Alimentul pe care medicul Vlad Ciurea l-ar interzice. „Este nociv pentru creier, chiar dacă e delicios”

Reputatul medic neurochirurg Vlad Ciurea avertizează asupra unui aliment foarte iubit de români, care, deși gustos, are un efect nociv asupra creierului. În opinia sa, acest aliment ar trebui chiar interzis din cauza impactului negativ asupra sănătății cerebrale.
Filip Stan
09 mai 2025, 23:00
Alimentul pe care medicul Vlad Ciurea l-ar interzice.
Alimentul pe care medicul Vlad Ciurea l-ar interzice. "Este nociv pentru creier, chiar dacă e delicios"

Vlad Ciurea spune că un aliment adorat de români și nu numai ar trebui mai degrabă interzis, având în vedere efectul nociv pe care îl are asupra creierului. Este vorba despre cartof, în special sub forma cartofilor prăjiți. Deși mulți îi consumă frecvent, medicul susține că această alegere alimentară nu oferă niciun beneficiu pentru creier, ba dimpotrivă, îi afectează funcționarea.

„Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Cartoful, în general, îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală. (…). Toate prăjelile fac rău, tot ce se face în ulei fierbinte. Dacă ne mai gândim și la cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău. Și super condimentate, la fel fac rău”, a declarat Vlad Ciurea în cadrul emisiunii iThink, difuzată pe Antena 3.

Citeşte şi: Secretul unui creier sănătos, dezvăluit de reputatul neurochirurg Vlad Ciurea: „În momentul în care vedem că nu putem să rezolvăm totul, să tragem puțin pe dreapta”

Acesta a adaugat că nu doar cartofii ar trebui consumați cu moderație, ci și pâinea albă, un aliment prezent zilnic pe masa multor români. Deși poate părea inofensivă, pâinea consumată în exces are efecte similare asupra creierului: „Pâinea, în cantitate mică, este bună. Dar pâinea pentru creier, moleșește activitatea cerebrală. Tot carbohidrat este la bază. Iar amidonul stă la baza carbohidraților. Îmi pare rău, dar astea sunt adevărurile”.

Citeşte şi: Medicul neurochirurg Vlad Ciurea dezvăluie de ce nu trebuie să mâncăm înainte de culcare. Pericolul în care ne punem creierul: „Nu mai ajunge sânge la creier”

Pe lângă aceste alimente, Vlad Ciurea recomandă evitarea tuturor produselor prăjite, foarte grase sau intens condimentate, care afectează nu doar sănătatea fizică, ci și claritatea mentală.

Vlad Ciurea, sfaturi pentru o viaţă sexuală sănătoasă

Un alt aspect important pentru sănătatea creierului este viața sexuală activă. Profesorul Vlad Ciurea a explicat, în cadrul unui podcast, cum relațiile cu partenerul contribuie la menținerea unei minți sănătoase. „Totul face parte din viața noastră, și cum ne alimentăm, cum bem, dar este și acest instinct pe care îl avem și această parte este bine să o avem. În orice caz, sunt de acord”, a declarat medicul Vlad Ciurea. De asemenea, profesorul a precizat că frecvența relațiilor intime variază în funcție de vârstă. Persoanele tinere, cu vârste între 20 și 24 de ani, pot întreține relații o dată sau de două ori la 1-2 zile, iar această frecvență scade treptat odată cu înaintarea în vârstă, ajungând la o dată la 2-3 zile în cazul persoanelor de peste 40 de ani.

7 obiceiuri care ne protejează creierul

Reputatul neurochirurg Vlad Ciurea a întocmit o listă succintă de obiceiuri care susțin sănătatea creierului:

1.Începeți dimineața cu muzică! Muzica ne dă o stare de bine, indiferent de vârsta pe care o avem.

2. Faceți exerciții fizice regulate! Pentru a funcționa bine, creierul are nevoie de mult oxigen. Acesta din urmă este dus la creier de sânge, a cărui bună circulație este stimulată de exerciții fizice.

3. Nu vă opriți din învățat! Curiozitatea menține rezerva cognitivă. Cu cât practicați mai mult activități de stimulare cognitivă, cu atât creierul va fi mai capabil să compenseze pierderile neuronale.

4. Conectați-vă cu lumea înconjurătoare! O persoană activă social beneficiază de o rețea neuronală mai densă decât o persoană izolată.

5. Mâncați echilibrat! Legumele cu frunze verzi și fructele roșii furnizează antioxidanți, care reduc stresul oxidativ, care este toxic pentru neuroni; Omega 3, care se găsește în pește și fructe de mare, ajută la conexiunile neuronale. Evitați alimentele prăjite sau dulci și mâncărurile industriale.

6. Reduceți consumul de alcool și de tutun! Consumatorii mari (mai mult de patru pahare de vin pe zi) au un risc cu 50% mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, deoarece consumul excesiv de alcool afectează circuitele memoriei.

7. Relaxați-vă și dormiți suficient! Nu lăsați stresul să vă copleșească. Nu faceți mai multe lucruri deodată și găsiți-vă timp pentru activițăți de relaxare. Astfel, se evită arderea celulelor nervoase.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce este, de fapt, pensia socială. Cine poate beneficia de ea în 2025 și cum intră banii mai repede
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Ninsori în România în luna mai. Colțul țării unde stratul de zăpadă a ajuns la 10 centimetri deja
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
George Simion a plecat din țară. Unde a ajuns liderul AUR
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Opt persoane, printre care șase copii, au fost implicate într-un accident rutier grav în Suceava. Autoritățile au intervenit de urgență
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale