O femeie are de primit despăgubiri în valoare de 1500 de euro de la angajator pentru că i-au fost trimise e-mailuri în timpul concediului.
Judecătorii de la Înalta Curte de Justiție din Galicia (TSXG) au decis ca firma la care lucrează femeia să-i plătească o 1.500 de euro, după ce aceasta a primit în mod repetat e-mailuri de la colegii săi în afara orelor de program, în perioada în care se afla în concediu medical.
Instanța a considerat că această situație reprezintă o încălcare a dreptului la deconectare digitală și a dreptului fundamental la integritate morală al lucrătoarei, aflată în incapacitate temporară de muncă din cauza unei tulburări de anxietate, scrie stiridiaspora.ro.
În motivarea instanței, judecătorii au transmis că dreptul la deconectare digitală presupune ca angajații să nu primească mesaje sau alte comunicări legate de muncă în afara programului de lucru.
„Acest drept nu este îndeplinit prin simpla lipsă a obligației de a răspunde la comunicările primite în afara orelor de program, mai mult sau mai puțin imediat”, se precizează în documentul instanței citat de publicația spaniolă Noticias Trabajo.
Dimpotrivă, judecătorii au subliniat că dreptul la deconectare digitală impune o obligație clară angajatorilor și persoanelor aflate în subordinea lor de a se abține de la trimiterea de mesaje sau informații legate de activitatea profesională în afara orelor de lucru.
În acest caz, instanța a evidențiat că situația este cu atât mai gravă cu cât angajata se afla în concediu medical din cauza unei probleme psihologice — o tulburare de anxietate — ceea ce a agravat impactul pe care comunicările primite l-au avut asupra integrității sale morale.
Compania a recunoscut că angajata a primit e-mailuri în perioada concediului medical, însă a susținut că acestea făceau parte dintr-un fir de discuții anterior adresat altor persoane și că nu i s-a solicitat un răspuns. Totodată, firma a negat că i-ar fi fost încălcate drepturile la integritate fizică, integritate morală sau onoare.
Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă.