Cu doar două zile înaintea turului 1 al prezidențialelor din România, administrația Trump a anunțat scoaterea țărei noastre din programul Visa Waiver, astfel că românii vor avea în continuare de viză pentru a călători pe pământ american.
Decizia SUA a fost luată deși emisarul republican la București, James E. Trainor, a recunoscut ingerințele străine la scrutinul prezidențial din 2024.
Ministerul Afacerilor Externe din România a calificat decizia SUA drept una ”politică”.
Departamentul de Securitate Internă din SUA (Homeland Security) a precizat, despre decizia de scoatere a României din Visa Waiver, că este luată ”pentru a asigura securitatea frontierei și a imigrației”.
Un document intern al NSC, dezvăluit de jurnalistul Daniel Lippman de la Politico, arată însă că un factor decisiv în favoarea deciziei luate de administrația Trump a fost nerespectarea normelor pe care Casa Albă le consideră democratice, iar asta prin anularea alegerilor prezidențiale din 2024.
Lippman, jurnalist Politico acreditat la Casa Albă, prezintă memorandumul din 14 martie de la reuniunea comitetului de coordonare a politicilor NSC, conform căruia decizia de scoatere a României din Visa Waiver a fost prilej de divergențe între oficialii instituțiilor americane.
Ambasada SUA la București a ținut partea țării noastre, subliniind cu acea ocazie că „eliminarea desemnării României ar putea duce la deteriorarea imaginii SUA”.
Comitetul, prezidat de directorul senior al NSC pentru Europa și Eurasia, Andrew Peek, a spus însă că este important să se asigure că România „susține procesul democratic și desfășoară alegeri libere, corecte și transparente”.
Potrivit aceluiași memorandum, reuniunea a fost dedicată unui „efort mai amplu al administrației de a preveni deteriorarea normelor și practicilor democratice în Europa în general”.
Tricia Mclaughlin, purtător de cuvânt al Homeland Security, s-a declarat ”recunoscătoare pentru parteneriatul strâns al României de-a lungul anilor pentru a spori cooperarea în domeniul securității”. Ea a adăugat că România ar putea fi reconsiderată pentru programul Visa Waiver în viitor.
”Protejarea integrității sistemului nostru de imigrație și de vize este esențială pentru asigurarea securității noastre naționale.
Există cerințe stricte pentru a beneficia de programul Visa Waiver, pe care nu era clar dacă România le îndeplinea de fapt atunci când administrația Biden a grăbit procesul în zilele sale de declin. În mod separat, suntem îngrijorați de acțiunile antidemocratice din Europa, inclusiv de lupta împotriva anumitor puncte de vedere”, a declarat, pentru Politico, un oficial al Casei Albe.
Un reprezentant al Ambasadei României în SUA a declarat, referitor la Visa Waiver, că aspectele legate de normele democratice nu au fost discutate oficial și că România respectă criteriile legale ale programului, conform evaluărilor americane. Același oficial al ambasadei a precizat că interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu a fost decisă de o autoritate independentă, nu de Guvernul României, mai notează jurnalistul de la Policito, într-un material legat de scoaterea țării noastre din Visa Waiver, mediatizat și pe X.