Roșiile au devenit tot mai scumpe de la an la an. Cu cât crește prețul de la fermă la magazin

La nivel European, prețul roșiilor în stațiile de ambalare a ajuns, în medie, la 184 de euro suta de kilograme (toate tipurile), fiind cu 26% mai mare față de perioada similară a anului trecut și cu 8,2% peste media ultimilor cinci ani. Dacă ne uităm la roșiile cherry, acestea au un preț mediu la nivelul UE de 277 de euro suta de kilograme, după o scumpire de 23% față de anul trecut, dar o ieftinire cu 8,5% față de martie. În schimb, roșiile rotunde s-au ieftinit sub media ultimilor cinci ani, de 124 de euro, ajungând la 119 euro suta de kilograme față de 96 de euro anul trecut, în aceeași perioadă (plus 23%).
Alina Costache
07 mai 2025, 15:45
Roșiile au devenit tot mai scumpe de la an la an. Cu cât crește prețul de la fermă la magazin
Roșiile țuguiate, un adevărat pericol pentru sănătate

Spania, cel mai mare producător de roșii din Europa, are roșiile rotunde, în medie, cu 46% mai scumpe la poarta stațiilor de sortare, sau mai exact 89 de euro suta de kilograme, iar roșiile cherry cu 56% mai scumpe decât anul trecut, adică 184 de euro suta de kilograme, scrie Economica.net.

Italia, al doilea cel mai mare producător UE, are prețuri medii de 288 de euro suta de kilograme sortimentul cherry (plus 7% față de anul trecut), iar pentru roșiile rotunde nu există date.

România a produs anul trecut, din datele Comisiei Europene, 231.000 de tone de roșii, fiind al șaptelea producător european.

Citșete și: Combinații de legume periculoase în grădină. Ce să nu plantezi niciodată lângă roșii, compromiți toată recolta

În timp ce europenii au scumpit roșiile cu până la 23% față de anul trecut, în funcție de sortiment, marfa turcească care acoperă mare parte din necesarul de consum din România a rămas la aceleași prețuri ca anul trecut, indică date europene consultate de Economica.

Roșiile românești apar după 15-20 mai. Necesarul de consum mai mare plasează însă România pe locul patru în Europa între importatori (din afara UE), cu 44.647 tone în acest an comercial (octombrie 2024-aprilie 2025), dintr-un total de 524.492 de tone.

Citește și: Greșeala pe care o faci când depozitezi roșiile acasă. Cum să le păstrezi proaspete și gustoase mai mult timp

România se aprovizionează cu roșii cu precădere din Turcia, de unde vine 99,5% din marfa importată din afara granițelor UE, respectiv 27,8 mii de tone în anul de comercializare 2024/2025 (octombrie – februarie), respectiv 64,8 mii de tone în anul comercial trecut.

Cât despre prețuri, în medie, marfa turcească (toate categoriile de roșii) s-a vândut în februarie (ultimele date disponibile) cu 152 de euro 100 de kilograme (1,52 de euro kilogramul vs preț mediu în UE de 1,84 de euro kilogramul) față de 154 de euro suta de kilograme anul trecut. Ca medie a primelor cinci luni din acest an comercial (octombrie 2024-februarie 2025), prețurile roșiilor turcești s-au ieftinit cu aproximativ 2%.

 

O treime din fructele și legumele, în special roșii, din Turcia sunt contaminate cu pesticide

Aproape o treime din fructele și legumele vândute în Istanbul conțin reziduuri de pesticide care depășesc limitele legale sau includ substanțe chimice neaprobate, indică un studiu recent realizat de Greenpeace Turcia.

Studiu Greenpeace, mesaj alarmant privind legumele din Turcia. Rezultatele au arătat că aproximativ 61% dintre probe, fructe și legume vândute în Istanbul, conțineau reziduuri multiple de pesticide. În 51 de eșantioane, reziduurile depășeau limitele legale stabilite de autoritățile turce, iar 50 dintre acestea conțineau pesticide neautorizate, potrivit bianet.org.

Un nou raport emis de Greenpeace Turcia a dezvăluit că 1/3 din fructele și legumele recoltate în Istanbul nu au trecut de standardele privind siguranța pesticidelor.

Prin studiu s-au examinat 155 de mostre de fructe și legume recoltate din cinci lanțuri de supermarketuri și din diferite piețe din Istanbul. Acestea au fost testate într-un laborator acreditat internațional. Rezultatele au arătat că 61% din probe au conținut multiple reziduuri de pesticide, în timp ce 43% au avut cel puțin un pesticid din categoria polifluoroalchilatelor (PFAS) – substanțe toxice durabile, cunoscute pentru persistența în mediu și riscurile potențiale de sănătate.

În plus, 31,6% din legumele și fructele analizate au conținut cel puțin un pesticid din clasa celor perturbatoare hormonal, toxice pentru neurodezvoltare, cancerigene.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 12 mai. Ghinion pentru Gemeni
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Documentul obligatoriu de care ai nevoie dacă renovezi apartamentul. Fără el, poți fi amendat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un oraș din România, măsură drastică. Interzice fumatul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
ZODIA care trebuie să evite călătoriile până în luna iunie, potrivit faimoasei Cristina Demetrescu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Ai o astfel de alarmă la mașină? Riști o amendă uriașă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Urmaşii unui nobil maghiar au pierdut procesul prin care revendicau o jumătate dintr-un sat