Salariul unei stewardese este, pentru mulți, un mister. Zborurile către destinații exotice și stilul de viață extravagant par să fie la ordinea zilei pentru cei care nu cunosc salariile din domeniul aerian.
Cristina, o fostă stewardesă la Watar Airways și Emirates a venit cu o postare prin care a explicat cum este compus salariul unei însoțitoare de bord și care sunt motivele pentru care acesta poate varia de la o lună la alta. Însă, tânăra a menționat că nu va face comparații cu companii europene precum Wizzair, TAROM sau Rynair.
„Când o să vedeți cifra, o să înțelegeți de ce vorbesc despre companiile la care am zburat eu – Qatar și Emirates, care sunt cele mai bune companii aeriene”, a spus aceasta.
Citește și: Adio check-in și bilete de avion! Schimbări radicale la zborul cu avionul
Salariul unei însoțitoare de bord este format din trei componenete: salariul de bază, plata pentru orele de zbor și diurna. Fiecare dintre acestea contribuie la suma finală care este încasată de angajată la finalul lunii.
„Salariul de bază este la fel pentru toată lumea. Se schimbă doar dacă avansezi la business class, first class sau dacă crești în vechime. Dar dacă eu zbor la economic și tu zbori la economic, avem același salariu de bază. Indiferent de câte ore zbori, acel salariu rămâne la fel”, a explicat stewardesa.
Totodată, potrivit acesteia, diferențele apar în funcție de orele de zbor.
„Dacă tu zbori 100 de ore și eu zbor 50 de ore, tu câștigi mai mult pentru că suntem plătite și pe orele de zbor. Iar dacă amândouă zburăm același număr de ore, tot putem câștiga diferit din cauza diurnelor.”
Diurna, al treilea element important din salariu, variază în funcție de destinația în care stewardesa aterizează.
„Dacă tu zbori în Miami, New York, Noua Zeelandă, Elveția, Paris, și eu zbor în India, Thailanda, Bali – deci în general în Asia sau Africa – clar tu vei avea un salariu mai mare. De ce? Pentru că aceste orașe sunt, în general, mai scumpe și câștigi mai mult din diurnă. Scopul diurnei este ca tu să mănânci micul dejun, prânzul și cina.”, a mai spus aceasta.
Concret, salariile variază între 10.000 și 15.000 de lei pe lună, însă lucrurile se schimbă atunci când vine vorba de bonus.
„Aici este twist-ul care mie îmi place. În anul 2023, Emirates a reintrodus salariul bonus, care practic nici măcar nu este salariu. Este un bonus. După 10 ani, compania a reintrodus acest lucru pentru că au făcut foarte mulți bani după COVID. Oamenii au început să zboare, au mers cu avioanele pline ochi și s-au gândit să împartă acest profit – o parte din acest profit, desigur, cu angajații.”, a spus Cristina.
Potrivit tinerei, indiferent că ești stewardesă sau pilot, primești o parte din acest bonus.
„Dacă salariul normal poate ajunge la 15.000 lei, cu acest bonus poate urca mult mai sus. În 2023, bonusul acesta a fost în valoare de 35.000 lei, adică aproximativ 7.000 de euro. Eu, în anul acela, am primit doar jumătate, pentru că eram în companie de șase luni. Oamenii care erau în companie de peste un an au primit întreg. Adică oamenii și-au cumpărat mașini, au investit, au făcut ce-au vrut cu banii ăștia.”
@stewardesadelazero ce parere ai despre salariul unei stewardese Emirates si Qatar Airways? 🇦🇪🇶🇦 #emiratescabincrew #qatarairways #wizzaircrew✈️ #stewardesa #flightattendant #stewardess #crewlife #salariu #romania #bucuresti #constanta #brasov #iasi #cluj ♬ original sound – Tina Kristina
Mai mult, Cristina a mărturisit că suma primită la final de lună sare de 17.000 de lei.
„Ajungi la peste 17.000 lei care îți intră net în contul bancar. Și nu trebuie să plătești chirie, nu plătești nici măcar utilitățile – curent, apă. Nici măcar nu știam cât costă aceste chestii. Singura chestie pe care o plăteam era internetul”, a mai adăugat aceasta.
Citește și: Zbor de la 99 de lei către o destinație de vacanță iubită de români. Noua rută lansată de Wizz Air