Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume, se confruntă cu cea mai mare depreciere a pieței din România de la criza din 2009, după ce o creștere a susținerii extremei drepte în scrutinul prezidențial de duminică a provocat o cădere a guvernului.
Leul, una dintre cele mai stabile monede din Europa de Est, se află sub presiune și a scăzut deja considerabil față de euro. Banca Națională a României s-a retras de la o evaluare pe care o menține de ani de zile ca răspuns la turbulențele de pe piață provocate de victoria în primul tur al unui „ultranaționalist”.
Scumpirea arată îngrijorarea crescândă a investitorilor cu privire la capacitatea României de a limita cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană. Perspectiva unei posibile victorii a extremei drepte la alegerile prezidențiale din această lună și demisia prim-ministrului au sporit presiunea asupra monedei și au determinat banca centrală să modifice intervalul de tranzacționare gestionat, pe care l-a aplicat cu succes timp de aproape doi ani, către un nivel mai slab.
Reacția politică reprezintă un test pentru guvernatorul Mugur Isărescu, a cărui vechime aproape neîntreruptă de 35 de ani de la banca centrală depășește cu mult cea a colegilor săi.
Această experiență va fi necesară deoarece România, care organizează un tur de scrutin pe 18 mai pentru a decide cine va deveni șef al statului, are un președinte interimar și un prim-ministru interimar simultan pentru prima dată de la căderea comunismului.
Banca Națională a României își schimbă intervalul de tranzacționare pentru leu, deși va menține o politică de stabilizare a acestuia ca parte a așa-numitei flotanțe gestionate, potrivit unei persoane familiarizate cu elaborarea politicilor băncii centrale.
Noul nivel – care a scăzut cu 2,9% până acum în această săptămână, la 5,12 lei față de euro – reflectă dezechilibrele economice și riscul politic, a declarat persoana sub rezerva anonimatului, deoarece planurile sunt făcute în spatele ușilor închise.