Deocamdată sunt puține cireşe la vânzare, iar lipsa concurenţei face ca preţurile să fie „piperate”. Producătorii au fost afectați de schimbările drastice de temperatură din ultima perioadă și de fenomenele meteo extreme. De aceea, cireșele din piețe provin din locuri mai calde, unde au fost îngrijite cu costuri foarte mari. Producătorii spun că practică aceste preturi pentru ca sunt nevoiți să își recupereze cheltuielile. Totodată susțin că sumele cerute vor scădea pe măsură ce vom înainta în sezon.
Prețurile cireșelor de mai sunt ridicate, motiv pentru care puțini clienți se încumetă să cumpere marfa de pe tarabe. Multe dintre cireșele vândute nici măcar nu sunt din România, ci din Grecia.
Au început să apară cireșele în piețele de cartier. Doar că cei mai mulți dintre bucureșteni trebuie să se mulțumească doar cu „privitul”, pentru că prețurile sunt fabuloase.
De exemplu, în Piața Gorjului din Militari, un kilogram de cireșe se vindea cu 100 de lei în urmă cu câteva zile. Bucureștenii fac haz de necaz și spun că trebuie „să facă un credit la bancă” pentru a putea cumpăra cireșe.
„50 de lei, cumpără oamenii care au bani!”, spun oamenii. Unii dintre cumpărători au fost atât de descurajați de prețurile mari încât își propun să cumpere abia la anul, când speră că va fi mai multă marfă la vânzare. „Vă dați seama, pentru o mână de cireșe, sau pentru jumătate de kilogram, trebuie să scoți 50 de lei. Eu nu cred că sunt aduse cu prețuri atât de mari din Turcia sau Grecia, speculează foarte mult comercianții de la noi, samsarii ăștia cu tarabe”, spune un pensionar care își face frecvent cumpărăturile în Piața Gorjului.
„Pe la anul am să cumpăr. Cred că o să fie mai multe. Nu, nu, nici nu vreau să mă uit. Sunt scumpe. Nici nu cumpăr, că e scump. La pensia mea.”, spun românii.
„Pentru noi pensionarii, foarte scump. Mănânc când se mai ieftinesc.”, a completat un pensionar.
Penurie de cireşe, livada de cireşi a Staţiunii de Cercetare Pomicolă Istriţa din Buzău, afectată peste 90%. Sărbătoarea Cireşului din acest an s-ar putea anula
Livada cu cireşe a Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Istriţa din judeţul Buzău a fost afectată în proporţie de peste 90%, din loc în loc, pe câte o ramură putând fi găsit câte un fruct, situaţie care pune sub semnul întrebării organizarea Sărbătorii Cireşului din luna iunie, transmite Agerpres.
Pe aproximativ 10 hectare, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Istriţa deţine o livadă cu diferite soiuri de cireş care, din cauza temperaturilor scăzute înregistrate de-a lungul primăverii, a fost afectată într-o proporţie semnificativă.
„Din păcate, în acest an livada noastră de cireşe a fost afectată, undeva la 90%, poate mai bine de 90% pierdere din cauza îngheţurilor târzii de primăvară. Am avut o săptămână destul de grea în care temperaturile negative şi-au făcut simţită prezenţa destul de serios, am avut 3-4 zile cu temperaturi negative de la -2 la -5 grade Celsius. Temperaturile au afectat florile, livada noastră era în perioada de înflorire, era 100% înflorită, toate soiurile au fost afectate. Practic, nu avem cireşe absolut deloc, din păcate, găsim răzleţ una, două cireşe la câţiva pomi, în cazul unui soi am observat doi- trei pomi cu mai multe cireşe, dar nu putem vorbi de o producţie. Situaţia este destul de gravă. Comenzi cu contracte nu erau, dar în ţară majoritatea clienţilor noştri ne sună, ne întreabă, au aflat că livada este compromisă. Este o problemă în toată ţara, pentru că nu sunt cireşe, iar acolo unde sunt, cantitatea este mică”, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Istriţa, Rareş Pândaru.
La Pepiniera Istriţa, fiecare vară este marcată de Sărbătoarea Cireşului, un eveniment ce a devenit tradiţie, care adună comunitatea locală şi vizitatorii într-o atmosferă de sărbătoare şi bucurie.
Sărbătoarea Cireşului la Istriţa are loc în prima sâmbătă din luna iunie, iar vizitatorii au ocazia să deguste o varietate impresionantă de cireşe, de la cele dulci şi suculente până la cele mai puţin cunoscute soiuri provenite din toată ţara. În cadrul evenimentului, pe lângă expoziţiile de soiuri de cireş, au loc degustări profesionale de fructe, vizite şi demonstraţii în livadă cu echipamente şi tehnică modernă.
În contextul actual, organizarea evenimentului este pusă sub semnul întrebării. „Cât priveşte sărbătoarea cireşelor, este devreme să ne pronunţăm. Din punctul meu de vedere, nu cred că se va ţine, dar va urma un anunţ oficial. Avem şi o suprafaţă de 32 de hectare cu livezi de prun. Prunii au fost şi ei destul de afectaţi, producţia va fi diminuată undeva la 60%, o să recoltăm ceva, dar cantităţile vor fi limitate”, a mai precizat Rareş Pândaru.
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Istriţa a USAMV Bucureşti are ca activitate de bază producerea şi comercializarea pomilor fructiferi din toate speciile adaptabile condiţiilor pedoclimatice din România.