Vlad Ciurea spune că un aliment adorat de români și nu numai ar trebui mai degrabă interzis, având în vedere efectul nociv pe care îl are asupra creierului. Este vorba despre cartof, în special sub forma cartofilor prăjiți. Deși mulți îi consumă frecvent, medicul susține că această alegere alimentară nu oferă niciun beneficiu pentru creier, ba dimpotrivă, îi afectează funcționarea.
„Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Cartoful, în general, îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală. (…). Toate prăjelile fac rău, tot ce se face în ulei fierbinte. Dacă ne mai gândim și la cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău. Și super condimentate, la fel fac rău”, a declarat Vlad Ciurea în cadrul emisiunii iThink, difuzată pe Antena 3.
Acesta a adaugat că nu doar cartofii ar trebui consumați cu moderație, ci și pâinea albă, un aliment prezent zilnic pe masa multor români. Deși poate părea inofensivă, pâinea consumată în exces are efecte similare asupra creierului: „Pâinea, în cantitate mică, este bună. Dar pâinea pentru creier, moleșește activitatea cerebrală. Tot carbohidrat este la bază. Iar amidonul stă la baza carbohidraților. Îmi pare rău, dar astea sunt adevărurile”.
Pe lângă aceste alimente, Vlad Ciurea recomandă evitarea tuturor produselor prăjite, foarte grase sau intens condimentate, care afectează nu doar sănătatea fizică, ci și claritatea mentală.
Un alt aspect important pentru sănătatea creierului este viața sexuală activă. Profesorul Vlad Ciurea a explicat, în cadrul unui podcast, cum relațiile cu partenerul contribuie la menținerea unei minți sănătoase. „Totul face parte din viața noastră, și cum ne alimentăm, cum bem, dar este și acest instinct pe care îl avem și această parte este bine să o avem. În orice caz, sunt de acord”, a declarat medicul Vlad Ciurea. De asemenea, profesorul a precizat că frecvența relațiilor intime variază în funcție de vârstă. Persoanele tinere, cu vârste între 20 și 24 de ani, pot întreține relații o dată sau de două ori la 1-2 zile, iar această frecvență scade treptat odată cu înaintarea în vârstă, ajungând la o dată la 2-3 zile în cazul persoanelor de peste 40 de ani.
Reputatul neurochirurg Vlad Ciurea a întocmit o listă succintă de obiceiuri care susțin sănătatea creierului:
1.Începeți dimineața cu muzică! Muzica ne dă o stare de bine, indiferent de vârsta pe care o avem.
2. Faceți exerciții fizice regulate! Pentru a funcționa bine, creierul are nevoie de mult oxigen. Acesta din urmă este dus la creier de sânge, a cărui bună circulație este stimulată de exerciții fizice.
3. Nu vă opriți din învățat! Curiozitatea menține rezerva cognitivă. Cu cât practicați mai mult activități de stimulare cognitivă, cu atât creierul va fi mai capabil să compenseze pierderile neuronale.
4. Conectați-vă cu lumea înconjurătoare! O persoană activă social beneficiază de o rețea neuronală mai densă decât o persoană izolată.
5. Mâncați echilibrat! Legumele cu frunze verzi și fructele roșii furnizează antioxidanți, care reduc stresul oxidativ, care este toxic pentru neuroni; Omega 3, care se găsește în pește și fructe de mare, ajută la conexiunile neuronale. Evitați alimentele prăjite sau dulci și mâncărurile industriale.
6. Reduceți consumul de alcool și de tutun! Consumatorii mari (mai mult de patru pahare de vin pe zi) au un risc cu 50% mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, deoarece consumul excesiv de alcool afectează circuitele memoriei.
7. Relaxați-vă și dormiți suficient! Nu lăsați stresul să vă copleșească. Nu faceți mai multe lucruri deodată și găsiți-vă timp pentru activițăți de relaxare. Astfel, se evită arderea celulelor nervoase.