Nicuşor Dan a declarat că românii au ales direcţia europeană şi că la început de mandat are trei urgenţe de care vrea să se ocupe: deficitul, securitatea şi noul guvern.
Nicușor Dan a anunțat că va demara negocieri informale cu toate partidele pro-europene – PSD, PNL, USR și UDMR – în vederea conturării unei majorități parlamentare. „România are nevoie de un guvern care să aibă curaj să facă reforme”, a subliniat Nicușor Dan.
În funcție de poziționarea partidelor, pe masa negocierilor se conturează trei scenarii:
1. Guvern de coaliție largă cu toate partidele pro-europene și Ilie Bolojan premier
Este scenariul preferat de mulți lideri politici, inclusiv de senatorul PNL Vasile Blaga, care a declarat că o coaliție formată din PNL, PSD, USR și UDMR ar oferi stabilitate. Nicușor Dan a sugerat că Ilie Bolojan, actual președinte interimar, este în continuare prima sa opțiune pentru funcția de premier, scrie Mediafax.
O astfel de coaliție ar avea o majoritate solidă de 301 parlamentari, cu mult peste cele 233 de voturi necesare pentru învestirea unui guvern. Totuși, această formulă ar însemna ca PSD să renunțe la pretenția funcției de premier, în favoarea lui Bolojan.
2. Guvern PNL–USR–UDMR, susținut de minorități
Dacă PSD decide să nu intre la guvernare, dar oferă sprijin parlamentar, o altă variantă ar fi un executiv format din PNL, USR și UDMR, cu sprijinul minorităților naționale. Acest guvern ar avea între 162 și 179 de voturi, insuficiente pentru o majoritate, dar posibile de completat cu sprijinul condiționat al PSD.
3. Guvern minoritar, cu susținere punctuală în Parlament
Această opțiune este recunoscută ca fiind „una dintre variante” chiar de către Nicușor Dan. Un guvern minoritar, probabil condus de PNL împreună cu USR și UDMR, ar depinde de susținerea parlamentară la fiecare vot important. Este, însă, cea mai instabilă dintre opțiuni și ar putea genera blocaje politice, pe fondul unor echilibre fragile în Parlament.
Degringoladă la PSD, a fost convocată sedință de urgență unde se dorește decapitarea conducerii
În interiorul PSD, care a obținut cele mai multe voturi la parlamentare, urmează o săptămână decisivă.
Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu afirmă că PSD va „creiona” o echipă care va discuta cu preşedintele nou ales, în contextul în care Nicuşor Dan a declarat că îşi doreşte o coaliţie cu formaţiunile pro-occidentale PSD, PNL, UDMR, USR şi minorităţile naţionale, fiind convins că România va avea „rapid un guvern pro-european”.
Liderul PSD din Parlamentul European, europarlamentarul Dan Nica, spune că „este o zi tristă” și cere, luni, reforma partidului. „Azi, PSD este la doar 12%”, „Nu mai este vorba de îngrijorări. Este colaps”, spune Dan Nica.
„Românii au ales un președinte pro-european, pentru ca România să-și continue parcursul occidental, stabil și predictibil. Țara merge mai departe!”, spune Dan Nica.
Pe de altă parte, Dan Nica spune că pentru PSD a fost ”o seară tristă”, ”a treia înfrângere majoră în doar șase luni”.
„Pentru prima dată în istorie, am fost spectatori. Am privit finala alegerilor prezidențiale la televizor. Pentru că n-am avut candidat. A treia înfrângere majoră în doar șase luni. Șase luni care au șters, aproape complet, încrederea pe care milioane de români și-au pus-o în noi: 24 noiembrie 2024 – candidatul nostru nu a intrat în turul doi al prezidențialelor; 4 decembrie 2024 – cel mai slab scor PSD la alegerile parlamentare din ultimele decenii; 18 mai 2025 – din nou, fără candidat în turul doi al prezidențialelor. Cifrele vorbesc. Astăzi, PSD este la doar 12%. Am pierdut încrederea multor oameni care au crezut în noi. Nu mai vorbim despre un semnal de alarmă. Nu mai este vorba de „îngrijorări”. Este colaps. Este cădere liberă. Este pierderea contactului cu realitatea. Politica se face printre oameni, stând de vorbă cu ei, ascultându-i”, spune Dan Nica.