Rețeta de mici ca la Deduleşti este una râvnită de mulți români. Mai întâi, iată ingredientele: 1 kg carne tocată de porc, 250 g seu de oaie, 10 căței de usturoi (bine pisați sau tocați fin), 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu, 1 linguriță de ienibahar pisat, 1 linguriță de cimbru pisat, piper negru proaspăt măcinat, după gust
sare, după gust, câteva linguri de zeamă de carne (sau supă concentrată), 2 linguri de apă (adăugată treptat în timpul frământării).
Citeşte şi: Rețetă delicioasă. Coaste de porc în marinadă, o explozie de arome care se topește în gură
Modul de preparare este următorul: carnea și seul se trec de două ori prin mașina de tocat, pentru o textură fină și uniformă, apoi se adaugă sare, piper, bicarbonat, condimentele, usturoiul, zeama de carne și apa. Amestecul se frământă energic cu mâna timp de 15 minute. Se adaugă apa treptat, astfel încât pasta să capete o consistență omogenă și lipicioasă.
După frământare, compoziția se lasă la rece, în frigider (sau pe gheață), pentru 5-6 ore, acoperită. Înainte de preparare, se formează micii cu mâna umezită în apă, din porții egale de pastă. Grătarul se încinge bine și se curăță frecându-se cu o bucată de seu de oaie, pentru un gust autentic și pentru a evita lipirea micilor!
Secretul grataragiilor de pe Dealul Negru îl reprezintă combinația dintre carnea de porc, seu de oaie și condimentele aromate, care dau un gust aparte micilor. De asemenea, pentru ca micii să rămână suculenți și să nu se strângă la gătit, pasta trebuie „bătută”, adică ridicată și trântită pe masa de lucru de mai multe ori, pentru a încorpora cât mai mult lichid. Se pot adăuga chiar până la două căni de apă sau zeamă la 1,5 kg de carne.
Micii se servesc calzi, direct de pe grătar. Dacă se răcesc, își pierd din savoare!