American Romanian Association of Public Opinion (ARA) a realizat o cercetare sociologică ale cărei rezultate explică, în mare parte, votul dat de români în turul 2 al prezidențialelor.
Majoritatea românilor, mai precis 56 la sută dintre ei, nu vor ca după 18 mai, ziua turului 2 al prezidențialelor, să fie organizate alegeri anticipate parlamentare, arată această cercetare.
Doar 16 la sută dintre cei chestionați au spus că vor alegeri anticipate.
La capitolul temeri, cei mai mulți români (35 la sută) au indicat falimentul național ca fiind cel mai rău lucru care se poate întâmpla României după alegerile prezidențiale de duminică.
Foarte mulți (21 la sută) sunt și cei care au menționat plecarea din România a companiilor străine. Următoarele frici ale românilor sunt legate de ieșirea țării din Uniunea Europeană (UE), indicată de 15 la sută dintre români, și de ieșirea din NATO (11 la sută).
Referitor la sursele de informare pentru conturarea deciziei de vot, cei mai mulți români (28 la sută) au indicat presa tradițională, urmați de cei care s-au informat de pe rețelele de socializare (Facebook – 25 la sută, TikTok – 10 la sută). Potrivit cercetării ARA, 16 la sută dintre români au precizat că s-au informat din campania electorală, iar 14 la sută, de la familie și prieteni.
La întrebarea ”Cine este vinovat pentru starea actuală a României?”, majoritatea celor chestionați (56 la sută) a indicat clasa politică. Semnificativ este și procentul românilor care spun că de vină este manipularea prin social media (29 la sută).
Cercetarea ARA a vizat și așteptările românilor privind măsurile economice din perioada următoare. Cei mai mulți (15 la sută) au indicat creșterea TVA la 21 la sută, urmați de 11 la sută care se așteaptă la tăierea salariilor bugetarilor.
La întrebarea ”Cine credeți ca ar trebui sa fie premierul României după 18 mai?”, cele mai multe opțiuni în rândul respondenților le-au adunat Ilie Bolojan (35 la sută), urmat de Călin Georgescu (22 la sută), arată cercetarea ARA, potrivit antena3.