomandă medicul.

Conform sursei citate, medicii de familie avertizează de mult timp că, deși medicamente cu substanță activă omeprazol sau lansoprazol pot combate rapid simptomele de arsuri la stomac, ideal ar trebui ca acestea să fie utilizate doar pentru o lună sau două.

Citește și Crește valoarea bonurilor de masă. Care va fi valoare per tichet

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri