Într-o notă recentă adresată clienților, JPMorgan a anunțat că pariază pe creșterea valorii euro față de leu pe piețele valutare spot, în contextul în care semnele arată o schimbare a politicii de intervenție a Băncii Naționale a României (BNR) după primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Mizăm pe creșterea valorii euro față de leul românesc pe piaţa spot, vizând inițial o creștere totală de 5% a cursului EUR/RON, calculată față de nivelul de dinaintea intervenției”, a declarat Anezka Christovova, analistă la JPMorgan.
Conform băncii americane, există două scenarii de devalorizare a leului: unul moderat, cu o scădere de 3-5%, care ar duce cursul euro-leu la niveluri de 5,15-5,25 lei, și un scenariu sever, în care deprecierea ar putea ajunge între 15% și 20%, ducând euro până la 5,75-6 lei.
„Am argumentat că sunt șanse de 50/50 între cele două scenarii de devalorizare, însă evoluțiile de pe teren vor conta enorm”, a explicat Christovova. Tot ea a adăugat că „un rezultat diferit în turul al doilea al alegerilor prezidențiale sau o schimbare de discurs din partea lui George Simion ar putea modifica aceste probabilități”.
Pe fondul acestor incertitudini, miercuri, 7 mai 2025, cursul oficial publicat de Banca Națională a României a atins un nou record de 5,09 lei/euro, iar pe piața interbancară moneda europeană se tranzacționa deja aproape de pragul de 5,1 lei. Această evoluție a fost alimentată de temerile legate de stabilitatea politică și fiscală a țării.
Bloomberg scrie că leul românesc, considerat până recent una dintre cele mai stabile monede din Europa de Est, s-a prăbușit după ce rezultatul alegerilor a generat o schimbare în politica monetară a BNR. Scăderea a semnalat faptul că banca centrală s-a retras de la o evaluare pe care o menține de ani de zile ca răspuns la turbulențele de pe piață provocate de victoria în primul tur a unui lider ultranaționalist, notează agenția.
Potrivit unei surse familiare cu deciziile de politică monetară, citată sub anonimat, Banca Națională a schimbat intervalul de tranzacționare al leului față de euro în cadrul flotanței gestionate, după aproape doi ani de stabilitate, și a permis o depreciere controlată. Noul prag reflectă dezechilibrele economice ale României și riscurile politice în creștere. În doar câteva zile, moneda națională a pierdut aproximativ 2,9% din valoare, coborând la un curs de 5,12 lei/euro.
Situația pune la încercare experiența guvernatorului Mugur Isărescu, aflat în fruntea BNR de aproape 35 de ani, o continuitate fără egal în rândul băncilor centrale din lume. Acesta trebuie acum să gestioneze o criză politică fără precedent: România are în prezent atât un președinte interimar, cât și un premier interimar – o situație unică de la căderea comunismului.
Reacția autorităților române a venit rapid. Ministrul interimar al Finanțelor, Barna Tanczos, a încercat să calmeze piețele declarând că „deficitul bugetar este sub control”, iar „factorii de decizie gestionează presiunile asupra monedei”. Totuși, incertitudinile legate de turul doi al alegerilor prezidențiale programat pentru 18 mai și direcția viitoare a politicii economice continuă să îngrijoreze investitorii.