Roșiile au devenit tot mai scumpe de la an la an. Cu cât crește prețul de la fermă la magazin

La nivel European, prețul roșiilor în stațiile de ambalare a ajuns, în medie, la 184 de euro suta de kilograme (toate tipurile), fiind cu 26% mai mare față de perioada similară a anului trecut și cu 8,2% peste media ultimilor cinci ani. Dacă ne uităm la roșiile cherry, acestea au un preț mediu la nivelul UE de 277 de euro suta de kilograme, după o scumpire de 23% față de anul trecut, dar o ieftinire cu 8,5% față de martie. În schimb, roșiile rotunde s-au ieftinit sub media ultimilor cinci ani, de 124 de euro, ajungând la 119 euro suta de kilograme față de 96 de euro anul trecut, în aceeași perioadă (plus 23%).
Alina Costache
07 mai 2025, 15:45
Roșiile au devenit tot mai scumpe de la an la an. Cu cât crește prețul de la fermă la magazin
Roșiile țuguiate, un adevărat pericol pentru sănătate

Spania, cel mai mare producător de roșii din Europa, are roșiile rotunde, în medie, cu 46% mai scumpe la poarta stațiilor de sortare, sau mai exact 89 de euro suta de kilograme, iar roșiile cherry cu 56% mai scumpe decât anul trecut, adică 184 de euro suta de kilograme, scrie Economica.net.

Italia, al doilea cel mai mare producător UE, are prețuri medii de 288 de euro suta de kilograme sortimentul cherry (plus 7% față de anul trecut), iar pentru roșiile rotunde nu există date.

România a produs anul trecut, din datele Comisiei Europene, 231.000 de tone de roșii, fiind al șaptelea producător european.

Citșete și: Combinații de legume periculoase în grădină. Ce să nu plantezi niciodată lângă roșii, compromiți toată recolta

În timp ce europenii au scumpit roșiile cu până la 23% față de anul trecut, în funcție de sortiment, marfa turcească care acoperă mare parte din necesarul de consum din România a rămas la aceleași prețuri ca anul trecut, indică date europene consultate de Economica.

Roșiile românești apar după 15-20 mai. Necesarul de consum mai mare plasează însă România pe locul patru în Europa între importatori (din afara UE), cu 44.647 tone în acest an comercial (octombrie 2024-aprilie 2025), dintr-un total de 524.492 de tone.

Citește și: Greșeala pe care o faci când depozitezi roșiile acasă. Cum să le păstrezi proaspete și gustoase mai mult timp

România se aprovizionează cu roșii cu precădere din Turcia, de unde vine 99,5% din marfa importată din afara granițelor UE, respectiv 27,8 mii de tone în anul de comercializare 2024/2025 (octombrie – februarie), respectiv 64,8 mii de tone în anul comercial trecut.

Cât despre prețuri, în medie, marfa turcească (toate categoriile de roșii) s-a vândut în februarie (ultimele date disponibile) cu 152 de euro 100 de kilograme (1,52 de euro kilogramul vs preț mediu în UE de 1,84 de euro kilogramul) față de 154 de euro suta de kilograme anul trecut. Ca medie a primelor cinci luni din acest an comercial (octombrie 2024-februarie 2025), prețurile roșiilor turcești s-au ieftinit cu aproximativ 2%.

 

O treime din fructele și legumele, în special roșii, din Turcia sunt contaminate cu pesticide

Aproape o treime din fructele și legumele vândute în Istanbul conțin reziduuri de pesticide care depășesc limitele legale sau includ substanțe chimice neaprobate, indică un studiu recent realizat de Greenpeace Turcia.

Studiu Greenpeace, mesaj alarmant privind legumele din Turcia. Rezultatele au arătat că aproximativ 61% dintre probe, fructe și legume vândute în Istanbul, conțineau reziduuri multiple de pesticide. În 51 de eșantioane, reziduurile depășeau limitele legale stabilite de autoritățile turce, iar 50 dintre acestea conțineau pesticide neautorizate, potrivit bianet.org.

Un nou raport emis de Greenpeace Turcia a dezvăluit că 1/3 din fructele și legumele recoltate în Istanbul nu au trecut de standardele privind siguranța pesticidelor.

Prin studiu s-au examinat 155 de mostre de fructe și legume recoltate din cinci lanțuri de supermarketuri și din diferite piețe din Istanbul. Acestea au fost testate într-un laborator acreditat internațional. Rezultatele au arătat că 61% din probe au conținut multiple reziduuri de pesticide, în timp ce 43% au avut cel puțin un pesticid din categoria polifluoroalchilatelor (PFAS) – substanțe toxice durabile, cunoscute pentru persistența în mediu și riscurile potențiale de sănătate.

În plus, 31,6% din legumele și fructele analizate au conținut cel puțin un pesticid din clasa celor perturbatoare hormonal, toxice pentru neurodezvoltare, cancerigene.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Mărire uriaşă a impozitului pe câştiguri la pariuri! Ministerul Finanţelor a facut anunţul oficial
Capital.ro
Toată Rusia e în doliu. L-AU UCIS. Ucraina își vede visul împlinit cu armele americanilor
Playtech.ro
În ce țări poți ajunge cu trenul din România. Cât costă biletul și câte ore faci pe drum în funcție de destinație
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Românii care vor fi luați în armată. S-a depus proiectul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Gestul SFÂȘIETOR făcut de fiul lui Ion Cernea, înainte ca sicriul cu trupul neînsuflețit al tatălui său să fie băgat în groapă
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Ce riscuri își asumă clienții când schimbă furnizorul de energie. Capcanele din contractele la curent
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs