Avertisment de la BNR: Sunt crize suprapuse, este presiune. Dacă o pierdem din mână mi-e greu să cred că o mai prindem

Economiștii avertizează că „ne poate aștepta un dezastru de proporții catastrofale dacă România merge către direcția anti-Occident”.
Filip Stan
07 mai 2025, 08:58
Avertisment de la BNR: Sunt crize suprapuse, este presiune. Dacă o pierdem din mână mi-e greu să cred că o mai prindem

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat faptul că această criză politică se suprapune cu problemele economice pe care România deja le are și asta pune o presiune foarte mare asupra cursului valutar, de aceea euro a depășit pragul psihologic de 5 lei.

„Este o presiune pe cursul valutar. A fost gestionată adecvat azi. Deprecierea e totuși de numai două procente, e o depreciere mică. Am depășit un prag psihologic și emoția e mare, dar Banca Națională face tot ce poate pentru a nu pierde din mână o situație care dacă e pierdută din mână o dată mi-e greu să cred că o mai prindem înapoi”, a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

BNR: Este o perioadă de tensiune și presiune

„E o perioadă de tensiune, presiune, în care trebuie să fim activi și care s-a concretizat în urma unor crize suprapuse, o criză politică și o situație economică dificilă chiar de dinainte. E evident că România s-a bazat pe intrări de capital. Au venit din fonduri europene, investiții străine. Dacă cineva decide că n-are nevoie de fonduri europene, că trebuie să facă naționalizări sau alte năzbâtii economice evident că acest flux de bani care ține România în viață se va opri. Deja avem sincope. Orice decizie economică de schimbare a mersului acestei țări va da peste cap economia țării. Va fi un impact negativ. O criză politică prelungită nu face decât să accentueze o criză economică și așa complicată”, a mai avertizat Suciu.

Tăvălugul financiar se rostogoleşte periculos, euro a trecut de pragul de 5 lei. BNR, anunţ oficial la ora 13.00 despre banii românilor. Situaţia se agravează pe zi ce trece

Analistul Iancu Guda a avertizat că lucrurile pot ajunge chiar mai grave. „Lucrurile pot ajunge chiar mai grave. Avem retrageri în două zile de trei miliarde de euro din România, investitorii și-au pierdut încrederea în riscul de orientare a României într-o poziție anti-occidentală și asta se vede clar și are legătură cu alegerile de pe 4 mai. BNR a avut una dintre cele mai grele zile, ieri și azi, de după 1989 pentru a ține piețele echilibrate. Avem un deficit comercial și plătim mai multă valută la import decât încasăm la export, vreo 30 mld. de euro, care înseamnă cerere mai mare, de vreo 80 mil. euro pe zi. Au fost retrageri de capital de 30 de ori mai mari decât o zi normală și asta nu are de-a face cu deficitele din spate pentru că România era finanțabilă până duminică seară”, a mai spus Guda.

El a mai precizat că „factorul declanșator a fost primul tur al alegerilor”. „E doar începutul. Datoria BNR e ca din rezerva valutară să aibă grijă de cursul și de economia per ansamblu din perspectiva inflației. Dacă lucrurile vor degenera după 18 mai și se instaurează un regim suveranist care e anti-Occident este clar că aceste ieșiri de capital vor fi și mai grave, nu mai avem nici intrări de capitaluri, fonduri europene și investiții străine directe. Deprecierea monedei duce la inflație, dobânzi mari, blocarea creditării și colaps total. Nicio țară de pe pământ n-a avut așa ceva vreodată, ce promite Simion, dobânzi 0 la toate creditele. Așa ceva e colaps total. Așa ceva nu e posibil. Ne poate aștepta un dezastru de proporții catastrofale dacă România merge către direcția anti-Occident. Nu are măsura cifrelor. Nu poți să le promiți oamenilor mere otrăvite care ne omoară și să le zici că bunăstarea se poate crea din pix. Aceste măsuri sunt ca apa și uleiul. E clar că sunt minciuni electorale. Nu sunt doar minciuni, sunt și aberații care nu se leagă. Lucrurile astea mi se pare că sunt făcute doar pentru a obține niște alegeri. Dacă punem toate lozincile astea suveraniste pe hârtie ne doare capul”, a mai spus el.

Creşterea economică din zona euro încetineşte în aprilie; sectorul serviciilor aproape de stagnare, arată datele PMI

Economia zonei euro a continuat să se extindă în luna aprilie, dar într-un ritm mai lent, pe fondul unei cereri în scădere şi al stagnării aproape complete a sectorului serviciilor, potrivit indicelui compozit PMI publicat de S&P Global şi Hamburg Commercial Bank (HCOB), relatează CNBC.

Indicele HCOB Eurozone Composite PMI a scăzut la 50,4 în aprilie, de la 50,9 în martie, situându-se doar uşor peste pragul de 50 care separă creşterea de contracţie.

”Creşterea economică a zonei euro a încetinit la începutul trimestrului doi, după o revenire modestă în primele trei luni ale anului. Sectorul serviciilor, care este un motor esenţial al economiei, a stagnat practic în aprilie”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef al Hamburg Commercial Bank.

Indicele PMI pentru servicii a coborât la 50,1, de la 51,0 în martie, cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni şi foarte aproape de pragul neutru.

Optimismul firmelor din servicii s-a diminuat, iar indicele privind aşteptările de afaceri a scăzut la 55,1 de la 57,8 – cel mai redus nivel din ultimele 18 luni.

Cererea generală a înregistrat o scădere pentru a 11-a lună consecutiv, într-un ritm uşor mai accentuat decât în martie. Atât producătorii, cât şi furnizorii de servicii au raportat o scădere a vânzărilor. Indicele noilor comenzi a coborât la 49,1 de la 49,5.

Comenzile pentru export au continuat să scadă, deşi într-un ritm mai lent – cel mai lent din ultimii trei ani.

Companiile s-au bazat pe reducerea stocurilor restante pentru a-şi menţine activitatea, în condiţiile în care comenzile neexecutate au scăzut pentru a 25-a lună la rând.

Prețul la curent electric se dublează pentru clienții PPC, de la 1 iulie. Care sunt noile oferte ale furnizorului DOCUMENT

În ciuda ritmului lent de creştere, angajările în blocul euro au crescut pentru a doua lună consecutiv, deşi într-un ritm modest şi doar în sectorul serviciilor. În schimb, companiile din industrie au continuat să reducă locurile de muncă pentru a 23-a lună consecutiv.

La nivel naţional, datele arată variaţii semnificative. Irlanda a condus creşterea, cu un PMI de 54,0, urmată de Spania (52,5) şi Italia (52,1 – maxim al ultimelor 11 luni). Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere marginală, cu un indice de 50,1, în timp ce Franţa a rămas în teritoriu de contracţie, la 47,8.

În ceea ce priveşte inflaţia, datele din aprilie arată o nouă temperare a presiunilor atât asupra costurilor de producţie, cât şi asupra preţurilor finale, acestea atingând cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni.

”Inflaţia a continuat să scadă, iar tot mai mulţi membri ai Băncii Centrale Europene indică posibilitatea unei noi reduceri a dobânzii de referinţă în iunie. Aceste date par să le susţină poziţia”, a concluzionat de la Rubia.

 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu banii din conturile curente ale românilor. Toți cei care au salariu pe card sau bani de zi cu zi trebuie să știe. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Raiffeissen sau CEC Bank și profitul este uriaș
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Amenzi uriaşe pentru românii care stau la bloc şi ţin bicicleta pe casa scării. Este interzis prin lege
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Prezentatorul TV care se pune pe făcut bani. Vrea să dea marea lovitură
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia