Gelu Duminică face duminică, în ziua votului esențial pentru viitorul României și chiar al Europei, o radiografie a situației socio-politice din țară, subliniind învățămintele contextului actual.
Din perspectiva evenimentelor petrecute în ultimele 12 luni, sociologul consideră că sunt mai multe lucruri ce trebuie înțelese, cel mai important dintre acestea fiind acela că ”democrația și libertatea sunt chestiuni pe care le aperi zi de zi”.
”Sper, după tot ce s-a intamplat in ultimul an, sa înțelegem că:
– democrația și libertatea sunt chestiuni pe care le aperi zi de zi;
– clivajele din societate – cu cât sunt mai mari cu atât democrația e in mai mare pericol;
– antagonizarea și dihonia nu ajuta democrația”, a scris Gelu Duminică, pe Facebook, în ziua turului 2 al prezidențialelor.
Gelu Duminică avertizează că oamenii, când sunt uitați de către politicieni, uită la rândul lor, foarte îngrijorător fiind că ei uită ”ce înseamnă democrația” și ”caută lideri care să-i răzbune”.
”Când ‘uiti’ de oameni, ei ‘uită’ ce înseamnă democrația. Și caută lideri care să-i „razbune”. Ceea ce nu ajuta democrația.
– când ai pervertit principiile democratice închizând ochii în momentele în care ‘ai noștri’ le calcă în picioare, ne batem joc de democrație.
– societatea civilă e gardianul democrației;
– e frumos că acum cerem minorităților naționale (maghiari, romi, etc) să apere democrația din țara lor. Numai că trebuie să le oferim sentimentul și credința că ei sunt cetățeni reali ai României”, consideră sociologul, în aceeași analiză.
La capitolul priorităților care să ajute România să nu mai ajungă în situația de acum, Gelu Duminică menționează faptul că ”Uniunea Europeană, cu a sa bunăstare, trebuie să ajungă și în ruralul românesc”.
Sociologul mai subliniază importanța educației incluzive și de calitate, argumentând că ”o țară cu 40% analfabetism funcțional e foarte ușor de manipulat”.
În opinia lui Gelu Duminică, este nevoie, de asemenea, de ”o Biserică mult mai prezentă în viața cetății”.
”Nu există mai multe Românii. România este una, a noastră, a tuturor!”, conchide Gelu Duminică.
”Sper să realizăm că intr-o democrație reală nu există ‘cetățeni de prima categorie’ și de ‘mâna a doua’.
– femeile au dreptul la mai multă atenție politică. Nu de alta, însă istoric ele au votat mai „democratic” decât bărbații.
– Uniunea Europeană, cu a sa bunăstare, trebuie să ajungă și în ruralul românesc. O țară în care cam 50% din populație nu simte bunăstarea, are parte de astfel de rupturi;
– e nevoie de educație incluzivă de calitate. O țară cu 40% analfabetism funcțional e foarte ușor de manipulat;
– trebuie să înlocuim ‘memorarea’ și ‘conformismul’ cu ‘gândirea critică’.
– avem nevoie de o Biserică mult mai prezentă în viața cetății;
– nu există mai multe Românii. România este una, a noastră, a tuturor!”, a scris sociologul.
Citește și De la nuntă, direct la secția de vot. Mirele și mireasa au ales să voteze, înainte să petreacă